In Vrigny, een Premier Cru dorp in Montagne de Reims, liggen de kelders van Dominique en Dominique Lelarge-Pugeot en hun dochter Clémence. De familie maakt al eeuwen champagne. In 1990 besloten het gebruik van pesticide af te bouwen, in 2010 werden ze biologisch gecertificeerd en in 2014 schakelden ze over naar biodynamie. Ze bewerken het land met paarden en in de wijngaarden staan bijenkorven. Tussen de druiven zijn fruitbomen geplant om de biodiversiteit te stimuleren.

Deze filosofie is erg bijzonder in de Champagne, waar slechts 1,5% van alle druiven biologisch verbouwd wordt.

De champagnes van Lelarge Pugeot hebben minimale dosering en minimale toevoeging van sulfiet. Aan de cuvée Nature et Non Dosé is zelfs helemaal niks toegevoegd: een echte vin nature.

Naast mousserende champagnes maken ze ook een aantal stille wijnen, rode en witte Coteaux Champenois.

  • 55% meunier, 30% pinot noir, 15% chardonnay van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru. Geoogst in 2016, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2017, dosage 4g suiker per liter. Dégorge in 2019.

    Rijke, frisse champagne, goede balans tussen fruit en zuren.

  • Stille wijn uit de Champagnestreek. Geen bubbels dus: deze 100% pinot meunier is ‘gewone’ witte wijn. Van stokken van zo’n 45 jaar oud, geoogst in 2013, 12 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille wijn uit de Champagnestreek. Geen bubbels dus: deze 100%  chardonnay is ‘gewone’ witte wijn. Van stokken van zo’n 30 jaar oud, geoogst in 2011, 18 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille rode wijn uit de Champagnestreek. 100%  Pinot meunier van stokken van zo’n 45 jaar oud, geoogst in 2014, 18 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille rosé uit de Champagnestreek van 100% pinot meunier. Demeter gecertificeerd, oogstjaar 2018. Zeer kleine productie, plusminus 450 flessen per jaar.

  • Stille rode wijn uit de Champagnestreek. 100%  Pinot noir van stokken van zo’n 35 jaar oud, geoogst in 2012, 24 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Levendige, biologische champagne van 100% pinot meunier, stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru.

    Geoogst in 2013, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2014, dégorge in 2019. Dosage 2 g/l, extra brut.

  • Rosé champagne van 60% meunier en 40% pinot noir van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru.

    37 uur schilinweking. Spontaan vergist en gerijpt in stalen tank voor de eerste 6 maanden. Gebottled in april 2014, gedégorgeerd in juli 2018.

    Deze wijn importeerden we pas sinds het tweede transport. Want rosé… moest dat nou..?

    En toen kwam het bezoek aan de wijngaard en de kelders in Vrigny, eind september 2021.. En het kwartje viel. Meerdere malen.. Na twee prachtige dagen gaven Dominique en Dominque me nog enkele flessen mee. En deze Rosé de Saignée ging als eerste open, twee dagen later, inmiddels in de Bugey aangekomen, waar ik niet alleen met Florie & Adrien Bariol van Domaine d’Ici là, maar ook met hun meester Patrick Charlin kennis maakte.  Na een dag werkbezoek stonden we gezellig buiten aan een tonnetje nog wat na te praten. Hét moment om die fles uit mijn perfect gekoelde huurautootje te pakken.
    Het moment was al onvergetelijk, maar werd zo nog onvergetelijker.  Aardbeien maar subtiel. Brioche, maar geen danerolles, lengte…tot de snelle volgende slok die volgde. Alles klopte. Dus jazeker, rosé champagne. Mits goed gemaakt – en daar staan we in dit geval 100% voor in.

    sulfiet 26 mg / liter
    alcohol 12,8%
    zuurgraad: 3,5 g.

     

     

  • Rijke stijl bio-champagne van 70% pinot meunier, 25% pinot noir. Stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond in het dorp Gueux, AOC Champagne.

    Geoogst in 2015, spontane gisting, 12 maanden gerijpt, deels in roestvrijstalen tanks en deels in eiken vaten. Gebotteld in 2016, dégorge in 2019. Dosage 2 g/l, extra brut.

  • Jéroboam (3l) 34% meunier, 33% pinot noir, 33% chardonnay van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru. Spontane vergisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks en foudres, grote houten vaten. Oogstjaar 2017 (vintage), gebotteld in juli 2018, 30 maanden flesrijping ‘sur lie’. Dégorge oktober 2020.

    Deze Jéroboam wordt geleverd in een speciale houten kist.

    Er zijn totaal slechts 50 jeroboams gebotteld.