Wijngaard Dassemus is een biologisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ‘t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.

Het assortiment wijnen is divers: Twee soorten witte wijn, een rosé, twee rode wijnen, verschillende mousserende wijnen en ‘s winters wordt er eau de vie gestookt.

Laatste nieuws:
Sinds 2017 maken we zelf ook wijn bij Dassemus, de ‘Ceci n’est pas un orange’. Een zogenaamde oranje wijn, gemaakt van de druif souvignier gris. Dit doen we samen met Simon J. Woolf. Over de eerste jaargang, het voorbereidingstraject, de pluk, de fermentatie en meer, schrijft hij in zijn boek ‘The Amber Revolution’, hét boek over deze manier van wijnmaken. Zie daarover bijvoorbeeld ook dit artikel: https://www.wijnkronieken.nl/amber-revolution-ook-in-nederland/

Of, nog leuker: http://eatwelltraveloften.online/druiven-plukken-wijngaard-dassemus-chaam/

  • Frisse boerencider van diverse appelsoorten uit Noord-Brabant. Puur sap, geen water of suiker toegevoegd.

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant.
    Licht, ook qua alcohol. Neus doet denken aan de sauvignon blanc. Ideale begeleider van asperges. Jaargang 2017 nu courant, gebotteld in het najaar van 2018. Een zachte, biologische prachtwijn van eigen bodem.

     

  • Kruidige, soepele Nederlandse rode wijn. Van onder andere rondo & cortis. Lijkt qua drinkbaarheid op cabernet franc / pinot noir. Wij zijn niet de enige die ‘m erg lekker vinden, op menig proeverij komt-ie als verrassing ‘boven drijven’. Wijngaard Dassemus heeft altijd gewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en is biologisch gecertificeerd vanaf november 2013. En vanaf 2021 hoogstwaarschijnlijk zelfs biodynamisch (Demeter)!

  • Fris en dorstlessend is de nieuwe jaargang van Chaams Genoegen. Een mooie, droge witte wijn met frisse zuren.

  • Rosé natuurwijn uit Nederland. Handgeplukte cabernet jura en cabernet cantor van een prachtige wijngaard in Chaam, Noord-Brabant. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie. Spontaan vergist, zonder sulfiet gebotteld. Frisse, zuivere rosé

  • De derde jaargang van Ceci n’est pas un orange. Handgeplukt, spontane gisting, de pitten en schillen van de druiven mochten 25 dagen meegisten. Een deel gerijpt in gebruikt eiken barrique, een deel op amfoor, het grootste deel in staal.
    80% souvignier gris, 20% muskaris. Minieme hoeveelheid sulfiet bij de – ongefilterde – botteling.

    Mooie frisse, aromatische vin orange van de druiven souvignier gris en muskaris van Wijngaard Dassemus uit Chaam, Noord-Brabant.
    Samenwerking van Dassemus, Daxivin en Simon J. Woolf.

    Voor een verslag van een eerdere plukdag zie: eatwelltraveloften.

  • Rode natuurwijn uit Nederland. Handgeplukt fruit van een prachtige wijngaard in Chaam, Noord-Brabant. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie. Spontaan vergist, zonder sulfiet gebotteld. Fris, licht, zuiver. Wat een heerlijke verrassing!

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant. In schitterende Elzas-magnum.

  • Mousserende witte wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven(>85% solaris) uit Chaam, Noord-Brabant. Tweede gisting op fles, volgens de klassieke champagne-methode. Met de hand gedraaid voordat de echte kurk erop werd gezet. Fris, met een fijne mousse. Lengte. Uit Nederland!