Domaine de Gressac

Davidteyssier

Wijnmaker David Teyssier van Domaine de Gressac

In de Département Gard, op zo’n 30 km ten noorden van Uzès, ligt Domaine de Gressac. De rivier de Cèze stroomt er aan de voet van een heuvel waarop het domein is gelegen. Het landgoed profiteert van een mediterraan klimaat en heeft een uitzonderlijke locatie met zijn 115 hectare aaneengesloten landerijen, bossen en wijngaarden middenin de ongerepte natuur (Natura 2000).

De 12 hectares wijngaard worden al sinds 1970 volgens de principes van de biologische landbouw beheerd. Druiven worden met de hand geplukt en uitgezocht en ondergaan geen enkele chemische behandeling. Alle wijn is spontaan vergist, uniek in deze contreien. De wijnen van Gressac worden bovendien ongefilterd gebotteld, zonder toegevoegd sulfiet. Ze kunnen daarom licht troebel zijn, een kenmerk van vin nature.

Reto & Laurence Michelet namen het domein in 2010 over van de vorige eigenaren. Naast de wijngaard is er een manege met ruim 20 paarden en er worden enkele gites verhuurd (aanrader!).

Sinds 2011 is wijnmaker David Teyssier aan het domein verbonden. Misschien kent u hem al: hij was al vaak bij ons op de proeverijen in Amsterdam.

Wijnschrijfster Karin Leeuwenhoek bezocht het domein ook. Hier leest u haar bijzondere verslag, met mooie foto’s.

  • Vrolijke, dorstlessende vin naturel van jonge syrah en clairette. Na de maceration carbonique van 14 dagen verder gemengd met tannat, grenache en cinsault. Zeven maanden in cuves gerijpt, plus inmiddels 2 jaar op fles: mooi in balans.

  • Kruidige rode vin nature van grenache en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Stoere geuren van de ‘garrigues’, de bossages met rozemarijn, olijfbomen, pijnbomen (hars!). Je hoort de krekels.. Très glouglou – heel fijne wijn.

    Bio, spontaan vergist (nogal wiedes), ongefilterd, nauwelijks sulfiet toegevoegd

  • Kruidige rode vin nature van grenache en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Stoere geuren van de ‘garrigues’, de bossages met rozemarijn, olijfbomen, pijnbomen (hars!). Je hoort de krekels.. Très glouglou – heel fijne wijn.

    Bio, spontaan vergist (nogal wiedes), ongefilterd, nauwelijks sulfiet toegevoegd.

  • Zachte rosé, vin nature van 100% grenache.

    2019 weer een heel goed jaar.

    Let op: klein domein, kleine voorraad.

  • Vin nature van syrah en grenache. Biologisch geproduceerd, ongefilterd en zeer laag gehalte sulfiet. Drink nu tot 2023.

    Perswijn mei 2016 (15,5 pnt): ‘zwoel, fruit, pruimen en kersen, krentjes, kruiden, olijven, zacht en intens, aards, rijpe tannine’

  • Zachte witte vin nature van 100% bourboulenc.

    2019 weer een heel goed jaar.

    Let op: klein domein, kleine voorraad.

  • Stoere rode vin nature van grenache, syrah en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Specerijen, leer, garrigue.

    Biologisch geproduceerd, ongefilterd en minimaal toegevoegd sulfiet (alleen bij botteling).

  • Duurzaam en lang houdbaar: Bag in Box (Bagnum) 3 liter. Vrolijke, dorstlessende vin naturel van 100% tannat.

  • Zuivere, dorstlessende wijn, gemaakt van de beste grenache-druiven. De stokken mochten hun lange leven wortelen in de vrije natuur onder de Zuid-Franse zon. Wij, jaloers op een wijnstok? Ehm..inderdaad.