De broers Charles en Guillaume Soulier leerden we kennen via de wijnmakers David Teyssier en Valentin Valles uit de Gard. Het eerste bezoek, zomer 2017 was onvergetelijk en meteen raak. Vat na vat moesten we proeven – en alles smaakte naar meer. Nu, in 2019 hebben we vrijwel het hele assortiment op voorraad – zolang  het duurt natuurlijk.
Ze maken wijn op hun eigen wijze – met een goede taakverdeling. Charles de extraverte vigneron, Guillaume de viticulteur, het meest op zijn gemak in de wijngaard. Daar leven ook hun schapen, die weer melk geven en waarvan ze zelf kaas maken.
Ze bezitten 8 hectare wijngaarden in Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. En soms kopen ze druiven van bevriende boeren. Hun land wordt biodynamisch bewerkt, samen met hun paard.  Bij het wijnmaken wordt niets toegevoegd of weggenomen. Soms mag er een beetje sulfiet bij botteling bij de als dat nodig is – de enige uitzondering. Levendige, energieke natuurwijnen van twee eigenzinnige broers. Lage opbrengsten, kleine voorraden en allocaties want de broers zijn hot in oa Parijs, Londen, Berlijn en Japan.

PS Soulier betekent ‘schoen’. Vandaar de beeltenis van het mooie schoentje op, onder meer, de kurk in de fles en het ouderwetse uithangbord voor hun huis en cave.

And then it’s all much better described here..: https://notdrinkingpoison.com/2019/03/16/les-freres-soulier-vignerons-charles-guillaume-gard/

  • rood van syrah & grenache van de Soulier brothers uit de Gard.

     

     

  • Spannende primeur 2019, zeer licht rood supersap van rode en witte druiven van David. Cinsault, clairette blanche en clairette rose. Die zijn door de Souliers apart gevinifieerd, en geblend direct na de gisting.

    Unieke samenwerking tussen de Soulier-broers en David Teyssier. Biologische natuurwijn uit de Gard.

     

  • Donkere rosé van jonge syrah en een beetje tempranillo, van kalkbodem op mooi veld met bossages rondom. De rode druiven worden direct geperst – de schilletjes gaan dus niet mee het vat in. De wijn rijpt 10 maanden in het vat en nog 3 maanden op fles voordat de flessen verkocht worden. Het resultaat is een diepe, rosé met spannende ziltheid en bitters. Een echte winterrosé, volgens de Souliers.

     

     

  • Côtes du Rhône, maar dan anders. Guillaume en Charles zochten de grenzen op van de regels die gelden voor officiële Côtes du Rhône: semi-carbonique vergisting van syrah en grenache. Aangevuld met wat picardan, een vergeten witte druif uit de buurt. De wijn heeft 10 maanden gerijpt in drie verschillende vaten: rvs, eikenhout en in aardewerken vat. Daarna geblend. Vin naturel extraordinaire.

  • Volle, donkere rosé van oude grenache (geplant in 1964). Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig. Wat een wijn! Biologische natuurwijn uit de Gard.

     

  • Levendig rood van grenache, syrah en cinsault. Van Les Frères Soulier, ook wel de ‘Avant-GARDe’ uit de Gard.

    Handgeplukt, hele trossen, macération carbonique, 9 maanden op gebruikte houten barriques. 4 maanden flesrijping voor transport. Geen sulfiet toegevoegd. Oude stokken (1954), op noorden gelegen. Bio & biodynamie

     

     

  • Aromatische, aardse grenache van oude wijnstokken (1956). Biodynamische natuurwijn uit de Gard.

    ‘gewone’ fles helaas praktisch op. Gelukkig zijn er nog magnums.

     

  • Diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.

     

     

  • Verrukkelijk rood, sappig en fris met hoge doordrinkfactor. In magnum, dus plezier gegarandeerd. Biodynamische natuurwijn uit de Gard.

     

     

  • Magnum van deze volle, donkere rosé van oude grenache (geplant in 1964). Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig. Wat een wijn! Biologische natuurwijn uit de Gard.

     

  • Counoise is een vergeten druivensoort uit de Rhône. De broers Soulier hebben in 2015, toen ze hun domein begonnen, deze druivenstokken aangeplant, van selection massale uit Châteauneuf du Pape. Semi-carbonische gisting, daarna tien maanden gerijpt in aardewerken en oude houten vaten, zonder bij te vullen. Spannende, licht oxidatieve vin naturel met stevige kruidigheid. Alleen in magnums!

  • Aromatische, aardse grenache van oude wijnstokken (1956). In magnum! Biodynamische natuurwijn uit de Gard.