wijngaard-ReynekeWij zijn altijd op zoek naar goede biologische en biodynamische wijn. De druiven voor deze wijnen worden gekweekt zonder, of met een minimum pesticiden, onkruidverdelgers en andere sproeisels. Die chemicaliën komen bij ‘gewoon’ gekweekte druiven in de wijn terecht, bij biowijnen dus niet. Bij het wijnmaken voegen onze wijnmakers geen fabrieksgisten,  enzymen of andere dingen die er (volgens ons) niet inhoren, toe. Biowijnen bevatten veel minder zwavel (dat voor hoofdpijn en allergie kan zorgen). En het belangrijkste: boeren stappen alleen over op biologisch als ze er echt in geloven, als ze hun land en hun gewassen zo goed begrijpen dat ze het zonder of met veel minder chemicaliën afkunnen. Dat zorgt – in de goede gevallen – voor bijzondere wijnen waarin je de passie van de boer en het karakter van het land echt proeft. En dat gaat ook wel eens mis. Zo moet iedere jaargang opnieuw worden beoordeeld.

Biodynamisch gaat een stap verder dan biologisch: de eisen voor biodynamische wijn zijn strenger. Zo mag de wijn bijvoorbeeld nog minder zwavel bevatten. Biodynamische boeren gaan uit van een volledig boerenbedrijf: niet alleen druiven kweken, maar ook koeien houden voor de mest om de planten mee te bemesten, kippen om het onkruid te wieden, graan om de kippen te voeren, groenten voor de mensen die er wonen, etc. Een echt gesloten cirkel dus, waarbij alles zo veel mogelijk in balans is. Dat spreekt ons aan. Als je zo’n boerenbedrijf bezoekt, voel je dat het goed is. Een boerderij met veel biodiversiteit: bloemen, en dus bijen (belangrijk voor bevruchting van planten) en ook andere verschillende planten en dieren. Fantastisch om te zien, te ruiken en om daar te zijn. Helemaal als het de lekkerste wijnen oplevert.