Daxivin winterproeverij in Hotel de Goudfazant

Aanstaande zondag: de winterproeverij. Bio- en natuurwijn, als vanouds in de Goudfazant.
Hét moment om wijnen te kiezen voor de feestdagen en de donkere maanden daarna. Zo’n 80 wijnen te proeven, van soepel wit, tot spannend oranje, van lichte gamay tot stevige carignan,  Brabantse cider & pétillant naturel uit de Loire. Wijnboeren aanwezig voor het verhaal achter het verhaal.

De entreekosten bedragen €10. Deze hoef je niet te betalen bij een bestelling op die middag van 6 of meer flessen per persoon.
De inschrijving voor particulieren is gesloten. Voor wijnprofessionals: mail
info@daxivin.nl en we laten je gauw weten wat we kunnen betekenen.

Marnix & Niels

Zondag 1 december, 14:30 – 18 uur
Hotel de Goudfazant (ZAAL 3)
Aambeeldstraat 10
1021 KB Amsterdam-Noord
Reservaties diner tel. 020-6365170

Met wijnen van oa Heidi & Hubert Hausherr, Domaine Bobinet, La Grange Tiphaine, Stéphane Rocher, Yann Durieux, Isabelle & Jean-Yves Vantey, Nicolas Dubost, Andrea Calék, Gressac, David Teyssier, Valentin Valles, Les Frères Soulier, Lous Grezes, Domaine Milan, Mas Zenitude, Les Hauts de Riquets, Dassemus (NL), Reyneke (SA), Terracura (SA), Upland (SA), Meinklang (AUS)

 • Vrolijke roze ‘picknickbubbel’ uit Oostenrijk. Demeter gecertificeerd (biodynamisch)

 • Volfrisse sauvignon blanc – semillon uit de kleine appellatie Duras, ten oosten van Bordeaux.
  Van de familie Bireaud die daar al enkele generaties wijn maken. Grootvader Pierre Bireaud richtte de appellatie Côtes de Duras bijna een eeuw geleden op.

 • Rode vin de soif uit de Côtes de Duras, ten oosten van Bordeaux.

  Biodynamisch (demeter), handgeplukt, spontaan vergist. Ongefilterd. Resultaat: een heerlijke, spannende, sappige rode wijn.

 • Cépagewijn van gamay uit de zuidelijke Beaujolais. Het kruis, ‘Croix’ slaat op het kruisbeeld in het wijnveld. Dit veld gamay ligt tussen de vinificatiekelder en het woonhuis van Nicolas. De gamay-stokken die hier staan zijn ruim 70 jaar oud. Houtgerijpt.

 • Volle, sappige rode vin nature van merlot en carignan uit de Hérault, het hart van de Languedoc. Zonder enige toevoeging, 100% spontaan vergiste ongefilterde druiven.

 • Vrolijke rode vin nature van Domaine Lous Grèzes –  Luc & Trees Lybaert uit de Zuid-Franse Cevennen.
  De wijn is gemaakt van de druiven syrah, grenache, merlot, tempranillo, gerijpt op gebruikte houten vaten. Er is tijdens de vinificatie noch voorafgaand aan de botteling iets aan deze wijn toegevoegd. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Luc & Trees behoren tot de kleine club van Vins S.A.I.N.S. Zie voor meer informatie daarover: https://vins-sains.org.

  Het etiket is van Kamagurka, een Gentse vriend van de wijnmakers.

   

 • Mooie Spaanse natuurwijn van 100% garnacha blanca (grenache blanc), spontane gisting met 5 dagen schilinweking. Gerijpt op amfoor. Aromatische wijn. 11,5% alcohol.

 • Terroirwijn van biodynamische sauvignon blanc en een klein beetje semillon. Ongefilterd, mooie spannende geur van vuursteen die vaak zo kenmerkend is voor de betere witte wijnen uit de noordelijke Bourgogne. En toch komt deze uit de Cotes de Duras. Een beetje geheimzinnigheid, pourquoi pas.

  Voor de liefhebbers van de 2016 van deze wijn:  De avondmarkt aan de De Wittenkade in Amsterdam-Westerpark heeft nog enkele flessen

 • Wie zei dat cabernet franc groen en hard moest zijn? De ‘Ruben’ van Bobinet heeft 12 maanden gerijpt op oude barriques in een kalkstenen grot langs de Loire.  2018 was een mooi jaar met een lange zomer, het rijpe fruit zorgt voor een gulle wijn.

  Perswijn: ‘kruiden en pruimen, kersen, paprika, aards, boers, sappig, stevige tannine. ****’
  Proefschrift (Jan van Lissum), maart 2020: ‘veel kleur, heel lichte structuur, goede zuren, elegant en evenwichtig, interessante wijn’

 • Touraine-rood uit Amboise.
  Perswijn: volle geur, goed fruit, lichte hint van pyrazine, vulling, sap, pittig, groene toets, opwekkend en fris ****(*)
  Ook in Magnum, zie: clef-de-sol-rouge-magnum

 • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Twee jaar sous voile in een oud houten van gerijpt. De voile is een dun laagje schimmel, dat ze bij sherry de flor noemen. Het resultaat is een oxidatieve wijn met nootachtige geur.

 • Loepzuivere aligoté van 40 jaar oude wijnstokken. Vin nature: zonder toevoegingen, ongefilterd. Heel goede zuren, soms zelfs een (zeer) lichte mousse. Stoere geur, enorme precisie.

  Of, aldus wijnschrijver Nicolaas Klei het zegt: ‘het voorportaal van de hemel’.

 • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Langdurig op hout gerijpt.

 • Natuurwijn uit Saumur-Champigny. Cabernet franc van kleine, oude wijngaard.