Marnix plukt cabernet franc, oktober 2016

Les Hauts de Riquets is het biodynamische bedrijf van de familie Bireaud. Het ligt midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac in de relatief kleine appellation Côtes de Duras. De 15 hectare wijngaard van de familie liggen verspreid in de directe omgeving van de boerderij op zeer verschillende bodems: van witte kalk tot leem en kleigrond. Daarop groeien kerngezonde druiven: merlot, cabernet franc en malbec, en witte sauvignon, chenin en sémillon. Naast wijn heeft de familie ook aardbeien, graan, schapen, honing en andere heerlijkheden. Een echt holistisch biodynamisch bedrijf.

We ontmoetten Marie-Jo en Pierre Bireaud op een beurs in Luik (B). We maakten kennis en proefden hun wijnen. Het klikte meteen, zowel met die wijn als met de Bireauds. Wat later zochten we ze op op hun domein, midden in de pluktijd. “Helpen jullie plukken?” Ja graag! “eten jullie mee?” alstublieft. “Logeren? Kies maar een bed!”. De wijnen van Hauts de Riquets zijn zoals de familie Bireaud zelf: hartelijk en gul, en – als je wat langer met ze doorbrengt – met een fijne diepgang en aanstekelijke levensvreugd. En het zijn natuurlijke wijnen bovendien. Zonder toevoegingen, ongefilterd, minimaal sulfiet. Levende wijnen met een sprankelende persoonlijkheid.

Marie-Jo en Pierre hebben het bedrijf onlangs officieel overgedragen aan hun kinderen Lea en Ivan. Ivan is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de biodynamie, Léa verzorgt de verkoop van de wijnen, die ze samen maken. Nieuw zijn ook de plusminus 50 varkens die vrij mogen rondlopen. De eerste potjes biodynamische paté zijn inmiddels ook in Amsterdam gearriveerd.
Zie: insta/hautsderiquets

 • Volfrisse sauvignon blanc – semillon uit de kleine appellatie Duras, ten oosten van Bordeaux.
  Van de familie Bireaud die daar al enkele generaties wijn maken. Grootvader Pierre Bireaud richtte de appellatie Côtes de Duras bijna een eeuw geleden op.

 • Rode vin de soif uit de Côtes de Duras, ten oosten van Bordeaux.

  Biodynamisch (demeter), handgeplukt, spontaan vergist. Ongefilterd. Resultaat: een heerlijke, spannende, sappige rode wijn.

 • Halfzoete wijn. Als aperitief, bij eendenlever, bij blauwe kaas.

 • Een vergeten vat in de hoek van de kelder, 100% sauvignon blanc kreeg sinds 2009 de tijd om zich te ontwikkelen tot iets bijzonders. 10 jaar later gebotteld. Notig, zacht voor bij kazen, bijvoorbeeld de blauwader uit Achel (B).

 • Volle rode wijn uit de Cotes de Duras, ten oosten van Bordeaux. Biodynamisch, handgeplukt en wegens lage sulfieten, natuurlijke vergisting en de afwezigheid van een filter bij het bottelen gerust & zeker naturel te noemen. Sappig, mooi fruit, nog een glas graag!

   

 • Terroirwijn van biodynamische sauvignon blanc en een klein beetje semillon. Ongefilterd, mooie spannende geur van vuursteen die vaak zo kenmerkend is voor de betere witte wijnen uit de noordelijke Bourgogne. En toch komt deze uit de Cotes de Duras. Een beetje geheimzinnigheid, pourquoi pas.

  Voor de liefhebbers van de 2016 van deze wijn:  De avondmarkt aan de De Wittenkade in Amsterdam-Westerpark heeft nog enkele flessen

 • Zachte rode wijn van 95% merlot en 5% cabernet franc uit de Cotes de Duras, ten oosten van Bordeaux. Biodynamisch, handgeplukt en laag sulfiet-niveau en ongefilterd: vin vivant!