Le Puy

 Marnix ontmoet Jasmine, op bezoek bij Le Puy (april 2022)

Al 15 generaties – meer dan 400 jaar – staat de familie Amoreau van Bordeaux-domein Le Puy voor duurzame wijnbouw. In al die jaren is er niets wezenlijks veranderd aan de manier waarop ze met hun land en hun wijnstokken omgaan, en hun wijnen worden nog steeds gemaakt zoals ze het eeuwen geleden al deden. Geen moderne techniek, geen toevoegingen, gewoon wijn van gezonde druiven.

Le Puy zong al jaren rond in ons hoofd. Er zijn heel weinig wijnen in Bordeaux die op natuurlijke manier en zonder fratsen gemaakt worden (wij noemen het natuurwijn, zelf spreken ze over mĂ©thode ancestrale – zoals de voorouders het deden).
Over de classificatie: tot 1920 AOC Puisseguin St-Emilion, sindsdien Bordeaux-superieur tot enkele jaren geleden: Vin de France. Waarmee Le Puy het zoveelste voorbeeld is van reputation over classification (zie ook, oa Yann Durieux).

Op salons en proeverijen volgen we hun wijnen al jaren met bewondering en plezier, nu zijn we trots en blij dat we deze mooie wijnen exclusief in Nederland importeren.

Le Puy ligt op een steenworp afstand van Pomerol en Saint-Emilion, zo’n 50 km ten oosten van de stad Bordeaux. Ze werken biodynamisch, met paarden in de wijngaard – belangrijk voor het bodemleven – en hun wijnen zijn Demeter-gecertificeerd. Eerlijke, levendige en avontuurlijke old-school Bordeaux om van te smullen. The New York Times schreef dit prachtige artikel over Le Puy (klik hier).