Als je voor het eerst het Elzasdorpje Eguisheim binnen komt, denk je haast in de Efteling te zijn beland. Zo sprookjesachtig zijn de middeleeuwse vakwerkhuizen en de hobbelige kronkelstraatjes. Het dorp is aan alle kanten omgeven door glooiende wijngaarden. Allemaal keurig aangeharkt, want zo hoort het in dit toeristische dorp. Allemaal, behalve de wijngaarden van Hubert en Heidi Hausherr die aan de rand van het dorp zeer eigenzinnige wijnen maken van klassieke Elzas-druiven die ze op on-klassieke wijze laten groeien.

Skippy in de prille lentezon, april 2020

In de Hausherr-wijngaarden geen vierkant gesnoeide planten en gemaaide borders, maar wilde planten, fruitbomen, en uitbundig groeiende wijnranken. Omdat volgens de biodynamische filosofie een natuurlijk evenwicht de beste landbouwproducten oplevert. In plaats van verdelgingsmiddelen te gebruiken worden alle levende organismen omarmd: de wilde kruiden, het ‘onkruid’, de insecten en al het andere bodemleven. De grond wordt bewerkt met paarden Skippy en Doux in plaats van een tractor. Die aanpak zorgt voor een zeer gezonde bodem met gezonde, sterke wijnranken.

De knoppen lopen uit, april 2020

En zo eerlijk en hartelijk als ze hun wijngaarden beheren, zo zijn ze ook naar de mensen die ze ontmoetten. Toen we Heidi en Hubert voor het eerst ontmoetten klikte het meteen. Ook met hun wijnen. Want niet alleen in de wijngaard, maar ook in de kelder hebben ze hun eigen visie. Wijnmaken zonder ingrijpen, alles volledig met de hand, wars van ‘hoe het tegenwoordig hoort’, volop experimenterend – of juist in een heel oude traditie. Hun wijnen zijn een ongelooflijke ervaring. Pur jus de raisins – puur druivensap zonder enige toevoeging. Vin nature van de bovenste categorie!

Maak kennis met de bijzondere wijnen van deze bijzondere mensen; we hebben een speciaal proefpakket samengesteld.

  • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Langdurig op hout gerijpt.

  • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas, een paar honderd meter ten zuiden van  het Middeleeuwse dorpje Eguisheim. Vin nature van Hubert & Heidi Hausherr: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. 30 dagen macératie, gerijpt op gebruikte houten vaten. Droog gevinifieerd, 0,2 gram restsuiker.

    Het etiket van dochter Tina (instagram.com/arts.tina).

  • Spetterend levendig diodynamisch fris rood van 100% pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Heidi & Hubert Hausherr maken ieder jaar één rode wijn van hun pinot noir. Handgeplukt, dan macération carbonique, persen met de prachtige handpers en vervolgens de wijn verdelen over twee houten vaten, goed voor zo’n 850 flessen.
    Bij onze eerste bestelling witte en oranje wijnen mochten we het nog niet afnemen. Bij een bezoek aan de kelder in Eguisheim in 2018 mochten we proeven, uit het vat. Bij een derde bezoek gingen we ook de pinot-noir-wijngaarden in. Het was begin augustus. Te vroeg voor de oogst, maar vroeg genoeg om de suikers in de druiven te mogen proeven. Het was na de véraison, de verkleuring van de druif aan de stok. Een feest. Alles zo groen.

    Ik was verkocht. En mocht een paar dozen bestellen, Rouge de Fête 2017. Yes! Onbewoond-eiland-wijn. Die ene fles die je mag meenemen. Als de zee er zo’n 15 graden celsius is kun je hem daar het beste in koelen, voor het openen.

    Lichte stijl zeer goed verteerbaar. Finesse en fruit. Pinot noir op haar best.

    Inmiddels is er ook de Rouge Baiser 2018.

     

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Twee jaar sous voile in een oud houten van gerijpt. De voile is een dun laagje schimmel, bij het maken van bijvoorbeeld sherry ‘flor’ genoemd. Het resultaat is een spannende, oxidatieve wijn met prachtige zuren en een nootachtige geur. Te lekker – dit willen we eigenlijk niet verkopen. Maar vooruit, we delen er één 🙂 Santé!

  • Biodynamische riesling, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Een jaar gerijpt op gebruikte houten barrique gerijpt, daarna 11 jaar (!) op fles.

  • Biodynamische riesling en gewurztraminer, handgeplukt, in de Elzas, net buiten het Middeleeuwse dorpje Eguisheim. Vin nature van Hubert & Heidi Hausherr: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Deze 2018 een volledig nieuw etiket, ontworpen dochter Tina (instagram.com/arts.tina). Ook de fles ziet er anders uit, het is een doorzichtige, ‘gewone’ wijnfles. Dit mede omdat Hubert en Heidi uit de appellatie gestapt, en zodoende is dit een Vin de France.

  • Spannende riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas, net buiten het Middeleeuwse dorpje Eguisheim. Vin nature van Hubert & Heidi Hausherr: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Deze 2018 een volledig nieuw etiket, ontworpen dochter Tina (instagram.com/arts.tina). Ook de fles ziet er anders uit, het is een doorzichtige, ‘gewone’ wijnfles. Dit mede omdat Hubert en Heidi uit de appellatie gestapt, en zodoende is dit een Vin de France.

    Deze 2018 nog wat jong, wel te koop maar we adviseren nog een jaartje of twee te laten (tot ’22 / ’23) liggen alvorens te openen.

     

  • vin orange van Hubert & Heidi Hausherr uit Eguisheim (Elzas).

    Gewurztraminer (ruim 50%), pinot gris, auxerrois.

    Demeter gecertificeerd, geen sulfieten toegevoegd, geen tractor in de wijngaard, wel paard- of mankracht, druiven handmatig geperst.

    13,5% alc.

  • Droge witte wijn uit Eguisheim in de Elzas van 100% met de hand geplukte gewürztraminer (van een grand cru wijngaard). Gerijpt op oude eiken barriques. Vin très naturel: geen enkele toevoeging, spontaan vergist, ongefilterd. Kan een lichte mousse geven bij opening: de wijnen van Heidi & Hubert Hausherr immers altijd spannend.

     

     

    Aanbieding!