Bij de amfora’s van La Combe au Mas met op de achtergrond de Mont Ventoux

Aan de voet van de Mont-Ventoux ligt wijndomein La Combe au Mas, waar Marie-Sophie Jullien en Thomas Ayoun sinds 2019 op 8 hectare wijn maken volgens hun eigen filosofie. Ze werken biologisch in polycultuur (niet alleen druiven maar ook kersen, kippen, olijven), ze grijpen bij het wijnmaken zo min mogelijk in en gebruiken minimaal sulfiet. Alle wijnen rijpen in enorme, honderd jaar oude amforen. Hun eerste jaargang 2019 levert al meteen zeer frisse, zuivere wijnen van typische streekdruiven. Grenache, carignan, clairette, syrah…

We ontmoetten Marie-Sophie en Thomas dit jaar in Saumur, op een kleine ‘off‘ van natuurwijnfestival La Dive, gehouden in de grot van Bobinet. We waren direct enthousiast: hartelijke, jonge, ambitieuze wijnmakers die het in zich hebben om prachtige wijnen te maken. En die dat in hun eerste jaargang ook meteen hebben gedaan.
Marnix ging afgelopen zomer bij ze langs in Zuid-Frankrijk (foto). Een ruime week later rolde het eerste pallet wijnen van Combe au Mas Amsterdam binnen. Santé!

  • Fijne zomerse rosé uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  80% grenache, 20% syrah. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Sappig, ongecompliceerd uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  30% carignan, 70% grenache. Deels maceration carbonique, waardoor de wijn veel fruit heeft. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  1/3 vermentino, 1/3 roussanne en 1/3 grenache blanc. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Vol rood van de voet van Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk.  30% zeer oude grenache (stokken van 70+ jaar), syrah en carignan.  Hand geplukt, spontane gisting, alle druiven samen. Twee maanden gerijpt in amfora. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  100% clairette van een klein perceel witte klei op het noorden. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Indrukwekkend rood van de voet van Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk.  Kan zich meten met een goede Chateauneuf-du-Pape. Cinsault, syrah en carignan. De druiven groeien volledig wild: de grond wordt niet bewerkt of bemest en de druivenplanten zijn al jaren niet gesnoeid waardoor het echte lianen zijn geworden. Zeer laag rendement (5 hl/hectare) Hand geplukt, met de voeten geplet, spontane gisting. Opgevoed op beton. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Zeer voordelige 5 liter BiB van deze fijne zomerse rosé uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  80% grenache, 20% syrah. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Een proefdoos met de wijnen van ons nieuwe wijnhuis La Combe au Mas, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Alle wijnen rijpen in honderd jaar oude amfora’s. Dat geeft ze een frisse mineraliteit.

    Bouquier – Fris wit van  1/3 vermentino, 1/3 roussanne en 1/3 grenache blanc
    Clairette – Iets voller wit van 100% clairette
    Roumille – Fijne nazomer-rosé van veel grenache en een beetje syrah
    Rigaou – Zeer sappige rode doordrinkwijn van grenache en carignan
    Peirardié – Volle rode wijn van 30% zeer oude grenache (stokken van 70+ jaar), syrah en carignan
    Souvage – Exclusieve wijn van wilde wijngaard met zeer lage opbrengst. Cinsault, syrah en carignan

    Samen 87,50 inclusief bezorging in Nederland