Wijngaard Dassemus is een biologisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ’t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.

Het assortiment wijnen is divers: Twee soorten witte wijn, een rosé, twee rode wijnen, verschillende mousserende wijnen en ’s winters wordt er eau de vie gestookt.

Laatste nieuws:
Sinds 2017 maken we zelf ook wijn bij Dassemus, de ‘Ceci n’est pas un orange’. Een zogenaamde oranje wijn, gemaakt van de druif souvignier gris. Dit doen we samen met Simon J. Woolf. Over de eerste jaargang, het voorbereidingstraject, de pluk, de fermentatie en meer, schrijft hij in zijn boek ‘The Amber Revolution’, hét boek over deze manier van wijnmaken. Zie daarover bijvoorbeeld ook dit artikel: https://www.wijnkronieken.nl/amber-revolution-ook-in-nederland/

Of, nog leuker: http://eatwelltraveloften.online/druiven-plukken-wijngaard-dassemus-chaam/