Wijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus is een biodynamisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ‘t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt aan de bodem toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters. Dassemus is sinds 2021 gecertificeerd door Demeter, en daarmee de eerste biodynamische wijngaard in Nederland. Het bedrijf maakt ciders, biodynamische wijnen en natuurwijnen.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.
Sinds 2017 maken we zelf ook wijn bij Dassemus,  ‘Ceci n’est pas un orange’. Een oranje wijn, gemaakt van de (hybride) druiven souvignier gris, solaris, muscaris en sauvignon soyhières. Wijnschrijver Simon J. Woolf werkte mee aan de eerste jaargang. Daarover schrijft hij in zijn boek ‘The Amber Revolution‘, hét boek over deze manier van wijnmaken.

Mede geïnspireerd door deze wijn worden inmiddels alle stille wijnen bij Dassemus natuurlijk gemaakt. Spontane vergisting, geen filtering, alleen soms een ontraceerbaar snufje sulfiet bij het bottelen.