Florie groeide op in het noorden van de Elzas, raakte door een oom geïnteresseerd in wijn en deed een opleiding viticulture- oenologie aan de landbouwhogeschool in . Tijdens de praktijkstage in de Coteaux du Lyonnais ontmoette ze Adrien, die al eerder had gewerkt in de noordelijke Rhône (oa Condrieu). Het was liefde op het eerste gezicht.
Samen gingen ze van de gebaande paden af – en vonden 5,5 hectare op de kalkrijke hellingen van de Bugey – een gebied aan de uitlopers van de Jura, grofweg tussen Lyon en Genève. Patrick Charlin, een gerenommeerd wijnmaker, met buitengewoon talent voor mousserende wijnen, wilde zijn wijngaarden én zijn ervaring graag aan Florie en Adrien overdoen dus een overeenkomst was spoedig beklonken.
Het terroir – de kalkbodem, de ligging nabij de hier nog rustig meanderende Rhône en de berglucht geven de wijnen een uitgesproken frisse, tintelende kracht. Dat ze gemaakt worden door vrolijke, enthousiaste mensen is helemaal geweldig en gaf, samen met de duidelijke kwaliteit van de wijnen, voor ons de doorslag om de samenwerking aan te gaan.

domainedicila.fr

 • Les Noirettes, Gamay

  Wijnstokken geplant in 1979 op gletsjermoraines in Lhuis, op een plaats genaamd “les Noirettes” die een plaats aanduidt omgeven door walnotenbomen. Macération carbonique van 4-5 dagen, spontane gisting, hele trossen, zeer lichte kneuzing. Ongefilterd gebotteld.
  In de neus: aardbeien en verse kersen. Zachte tannines.

  Aanbieding!
 • Chardonnay van de kalk-kleihellingen van de Bugey. Zeer natuurlijk en zeer precies, zoals Florie het zelf ook verwoordt. De wijn heeft een uitgesproken frisheid en bijzondere mineraliteit, met een neus van citrus en peer. Heel zacht, met verschillende lagen.

   

 • Altesse (ook ‘rousette’) is een lokale druivensoort in de Bugey. De druiven groeien op een steile helling, op kalk- en rotsgrond. Ze worden zeer zachtjes geperst, gisten en rijpen 9 maanden in betonnen cuve op de fijne lies. Delicate wijn waarin je ingemaakte peren en kweeperen kunt ontdekken, en de kenmerkende mineraliteit van het terroir van Bugey.
  AOC Rousette de Bugey

 • Mousserende chardonnay volgens de méthode traditionnelle. De druiven worden langzaam en zachtjes geperst, rijpen na de gisting gedurende vier maanden in cuves en daarna nog 9 maanden op fles.

  Met advies van Patrick Charlin, de beroemde vorige eigenaar an de wijnstokken. Hij volgde zijn opleiding in de champagne en blijft betrokken om zijn in vele jaren opgebouwde kennis aan Florie en Adrien over te dragen.

 • Mondeuse van een steile helling van kalksteenpuin. De druiven worden met de hand geplukt, 1/3 gaat als hele trossen het vat in, 2/3 wordt ontsteeld. De schillen weken 9 dagen mee tijdens de spontane gisting. Ongefilterd, zonder sulfiet.

  Sappige, soepele en kruidige rode wijn.

 • Mondeuse op witte kleigrond in de bergen van de Bugey. De druiven worden met de hand geplukt, de helft gaat als hele trossen het vat in, de andere helft wordt ontsteeld. De schillen weken drie weken mee tijdens de spontane gisting, de wijn rijpt een jaar in grote aardewerken amfora. Ongefilterd, zonder sulfiet.

  Volle, kruidige rode wijn.

  Mag wel nog een poosje liggen.. al verkopen we hem wel. Dus voor wie een kelder wil opbouwen: drink deze parel tussen 2023 en ….?