Andréa Calek

Andréa Calek beheert zo’n 5 hectare wijngaarden in de vallei tussen Alba-La-Romaine en Valvignières – reeds door de Romeinen Vallis Vinaria genoemd, de ‘wijnvallei’ – wegens de ideale omstandigheden om er druiven te verbouwen en wijn te maken.

Andréa komt oorspronkelijk uit Tsjechië, leerde Frankrijk kennen tijdens een korte vakantie toen hij in het Tsjechische leger zat. Hij deserteerde, vestigde zich in Frankrijk waar hij verschillende baantjes had. Hij kwam in contact met de ‘gang of four’ in de Beaujolais, Lapierre, Thevenet, Foillard en Breton. Hij ging werken op biologische en biodynamische wijngaarden en leerde wijn maken van en met Gerald Oustric van Le Mazel, één van de grondleggers van de vin naturel-beweging in de Ardèche.
Oustric is nu zijn buurman. Die wijngaarden liggen net wat meer in de zon en moet eerder oogsten. Aangezien ze elkaar helpen komt dat mooi uit.

Sinds enkele jaren is Stephana Nicolescu zijn rots in de branding. Ze helpt Andrea in de wijngaard, de kelder en bij de verkoop, bijvoorbeeld op jaarlijkse de beurs La Dive. In mei 2019 was ze bij ons op de proeverij in Amsterdam.