Bij de amfora’s van La Combe au Mas met op de achtergrond de Mont Ventoux

Aan de voet van de Mont-Ventoux ligt wijndomein La Combe au Mas, waar Marie-Sophie Jullien en Thomas Ayoun sinds 2019 op 8 hectare wijn maken volgens hun eigen filosofie. Ze werken biologisch in polycultuur (niet alleen druiven maar ook kersen, kippen, olijven), ze grijpen bij het wijnmaken zo min mogelijk in en gebruiken minimaal sulfiet. Alle wijnen rijpen in enorme, honderd jaar oude amforen. Hun eerste jaargang 2019 levert al meteen zeer frisse, zuivere wijnen van typische streekdruiven. Grenache, carignan, clairette, syrah…

We ontmoetten Marie-Sophie en Thomas dit jaar in Saumur, op een kleine ‘off‘ van natuurwijnfestival La Dive, gehouden in de grot van Bobinet. We waren direct enthousiast: hartelijke, jonge, ambitieuze wijnmakers die het in zich hebben om prachtige wijnen te maken. En die dat in hun eerste jaargang ook meteen hebben gedaan.
Marnix ging afgelopen zomer bij ze langs in Zuid-Frankrijk (foto). Een ruime week later rolde het eerste pallet wijnen van Combe au Mas Amsterdam binnen. Santé!

  • Fijne zomerse rosé uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  80% grenache, 20% syrah. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

    In de aanbieding!

     

     

    Aanbieding!
  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Mont Ventoux. Die indrukwekkende berg, ook wel ‘De reus van de Provence genoemd, zie je dan ook op het etiket, althans de wat kale, want bijna 2000 meter hoge, top ervan.

    Gemaakt van 100% clairette, ofwel clairette blanche, van een klein perceel witte klei op het noorden. Hand geplukt, spontane gisting. Gerijpt op grote honderd jaar oude amforen. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een een piepklein beetje toegevoegd enkele dagen voor de botteling.

    Het resultaat: een prachtige witte natuurwijn met verrassend mooie zuren. De laatste flessen van deze jaargang mogen in de aanbieding, omdat het lente is. Santé!

    Aanbieding!
  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  1/3 vermentino, 1/3 roussanne en 1/3 grenache blanc. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

    Aanbieding!
  • Lichtrood of een wat donkere rosé? Zeg het maar. Marie-Sophie noemt het clairet. Waarmee de wijn in een oude traditie staat. Lang geleden werd de wat lichtere rode Bordeaux zo genoemd. Claret of clairet. Juist van het woordje claire – wat helder betekent. Oftewel, rode wijn waar je doorheen kunt kijken.

    Licht verteerbaar, op het fruit gemaakt, om gekoeld te drinken en vrolijkheid te brengen. Zoals alle wijnen van la Combe au Mas hand geplukt, spontane gisting. Zes maanden gerijpt in amfora. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

    80% grenache noir, 10% syrah, 10%grenache blanc met 24 uur schilinweking gerijpt op amfoor.

     

     

  • Vol rood van de voet van Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk.  30% zeer oude grenache (stokken van 70+ jaar), syrah en carignan.  Hand geplukt, spontane gisting, alle druiven samen. Twee maanden gerijpt in amfora. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Magnum vol rood van de voet van Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk.  30% zeer oude grenache (stokken van 70+ jaar), syrah en carignan.  Hand geplukt, spontane gisting, alle druiven samen. Twee maanden gerijpt in amfora. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Indrukwekkend rood van de voet van Mont Ventoux, Zuid-Frankrijk.  Kan zich meten met een goede Chateauneuf-du-Pape. Cinsault, syrah en carignan. De druiven groeien volledig wild: de grond wordt niet bewerkt of bemest en de druivenplanten zijn al jaren niet gesnoeid waardoor het echte lianen zijn geworden. Extreem laag rendement (5 hl/hectare!) Hand geplukt, met de voeten geplet, spontane gisting. Opgevoed op beton. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.