Les Hauts de Riquets (Côtes de Duras)

Marnix plukt cabernet franc, oktober 2016

Les Hauts de Riquets is het biodynamische bedrijf van de familie Bireaud. Het ligt midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac in de relatief kleine appellation Côtes de Duras. De 15 hectare wijngaard van de familie liggen verspreid in de directe omgeving van de boerderij op zeer verschillende bodems: van witte kalk tot leem en kleigrond. Daarop groeien kerngezonde druiven: merlot, cabernet franc en malbec, en witte sauvignon, chenin en sémillon. Naast wijn heeft de familie ook aardbeien, graan, schapen, honing en andere heerlijkheden. Een echt holistisch biodynamisch bedrijf.

We ontmoetten Marie-Jo en Pierre Bireaud op een beurs in Luik (B). We maakten kennis en proefden hun wijnen. Het klikte meteen, zowel met die wijn als met de Bireauds. Wat later zochten we ze op op hun domein, midden in de pluktijd. “Helpen jullie plukken?” Ja graag! “eten jullie mee?” alstublieft. “Logeren? Kies maar een bed!”. De wijnen van Hauts de Riquets zijn zoals de familie Bireaud zelf: hartelijk en gul, en – als je wat langer met ze doorbrengt – met een fijne diepgang en aanstekelijke levensvreugd. En het zijn natuurlijke wijnen bovendien. Zonder toevoegingen, ongefilterd, minimaal sulfiet. Levende wijnen met een sprankelende persoonlijkheid.

Marie-Jo en Pierre hebben het bedrijf onlangs officieel overgedragen aan hun kinderen Lea en Ivan. Ivan is verantwoordelijk voor de wijngaarden en de biodynamie, Léa verzorgt de verkoop van de wijnen, die ze samen maken. Nieuw zijn ook de plusminus 50 varkens die vrij mogen rondlopen. De eerste potjes biodynamische paté zijn inmiddels ook in Amsterdam gearriveerd.
zie: https://www.domainelesriquets.fr
insta/hautsderiquets