Als je voor het eerst het Elzasdorpje Eguisheim binnen komt, denk je haast in de Efteling te zijn beland. Zo sprookjesachtig zijn de middeleeuwse vakwerkhuizen en de hobbelige kronkelstraatjes. Het dorp is aan alle kanten omgeven door glooiende wijngaarden. Allemaal keurig aangeharkt, want zo hoort het in dit toeristische dorp. Allemaal, behalve de wijngaarden van Hubert en Heidi Hausherr die aan de rand van het dorp zeer eigenzinnige wijnen maken van klassieke Elzas-druiven die ze op on-klassieke wijze laten groeien.

Skippy in de prille lentezon, april 2020

In de Hausherr-wijngaarden geen vierkant gesnoeide planten en gemaaide borders, maar wilde planten, fruitbomen, en uitbundig groeiende wijnranken. Omdat volgens de biodynamische filosofie een natuurlijk evenwicht de beste landbouwproducten oplevert. In plaats van verdelgingsmiddelen te gebruiken worden alle levende organismen omarmd: de wilde kruiden, het ‘onkruid’, de insecten en al het andere bodemleven. De grond wordt bewerkt met paarden Skippy en Doux in plaats van een tractor. Die aanpak zorgt voor een zeer gezonde bodem met gezonde, sterke wijnranken.

De knoppen lopen uit, april 2020

En zo eerlijk en hartelijk als ze hun wijngaarden beheren, zo zijn ze ook naar de mensen die ze ontmoetten. Toen we Heidi en Hubert voor het eerst ontmoetten klikte het meteen. Ook met hun wijnen. Want niet alleen in de wijngaard, maar ook in de kelder hebben ze hun eigen visie. Wijnmaken zonder ingrijpen, alles volledig met de hand, wars van ‘hoe het tegenwoordig hoort’, volop experimenterend – of juist in een heel oude traditie. Hun wijnen zijn een ongelooflijke ervaring. Pur jus de raisins – puur druivensap zonder enige toevoeging. Vin nature van de bovenste categorie!

Maak kennis met de bijzondere wijnen van deze bijzondere mensen; we hebben een speciaal proefpakket samengesteld.

  • Het was februari 2018 op wijnbeurs La Dive in kalkstenen grotten langs de Loire. We zochten goede oranje wijn en vonden deze bij Heidi & Hubert. En kregen er, naast kennis en inspiratie, veel andere spannende cuvées bij.
    Om hiermee kennis te maken hebben we een pakket voor je samengesteld:
    zes keer Elzas-maar-dan-anders.
    Van €152,00 voor €133,- inclusief levering

    Le Sentier au Sud 2017 – riesling en pinot gris die samen in één wijngaard staan. Zuiver, fruitig, droog, lengte. Tintelfrisse zuren.
    Le Jardin Là-Haut 2015 – riesling en gewurztraminer 50-50. Aromatisch, een neus als goede Bourgogne, vol, weer mooie zuren.
    La Colline Celeste 2017 – riesling, pinot gris en gewurztraminer. Avontuurlijke ervaring, deze wijn. Hij heeft een hoge viscositeit, en een beetje fizz. Een dikke wijn met bubbels? Mais oui!
    Au Bout du Sentier 2008 – 100% riesling, prachtig gerijpt. Geeft alles wat je van een klassieke, oudere riesling hoopt te krijgen: diepgang, gelaagdheid, een droomwijn.
    Le Coin du Voile 2015 – Experiment van Hubert: riesling en pinot gris, twee jaar in een houten vat sous voile gerijpt. Dat is dezelfde manier van wijnmaken die voor sherry wordt gebruikt. In het vat ontstaat een dun laagje schimmel op de wijn – de voile – die bijzondere aroma’s veroorzaakt. oxidatieve stijl, complexe, notige aroma’s.
    Rouge de Fête 2017 – 100% pinot noir, maceration carbonique. De druiven gaan heel het vat in en de vergisting vindt plaats in de druiven. Deze manier van wijnmaken zorgt voor een uitbundig fruitige feestwijn.

  • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Langdurig op hout gerijpt.

  • Spetterend levendig diodynamisch fris rood van 100% pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Heidi & Hubert Hausherr maken ieder jaar één rode wijn van hun pinot noir. Handgeplukt, dan macération carbonique, persen met de prachtige handpers en vervolgens de wijn verdelen over twee houten vaten, goed voor zo’n 850 flessen.
    Bij onze eerste bestelling witte en oranje wijnen mochten we het nog niet afnemen. Bij een bezoek aan de kelder in Eguisheim in 2018 mochten we proeven, uit het vat. Bij een derde bezoek gingen we ook de pinot-noir-wijngaarden in. Het was begin augustus. Te vroeg voor de oogst, maar vroeg genoeg om de suikers in de druiven te mogen proeven. Het was na de véraison, de verkleuring van de druif aan de stok. Een feest. Alles zo groen.

    Ik was verkocht. En mocht een paar dozen bestellen, Rouge de Fête 2017. Yes! Onbewoond-eiland-wijn. Die ene fles die je mag meenemen. Als de zee er zo’n 15 graden celsius is kun je hem daar het beste in koelen, voor het openen.

    Lichte stijl zeer goed verteerbaar. Finesse en fruit. Pinot noir op haar best.

    Inmiddels is er ook de Rouge Baiser 2018.

     

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Twee jaar sous voile in een oud houten van gerijpt. De voile is een dun laagje schimmel, dat ze bij sherry de flor noemen. Het resultaat is een oxidatieve wijn met nootachtige geur.

  • Biodynamische riesling, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Een jaar gerijpt op gebruikte houten barrique gerijpt, daarna 11 jaar (!) op fles.

  • Droge witte wijn van 100% gewürztraminer. handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Kan een lichte mousse geven bij opening, zie het als een cadeautje van moeder natuur.

     

     

  • Biodynamische riesling en gewurztraminer, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.