Hubert en Heidi Hausherr bewerken een aantal kleine wijngaarden in Eguisheim, in de Elzas dichtbij Colmar. Ze werken biodynamisch, hun wijngaarden zijn demeter-gecertificeerd. De grond wordt bewerkt met hun paarden Skippy en Doux in plaats van met tractor. Dit heeft grote voordelen voor de bodemgesteldheid. De bodem wordt minder belast en blijft op die manier levendiger. Ook zie je meer fruit- en andere bomen, oa acacia, zodoende is er geen druif monocultuur, zoals je helaas steeds vaker ziet. Zo blijft de biodiversiteit intact, wat een grotere vitaliteit en goede resistentie tot gevolg heeft.
Ook bij het wijnmaken gaat alles zo natuurlijk mogelijk: de druiven worden met de hand geplukt en de vinificatie gebeurt met eigen, wilde gisten, zonder toevoegingen. De persen zijn een verhaal apart. Ze hebben we twee, prachtig versierd met mozaïeken – beiden geheel handmatig. De wijnen gaan zonder filtering de fles in. Sinds 2009 zelfs zonder toegevoegde zwavel. De originele etiketten zijn van de hand van de dochters.

  • Zeer complexe witte wijn van auxerrois, sylvaner en pinot gris van onze lievelingswijnmakers uit de Elzas. Vergist in houten vaten. Deze wijn heeft heel veel te ontdekken: kumquat, iets groens, stenige mineraliteit, ingemaakte citroen, heerlijk. Hij bruist licht door natuurlijk CO2 dat de wijn beschermt tegen oxidatie. Lekker als je ervan houdt, en als niet dan verdwijnt het snel als je de wijn overgiet in een karaf. Vin nature: zonder sulfiet, ongefilterd.

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

  • Biodynamische riesling en gewurztraminer, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

  • Droge witte wijn van 100% gewürztraminer. handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Kan een lichte mousse geven bij opening, zie het als een cadeautje van moeder natuur.

     

     

  • Licht bruisende, biodynamische wijn van 75% gewurztraminer, 15% pinot gris en 10% riesling die samen in een wijngaard groeien (field blend dus). Licht bruisend. Handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist in oude houten vaten, ongefilterd.

  • Biodynamische riesling, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Een jaar gerijpt op gebruikte houten barrique gerijpt, daarna 11 jaar (!) op fles.

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Twee jaar sous voile in een oud houten van gerijpt. De voile is een dun laagje schimmel, dat ze bij sherry de flor noemen. Het resultaat is een oxidatieve wijn met nootachtige geur.

  • Biodynamische frisse feestwijn van pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Spetterend levendig diodynamisch fris rood van 100% pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Langdurig op hout gerijpt.