De broers Charles en Guillaume Soulier leerden we kennen via de wijnmakers  David Teyssier en Valentin Valles uit de Gard. Het eerste bezoek, zomer 2017 was onvergetelijk en meteen raak. Vat na vat moesten we proeven – en alles smaakte naar meer. Nu, in 2019 hebben we vrijwel het hele assortiment op voorraad – zolang  het duurt natuurlijk.
Ze maken wijn op hun eigen wijze – met een goede taakverdeling. Charles de extraverte vigneron, Guillaume de viticulteur, het meest op zijn gemak in de wijngaard. Daar leven ook hun schapen, die weer melk geven en waarvan ze zelf kaas maken.
Ze bezitten 8 hectare wijngaarden in Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. En soms kopen ze druiven van bevriende boeren. Hun land wordt biodynamisch bewerkt, samen met hun paard.  Bij het wijnmaken wordt niets toegevoegd of weggenomen. Soms mag er een beetje sulfiet bij botteling bij de als dat nodig is – de enige uitzondering. Levendige, energieke natuurwijnen van twee eigenzinnige broers. Lage opbrengsten, kleine voorraden en allocaties want de broers zijn hot in oa Parijs, Londen, Berlijn en Japan.

PS Soulier betekent ‘schoen’. Vandaar de beeltenis van het mooie schoentje op, onder meer, de kurk in de fles en het ouderwetse uithangbord voor hun huis en cave.

And then it’s all much better described here..: https://notdrinkingpoison.com/2019/03/16/les-freres-soulier-vignerons-charles-guillaume-gard/

 • Zoete wijn van 100% syrah, versterkt met zelf gestookte alcohol om de fermentatie te stoppen voordat alle suiker is vergist. 16,5% alcohol.

 • Les Frères Soulier – Kayak 2020

  Gard, Frankrijk.

  Een collaboratie tussen de Freres Soulier en Valentin Valles (daxivin.nl/valentin-valles). Er is een kleine wijngaard van 1 hectare, waar ze samen voor zorgen. Gelegen op een heuvel, omgeven door bossen. De oogst, op een mooie nazomerse dag is een feest: ‘s ochtends plukken, ‘s middags drinken, eten, dansen.. en zwemmen, in de Gardon, de rivier die naast deze wijngaard ligt – op een steenworp van de Pont du Gard (wiki).

  De oogst, 100% grenache, wordt 50/50 verdeeld. De Frères Soulier maken hun wijn (de Kayak), Valentin maakt zijn wijn, de Canoë.

  Deze Kayak is licht floraal, een heel lichte rode wijn – of een stevige rosé, hoe je het maar wilt noemen. Geen filtering of klaring, geen SO2. De eerder gemaakte 2019 ligt nog te rijpen – deze verse 2020 is meteen klaar. BIM!

  Max 2 fles pp.

   

 • Lichtrood van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig.

 • Volle, donkere rosé van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume net buiten het dorpje Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse houten handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig. Doet denken aan oranjewijn: rosé met beetje tannines.

   

 • Dikke magnum diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.