Hubert & Heidi Hausherr

Als je voor het eerst het Elzasdorpje Eguisheim binnen komt, denk je haast in de Efteling te zijn beland. Zo sprookjesachtig zijn de middeleeuwse vakwerkhuizen en de hobbelige kronkelstraatjes. Het dorp is aan alle kanten omgeven door glooiende wijngaarden. Allemaal keurig aangeharkt, want zo hoort het in dit toeristische dorp. Allemaal, behalve de wijngaarden van Hubert en Heidi Hausherr die aan de rand van het dorp zeer eigenzinnige wijnen maken van klassieke Elzas-druiven die ze op on-klassieke wijze laten groeien.

Skippy in de prille lentezon, april 2020

In de Hausherr-wijngaarden geen vierkant gesnoeide planten en gemaaide borders, maar wilde planten, fruitbomen, en uitbundig groeiende wijnranken. Omdat volgens de biodynamische filosofie een natuurlijk evenwicht de beste landbouwproducten oplevert. In plaats van verdelgingsmiddelen te gebruiken worden alle levende organismen omarmd: de wilde kruiden, het ‘onkruid’, de insecten en al het andere bodemleven. De grond wordt bewerkt met paarden Skippy en Doux in plaats van een tractor. Die aanpak zorgt voor een zeer gezonde bodem met gezonde, sterke wijnranken.

De knoppen lopen uit, april 2020

En zo eerlijk en hartelijk als ze hun wijngaarden beheren, zo zijn ze ook naar de mensen die ze ontmoetten. Toen we Heidi en Hubert voor het eerst ontmoetten klikte het meteen. Ook met hun wijnen. Want niet alleen in de wijngaard, maar ook in de kelder hebben ze hun eigen visie. Wijnmaken zonder ingrijpen, alles volledig met de hand, wars van ‘hoe het tegenwoordig hoort’, volop experimenterend – of juist in een heel oude traditie. Hun wijnen zijn een ongelooflijke ervaring. Pur jus de raisins – puur druivensap zonder enige toevoeging. Vin nature van de bovenste categorie!