Claire & Florent Bejon

Claire en Florent tussen hun chenin blanc

Claire en Florent Bejon zijn een begrip in de Loire. Ze werken op een aantal kleine wijngaarden – samen zo’n 5 hectare – vlakbij Chinon en maken wijnen van cabernet franc en chenin blanc, die snel wereldberoemd zijn geworden.

Geen van beiden komen ze uit een wijnmakersfamilie. Florent werkte 20 jaar als bottelaar, hij ging met een mobiele bottel-installatie langs de wijnmakers in de Loire als het tijd was om de wijn in flessen te stoppen. Zo leerde hij heel veel wijnmakers en wijnen kennen. In 2002 besloten ze dat ze zelf ook wijn wilden maken. Ze bleken er erg goed in te zijn.

De wijngaarden liggen versnipperd en zijn zo verschillend van elkaar dat ze als verschillende cuvées gebotteld worden. Pain-perdu is een wijngaard met cabernet franc die zo’n 40 jaar geleden gepland werd, op gele klei en zandgrond. De wijn is zacht en vol fruit en wordt in de lente na de oogst gebotteld.

Picrochole is een lieu-dit op het zuiden. Zware klei met vuursteen en kalk, met daarop 30 jaar oude cabernet franc. Een puntige, volle wijn, kruidig en flinty. De wijn is rijpt 18 maanden voor botteling, waarvan een jaar in oude vaten.

Saint-Germain bestaat uit 4 kleine wijngaarden op klei-zandgrond. Ook hier cabernet franc, ruim 50 jaar geleden geplant. Ook deze volle, donkere wijn rijpt 18 maanden voor botteling, waarvan een jaar in oude vaten.

En dan is er nog Les Gruches. Een piepklein wijngaardje met chenin blanc geplant in 1957. Zeer schaars en zeer gewild. Krijgen we volgend jaar.