Onlangs in NRC: de 100 lekkerste wijnen, en een special over Nederlandse wijnen.

Wijnschrijver Esmee Langereis heeft zich een slag in de rondte geproefd en een lange lijst samengesteld. Onze wijnen staan er drie keer in:

Wilde Witte van Dassemus, als beste Nederwijn.

Ad Libitum van La Grange Tiphaine, als beste altijd-in-huiswijn
‘Ongecompliceerd jong rood met klein pepertje uit de Loire, waar je gerust een paar doosjes van kunt inslaan’

Le Grand Blanc van Domaine Milan, als beste van Het Allerbeste
‘Mondvullende, rijpe golden delicious, zilt en zoet als in kouign amann’

  • Witte natuurwijn uit Nederland. Handgeplukte solaris, souvignier gris en sauvignac uit Chaam, Noord-Brabant. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie. Spontaan vergist, ongefilterd gebotteld. Frisse, zuivere witte wijn. De ijsvogel op het etiket wordt wel eens gezien in de wijngaard, hij pendelt dan tussen de Chaamse Beek en de poel bij Dassemus.

  • Côt, Cabernet Franc, Gamay uit Touraine-Amboise

    ‘20 had een warme, lange zomer, het fruit mooi rijp geplukt. En zo komt deze nog steeds zeer goed drinkbare jaargang ineens aan de 14% alcohol. Allez 🍷

    Perswijn over de ’18: bramen, bosgrond, peper, veel (vers) fruit, puur, gezonde tannine ****(*) zou je zo ook over de ’19 en de ’20 kunnen schrijven 🙂

  • Groots Provencaals wit. Delicate aroma’s, volle wijn. Mooie gelaagdheid met veel fruit, frisheid en mineraliteit, om langzaam te ontdekken. Vin nature.

    Door NRC geselecteerd als ‘beste van het beste’ in de wijnspecial 2020.

 

Natuurlijk zijn er meer fijne wijnen in ons assortiment. Kijk gerust rond, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Santé!
Marnix 🥂 Niels

 

  • Vrolijke roze ‘picknickbubbel’ uit Oostenrijk. Demeter gecertificeerd (biodynamisch)

  • Sauvignon blanc mét karakter, uit de kleine appellatie Duras, ten oosten van Bordeaux.
    Van de familie Bireaud die daar al enkele generaties wijn maken. Grootvader Pierre richtte de appellatie Côtes de Duras bijna een eeuw geleden op.

     

  • Rode vin de soif uit de Côtes de Duras, ten oosten van Bordeaux.

    Biodynamisch (demeter), handgeplukt, spontaan vergist. Ongefilterd. Resultaat: een heerlijke, spannende, sappige rode wijn.

  • Klassieke 100% sauvignon blanc van Damien & Coralie Delecheneau uit Amboise (Loire).

    Fris, mooie zuren, stabiel: fantastische huiswijn.

    Aanbieding!
  • Zachte, frisse Loire-chenin, regio Amboise. Biodynamisch geteeld, handgeplukt, natuurlijk vergist – zoals alle wijnen van Coralie & Damien.

    Aanbieding!
  • Feestelijke rosé pétillant naturel uit de Loire, gemaakt van hand-geplukte grolleau, côt, cabernet franc en gamay.
    Door wijnmaker Damien Delecheneau in 3 woorden vrolijk samengevat: vin de piscine.

    De laatste flessen mogen in de aanbieding.

    Aanbieding!
  • Haru betekent Lente. En die heerlijke sfeer van ontluikend leven en bloeiende kersenbomen is precies wat deze wijn oproept.
    Puur sap van grenache, syrah, cinsaut en merlot voor deze zachte 2020.

    ook in magnum.

  • Vrolijke troebele oranje natuurwijn van pinot gris, gewürztraminer, welschriesling. Neus van rozen, mooie frisse zuren.
    Ongefilterd gebotteld met een kroonkurk.

    Meinklang is het biodynamische bedrijf van de familie Michlits in het oosten van Oostenrijk (Burgenland) vlak bij de grens met Hongarije. Op het domein groeien veel verschillende druiven temidden van  veel wilde kruiden en andere planten en volop dieren die zorgen voor een evenwicht waarin druiven geteeld kunnen worden zonder bestrijdingsmiddelen of andere ingrepen. De druiven worden met eigen, natuurlijke gisten gefermenteerd.

