Wijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus is een biologisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ’t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.

Het assortiment wijnen is divers: Twee soorten witte wijn, een rosé, twee rode wijnen, verschillende mousserende wijnen en ’s winters wordt er eau de vie gestookt.

  • Frisse boerencider van diverse appelsoorten uit Noord-Brabant. Puur sap, geen water of suiker toegevoegd.

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant. Ideale begeleider van asperges. Jaargang 2015 met nieuw ontworpen etiket: een biologische prachtwijn van eigen bodem!

     

  • Fris en dorstlessend is de nieuwe jaargang van Chaams Genoegen. Een mooie, droge witte wijn met frisse zuren en net genoeg restsuiker om een aangenaam rond mondgevoel te creëren. Bij jaargang 2014 noteren we tonen van verse walnoot.

  • Kruidige, soepele Nederlandse rode wijn. Voornamelijk van regent-druiven. Lijkt qua drinkbaarheid op cabernet franc / pinot noir. Wij zijn niet de enige die ‘m erg lekker vinden, weet op menig proeverij als favoriet ‘boven te drijven’. Wijngaard Dassemus heeft altijd gewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en is biologisch gecertificeerd vanaf november 2013.

  • Mousserende witte wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven(>85% solaris) uit Chaam, Noord-Brabant. Tweede gisting op fles, volgens de klassieke champagne-methode. Met de hand gedraaid voordat de echte kurk erop werd gezet. Fris, met een fijne mousse. Lengte. Uit Nederland!