Wijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus is een biologisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ’t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.
Sinds 2017 maken we zelf ook wijn bij Dassemus, de ‘Ceci n’est pas un orange’. Een zogenaamde oranje wijn, gemaakt van de druif souvignier gris. Dit doen we samen met Simon J. Woolf. Over de eerste jaargang, het voorbereidingstraject, de pluk, de fermentatie en meer, schrijft hij in zijn boek ‘The Amber Revolution’, hét boek over deze manier van wijnmaken.

Geïnspireerd door deze wijn worden inmiddels alle wijnen natuurlijk gemaakt. Spontane vergisting, geen filtering, alleen een snufje sulfiet bij het bottelen.

Laatste nieuws: Dassemus is nu ook biodynamisch gecertificeerd via Demeter.