  • Bruiswijn van 80% pinot auxerrois en 20% riesling. De druiven worden met de hand geplukt en heel langzaam geperst. De wijn rijpt 8 maanden op de fijne droesem (sur lie) en wordt daarna met een lage dosage van 5 gr/l gebotteld in een champagnefles.  Zachte bubbel, mooi lichtgele wijn.

  • Côt, Cabernet Franc, Gamay uit Touraine-Amboise

    ‘20 had een warme, lange zomer, het fruit mooi rijp geplukt. En zo komt deze nog steeds zeer goed drinkbare jaargang ineens aan de 14% alcohol. Allez 🍷

    Perswijn over de ’18: bramen, bosgrond, peper, veel (vers) fruit, puur, gezonde tannine ****(*) zou je zo ook over de ’19 en de ’20 kunnen schrijven 🙂

  • In 1999 werden de stokken geplant voor deze cuveé, op Le Vallon: een wijngaard van Domaine Milan met een bodem van kalksteen met blauwe mergel. De grenache, syrah, cinsault en een beetje nieluccio voor deze wijn zijn samen gefermenteerd. De wijn mocht 12 maanden rijpen in oude vaten, in de kelder in St-Remy-de-Provence. De wijn is al mooi op dronk met veel fruit en vrij uitgesproken tannines. Over de jaren zal dit versoepelen. We verheugen ons op deze ontwikkeling. Drink nu tot 2030.

    Aanbieding!
  • Altesse (ook: ‘rousette’) is een lokale druivensoort in de Bugey. De druiven groeien op een steile helling, op kalk- en rotsgrond. Ze worden zeer zachtjes geperst, gisten en rijpen 9 maanden in betonnen cuve op de fijne lies. Delicate wijn waarin je ingemaakte peren en kweeperen kunt ontdekken, en de kenmerkende mineraliteit van het terroir van Bugey.
    AOC Rousette de Bugey

    2019

  • De 2019 Chenin Blanc is een combinatie van druiven uit twee aangrenzende blokken. De ene wijngaard werd begin jaren 70 aangeplant. De andere wijngaard werd geplant halverwege de jaren 60 en is het oorspronkelijke biodynamische ‘block’. De twee wijnvelden worden identiek gekweekt, zowel biologisch als volgens de biodynamische principes. De wijn is gemaakt met dezelfde minimale interventionistische manier, als met alle andere gecertificeerde wijnen. De druiven worden met de hele tros geperst. Na een lichte bezinking vindt natuurlijke gisting plaats in een combinatie van 300 l tweede vulling Franse eiken vaten en twee 2500 l foudre. De wijn heeft 10 maanden gerijpt op zijn droesem met nog eens twee maanden rijping in roestvrijstalen tank vóór het bottelen.

    Proefnotities
    Deze wijn heeft een bleke stro-tint met een mooi boeket wit fruit. Geur van witte perzik en peer. In de mond een mooie frisheid met hints van kweepeer, kruiden en dunne tonen. Een elegante en uitgebalanceerde wijn, met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

    Over de 2019 schrijft Perswijn in augustus 2020: ‘zuiver, puur, wit fruit, kruidig, zeer verfijnd, zilte zuren, lang, prachtig’ (17 pnt)

  • Mousserende chardonnay volgens de méthode traditionnelle. De druiven worden langzaam en zachtjes geperst, rijpen na de gisting gedurende vier maanden in cuves en daarna nog 9 maanden op fles.

    Met advies van Patrick Charlin, de beroemde vorige eigenaar an de wijnstokken. Hij volgde zijn opleiding in de champagne en blijft betrokken om zijn in vele jaren opgebouwde kennis aan Florie en Adrien over te dragen.

  • Mousserend uit de Provence? Hadden wij ook niet direct verwacht. En al helemaal niet zo tintelfris en zuiver als deze. Indrukwekkende wijn met 0mg/l sulfiet. Vin nature.

  • Licht zoete chenin blanc uit Montlouis-sur-Loire. Zeer complexe aromatische wijn, perfecte balans tussen zoet en sprankelende zuren. Het is dat foie gras niet meer kan wegens dierenleed.
    Maar áls…! Dan dus deze wijn erbij.

  • Spetterend levendig diodynamisch fris rood van 100% pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles. Update: dat zijn er inmiddels iets meer. De flessen uitverkocht, nog enkele magnums op voorraad:

    Coulure magnum