Wijngaard Dassemus is een biologisch werkend Nederlands wijnbedrijf van ruim 5 hectare in het buurtschap Dassemus bij Chaam, in Noord-Brabant. De wijngaard grenst aan natuurgebied ‘t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bemesting geschiedt met gecomposteerd planten- en gft-afval en met mest van eigen geiten en kippen. Wieden gebeurt mechanisch in plaats van met pesticiden. Stikstof wordt toegevoegd door het afmaaien van groenbemesters.

Drie jaar na de aanplant van de eerste stokken heeft de eerste oogst in 2007 plaatsgevonden. Toen is ca 700 liter geproduceerd, een jaar later, in 2008, was dat 6000 liter. Door nachtvorst in het voorjaar heeft de productie zich in de daarop volgende jaren trager ontwikkeld dan gepland. Inmiddels is een nachtvorstberegeningssysteem aangelegd, waardoor de opbrengst oploopt tot ruim 10.000 liter per jaar.

Het assortiment wijnen is divers: Twee soorten witte wijn, een rosé, twee rode wijnen, verschillende mousserende wijnen en ‘s winters wordt er eau de vie gestookt.

Laatste nieuws:
Sinds 2017 maken we zelf ook wijn bij Dassemus, de ‘Ceci n’est pas un orange’. Een zogenaamde oranje wijn, gemaakt van de druif souvignier gris. Dit doen we samen met Simon J. Woolf. Over de eerste jaargang, het voorbereidingstraject, de pluk, de fermentatie en meer, schrijft hij in zijn boek ‘The Amber Revolution’, hét boek over deze manier van wijnmaken. Zie daarover bijvoorbeeld ook dit artikel: https://www.wijnkronieken.nl/amber-revolution-ook-in-nederland/

Of, nog leuker: http://eatwelltraveloften.online/druiven-plukken-wijngaard-dassemus-chaam/

  • Frisse boerencider van diverse appelsoorten uit Noord-Brabant.

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant.
    Licht, ook qua alcohol. Neus doet denken aan de sauvignon blanc. Ideale begeleider van asperges. Jaargang 2019 nu courant. Een zachte, biologische witte wijn van Brabantse bodem.

     

     

  • Zuiver en dorstlessend is de nieuwe jaargang van Chaams Genoegen. Een mooie, droge witte wijn met frisse zuren.

  • Witte natuurwijn uit Nederland. Handgeplukte solaris, souvignier gris en sauvignac uit Chaam, Noord-Brabant. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie. Spontaan vergist, ongefilterd gebotteld. Frisse, zuivere witte wijn. De ijsvogel op het etiket wordt wel eens gezien in de wijngaard, hij pendelt dan tussen de Chaamse Beek en de poel bij Dassemus.

  • In 2017 begonnen we met de Ceci n’est pas un orange bij Wijngaard Dassemus. Sindsdien is wijnmaker Ron Langeveld in snel tempo meer wijnen op natuurlijke wijze gaan maken. Dat wil zeggen: zonder toevoegingen als sulfiet, gist of suiker. En ongefilterd gebotteld. Een Wilde Witte, Wilde Rode en nu deze Wilde Rosé zijn het gevolg. Het etiket is ontworpen door ‘onze’ Niels, we gebruikten het eerder voor de tweede jaargang van de Ceci, de 2018 (zie hier). In dat jaar kwam de wijn ineens met een sterk aan rosé denkende kleur uit het vat – waar we op oranje hadden gerekend. Vandaar dat we toen voor dit etiket kozen. Nu past het bij deze natuurlijk gemaakte rosé. Cabernet jura, monarch en cabernet cantor zijn de druivensoorten. En als je die niet kent: geen probleem, zo bekend zijn ze ook nog niet. Maar als er zoiets moois van gemaakt kan worden – en ze ook nog resistent zijn tegen meeldauw –  voorspellen wij ze een prachtige toekomst.

    Cheers!

  • Mousserende rode wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven uit Chaam, Noord-Brabant. Tweede gisting op fles, volgens de klassieke champagne-methode. Met de hand gedraaid voordat de echte kurk erop werd gezet. Fris, met een fijne mousse. Lengte. Uit Nederland!