L’Arbre Viké

Jan Tailler maakt bijzondere wijnen in de Côtes de Toul, in de Lorraine. Dat is vlak bij Nancy, in het Noordoosten van Frankrijk. Hij heeft biodynamisch leren werken bij wijngaarden in de Elzas, waarna hij zich in de Lorraine heeft gevestigd om eigen wijnen te gaan maken.

Zijn land kreeg hij via een bijzonder project. De wijngaarden van de Côtes de Toul lagen er 10 jaar geleden grotendeels verlaten bij: de streek was onbekend en de wijnen die er nog gemaakt werden waren van slechte kwaliteit. Om te voorkomen dat hun erfgoed verloren zou gaan heeft een groep boeren, ondernemers en bewoners een Groupement foncier agricole opgerichteen vereniging van aandeelhouders die met gezamenlijk geld land opkopen en getalenteerde wijnmakers stimuleren om weer wijn van hoge kwaliteit in de streek te gaan maken.

Jan heeft er zijn plek helemaal gevonden. Hij beheert een kleine biologisch gecertificeerde wijngaard waar hij biodynamisch werkt in harmonie met de omgeving, op kleine schaal en met groot respect voor de natuur.

De wijnen zijn nogal experimenteel, en worden met zo min mogelijk ingrijpen gemaakt. Hand geplukt, spontane gisting, veel rust en zo min mogelijk toevoegingen. Jan voegt tijdens het bottelen wel een piepklein beetje sulfiet toe (15mg). Dat is zo weinig dat het verwaarloosbaar is. Echte vin vivant wat ons betreft!