Andréa Calek beheert zo’n 5 hectare wijngaarden in de vallei tussen Alba-La-Romaine en Valvignières – reeds door de Romeinen Vallis Vinaria genoemd, de ‘wijnvallei’ – wegens de ideale omstandigheden om er druiven te verbouwen en wijn te maken.

Andréa komt oorspronkelijk uit Tsjechië, leerde Frankrijk kennen tijdens een korte vakantie toen hij in het Tsjechische leger zat. Hij deserteerde, vestigde zich in Frankrijk waar hij verschillende baantjes had. Hij kwam in contact met de ‘gang of four’ in de Beaujolais, Lapierre, Thevenet, Foillard en Breton. Hij ging werken op biologische en biodynamische wijngaarden en leerde wijn maken van en met Gerald Oustric van Le Mazel, één van de grondleggers van de vin naturel-beweging in de Ardèche.
Oustric is nu zijn buurman. Die wijngaarden liggen net wat meer in de zon en moet eerder oogsten. Aangezien ze elkaar helpen komt dat mooi uit.

Sinds enkele jaren is Stephana Nicolescu zijn rots in de branding. Ze helpt Andrea in de wijngaard, de kelder en bij de verkoop, bijvoorbeeld op jaarlijkse de beurs La Dive. In mei 2019 was ze bij ons op de proeverij in Amsterdam.

 • Natuurlijke syrah-grenache blend uit de Ardèche.
  Spontaan vergist, geen toegevoegde sulfieten, ongefilterd. Soepel en spannend, aards en fruit met mooie zuren.

 • Natuurlijke syrah uit de Ardèche

  21 dagen schilinweking. Gerijpt op vaak* gebruikte eiken vaten van 228 liter.

  *vaak: 4 tot 15 wijnen

 • Natuurlijke merlot-syrah-viognier blend uit de Ardèche

  50% merlot, 40% syrah 10% viognier

  30 dagen schilinweking & fermentatie voor de pers. Daarna 18 maanden op (vier wijnen eerder) gebruikte vaten van 228 liter.

  13,5% alc.

   

 • Spannende, natuurlijke viognier-chardonnay blend uit de Ardèche, oogstjaar 2016, ruim twee jaar op gebruikte eikenhouten vaten gerijpt. Geen sulfiet toegevoegd.

 • Een primeur, magnums van Calek!

  Natuurlijke syrah, van de tovernaar uit de Ardèche, gerijpt op oude houten vaten. 2018, gebotteld in 2019 en nog steeds aan de jonge kant. Prachtig om rustig te laten rijpen in de kelder en over een jaartje (of twee, drie) open te kunnen trekken. Ook al valt er nu ook al heel veel plezier aan deze fles te beleven! Duidelijke tannines, véél geur en smaak. ‘Een bek vol’, om het maar eens een tikje oneerbiedig te zeggen.

  Volle tafel, vrienden, stevig eten en deze wijn. Go!