Domaine de Gressac

Davidteyssier

Wijnmaker David Teyssier van Domaine de Gressac

In de Département Gard, op zo’n 30 km ten noorden van Uzès, ligt Domaine de Gressac. De rivier de Cèze stroomt er aan de voet van een heuvel waarop het domein is gelegen. Het landgoed profiteert van een mediterraan klimaat en heeft een uitzonderlijke locatie met zijn 115 hectare aaneengesloten landerijen, bossen en wijngaarden middenin de ongerepte natuur (Natura 2000).

De 12 hectares wijngaard worden al sinds 1970 volgens de principes van de biologische landbouw beheerd. Druiven worden met de hand geplukt en uitgezocht en ondergaan geen enkele chemische behandeling. Alle wijn is spontaan vergist, uniek in deze contreien. De wijnen van Gressac worden bovendien ongefilterd gebotteld, zonder toegevoegd sulfiet. Ze kunnen daarom licht troebel zijn, een kenmerk van vin nature.

Reto & Laurence Michelet namen het domein in 2010 over van de vorige eigenaren. Naast de wijngaard is er een manege met ruim 20 paarden en er worden enkele gites verhuurd (aanrader!).

Sinds 2011 is wijnmaker David Teyssier aan het domein verbonden. Misschien kent u hem al: hij was al eerder bij ons in Amsterdam. Op 28 mei aanstaande is hij er weer op de voorjaarsproeverij.

Wijnschrijfster Karin Leeuwenhoek bezocht onlangs het domein. Hier leest u haar bijzondere verslag, met mooie foto’s.

  • Van biologisch geteelde syrah. Directe persing. Ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet (11 mg/l, vrije SO2 6 mg/l). Spontaan vergist. Opgevoed zonder hout: goede, sappige rode wijn.

  • Vrolijke, dorstlessende rode wijn. Koel drinken

  • Zuivere, dorstlessende wijn, gemaakt van de beste grenache-druiven. De stokken mochten hun lange leven wortelen in de vrije natuur onder de Zuid-Franse zon. Wij, jaloers op een wijnstok? Ehm..inderdaad.

  • Zachte rosé, ongefilterde vin nature van grenache, clairette rosé en cinsault. We kunnen er alles over schrijven (doen we niet), maar eigenlijk hebben we slechts een advies: proef! Dit is de rosé die zo lekker is dat-ie ook graag buiten de bekende seizoenen gedronken wordt. Aperitief bij een kerstdiner? Heerlijk! Witte vis in januari met deze rosé aan tafel? Oui, merci!
    Maar let op: klein domein, kleine voorraad.

    PS niemand schreef er mooier over dan Karin Leeuwenhoek, of het moest Nicolaas Klei zijn: http://vinoblogie.nl/gressac-alezan-rose/

  • Volle witte vin nature van bourboulenc en clairette. Doet denken aan witte Chateauneuf-du-Pape. Mogelijk wat losse deeltjes in het glas. Niet van schrikken, komt gewoon van dat supergezonde fruit uit die paradijselijke wijngaard op die heuvel in de Gard. Waarom zou je dat wegfilteren? Dan was deze wijn net een tikkeltje minder lekker geweest. En da’s zonde.

     

  • Vin nature van syrah en grenache. Biologisch geproduceerd, ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet. Drink nu tot 2023.

    Perswijn mei 2016 (15,5 pnt): ‘zwoel, fruit, pruimen en kersen, krentjes, kruiden, olijven, zacht en intens, aards, rijpe tannine’

  • Elegante rode vin nature van grenache en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Fijn, ingetogen fruit. Elegante dinerwijn.

    Biologisch geproduceerd, ongefilterd en sulfiet onder de 20 mg/liter.

  • Elegante rode vin nature van grenache, syrah en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Specerijen, leer, garrigue. Elegante dinerwijn.

    Biologisch geproduceerd, ongefilterd en sulfiet onder de 20 mg/liter.

  • Vrolijke, dorstlessende rode wijn in magnum. Koel drinken.