Domaine de Gressac

Davidteyssier

Wijnmaker David Teyssier van Domaine de Gressac

In de Département Gard, op zo’n 30 km ten noorden van Uzès, ligt Domaine de Gressac. De rivier de Cèze stroomt er aan de voet van een heuvel waarop het domein is gelegen. Het landgoed profiteert van een mediterraan klimaat en heeft een uitzonderlijke locatie met zijn 115 hectare aaneengesloten landerijen, bossen en wijngaarden middenin de ongerepte natuur (Natura 2000).

De 12 hectares wijngaard worden al sinds 1970 volgens de principes van de biologische landbouw beheerd. Druiven worden met de hand geplukt en uitgezocht en ondergaan geen enkele chemische behandeling. Alle wijn is spontaan vergist, uniek in deze contreien. De wijnen van Gressac worden bovendien ongefilterd gebotteld, zonder toegevoegd sulfiet. Ze kunnen daarom licht troebel zijn, een kenmerk van vin nature.

Reto & Laurence Michelet namen het domein in 2010 over van de vorige eigenaren. Naast de wijngaard is er een manege met ruim 20 paarden en er worden enkele gites verhuurd (aanrader!).

Sinds 2011 is wijnmaker David Teyssier aan het domein verbonden. Misschien kent u hem al: hij was al eerder bij ons in Amsterdam. Ook 28 mei van dit jaar 2018 was hij er weer op de voorjaarsproeverij.

Wijnschrijfster Karin Leeuwenhoek bezocht het domein ook. Hier leest u haar bijzondere verslag, met mooie foto’s.

  • Van biologisch geteelde syrah. Directe persing. Ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet (11 mg/l, vrije SO2 6 mg/l). Spontaan vergist. Opgevoed zonder hout: goede, sappige rode wijn.

  • Volle witte vin nature van bourboulenc en clairette. Doet denken aan witte Chateauneuf-du-Pape. Mogelijk wat losse deeltjes in het glas. Niet van schrikken, komt gewoon van dat supergezonde fruit uit die paradijselijke wijngaard op die heuvel in de Gard. Waarom zou je dat wegfilteren? Dan was deze wijn net een tikkeltje minder lekker geweest. En da’s zonde.

     

  • Vrolijke, dorstlessende vin naturel van jonge syrah en clairette. Na de maceration carbonique van 14 dagen verder gemengd met tannat, grenache en cinsault. Zeven maanden in cuves gerijpt. Puur sap. Laat zich ook licht gekoeld heel goed drinken.
    Ook in  feestelijke Magnum.

  • Zuivere, dorstlessende wijn, gemaakt van de beste grenache-druiven. De stokken mochten hun lange leven wortelen in de vrije natuur onder de Zuid-Franse zon. Wij, jaloers op een wijnstok? Ehm..inderdaad.

  • Vin nature van syrah en grenache. Biologisch geproduceerd, ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet. Drink nu tot 2023.

    Perswijn mei 2016 (15,5 pnt): ‘zwoel, fruit, pruimen en kersen, krentjes, kruiden, olijven, zacht en intens, aards, rijpe tannine’

  • Elegante rode vin nature van grenache en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Fijn, ingetogen fruit. Elegante dinerwijn.

    Biologisch geproduceerd, ongefilterd en sulfiet onder de 20 mg/liter.

  • Stoere rode vin nature van grenache, syrah en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Specerijen, leer, garrigue.

    Biologisch geproduceerd, ongefilterd en minimaal toegevoegd sulfiet (alleen bij botteling).

  • Volle witte vin nature van bourboulenc en clairette. Doet denken aan witte Chateauneuf-du-Pape. Mogelijk wat losse deeltjes in het glas. Niet van schrikken, komt gewoon van dat supergezonde fruit uit die paradijselijke wijngaard op die heuvel in de Gard. Waarom zou je dat wegfilteren? Dan was deze wijn net een tikkeltje minder lekker geweest. En da’s zonde.

     

  • Van biologisch geteelde syrah, in magnum. Directe persing. Ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet (11 mg/l, vrije SO2 6 mg/l). Spontaan vergist. Opgevoed zonder hout: goede, sappige rode wijn.

  • Vrolijke, dorstlessende Zuid-Franse vin naturel van jonge syrah en clairette. Na de maceration carbonique van 14 dagen verder gemengd met tannat, grenache en cinsault. Zeven maanden in cuves gerijpt. Puur sap. Laat zich ook licht gekoeld heel goed drinken.
    Ook in kleine fles verkrijgbaar, zie hier.