De broers Charles en Guillaume Soulier leerden we kennen via de wijnmakers  David Teyssier en Valentin Valles uit de Gard. Het eerste bezoek, zomer 2017 was onvergetelijk en meteen raak. Vat na vat moesten we proeven – en alles smaakte naar meer. Nu, in 2019 hebben we vrijwel het hele assortiment op voorraad – zolang  het duurt natuurlijk.
Ze maken wijn op hun eigen wijze – met een goede taakverdeling. Charles de extraverte vigneron, Guillaume de viticulteur, het meest op zijn gemak in de wijngaard. Daar leven ook hun schapen, die weer melk geven en waarvan ze zelf kaas maken.
Ze bezitten 8 hectare wijngaarden in Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. En soms kopen ze druiven van bevriende boeren. Hun land wordt biodynamisch bewerkt, samen met hun paard.  Bij het wijnmaken wordt niets toegevoegd of weggenomen. Soms mag er een beetje sulfiet bij botteling bij de als dat nodig is – de enige uitzondering. Levendige, energieke natuurwijnen van twee eigenzinnige broers. Lage opbrengsten, kleine voorraden en allocaties want de broers zijn hot in oa Parijs, Londen, Berlijn en Japan.

PS Soulier betekent ‘schoen’. Vandaar de beeltenis van het mooie schoentje op, onder meer, de kurk in de fles en het ouderwetse uithangbord voor hun huis en cave.

And then it’s all much better described here..: https://notdrinkingpoison.com/2019/03/16/les-freres-soulier-vignerons-charles-guillaume-gard/

  • Licht rood van jonge syrah en een beetje tempranillo, van kalkbodem op mooi veld met bossages rondom. De rode druiven worden mogen kort koud inweken en worden dan geperst – de schilletjes gaan dus niet mee het vat in. De wijn rijpt 6 maanden in het vat en nog 2 maanden op fles voordat de flessen verkocht worden. Het resultaat is een licht rode wijn met spannende ziltheid en bitters.

     

     

  • Levendig rood van grenache, syrah en cinsault. Van Les Frères Soulier, ook wel de ‘Avant-GARDe’ uit de Gard.

    Handgeplukt, hele trossen, macération carbonique, 9 maanden op gebruikte houten barriques. 4 maanden flesrijping voor transport. Geen sulfiet toegevoegd. Oude stokken (1954), op noorden gelegen. Bio & biodynamie

     

     

  • Zoete wijn van 100% syrah, versterkt met zelf gestookte alcohol om de fermentatie te stoppen voordat alle suiker is vergist. 16,5% alcohol.

  • Levendig rood van grenache, syrah en cinsault. Van Les Frères Soulier, ook wel de ‘Avant-GARDe’ uit de Gard.

    Handgeplukt, hele trossen, macération carbonique, 9 maanden op gebruikte houten barriques. 4 maanden flesrijping voor transport. Geen sulfiet toegevoegd. Oude stokken (1954), op noorden gelegen. Bio & biodynamie.

    let op eind mei binnen.

  • Licht, krokant rood van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig.

  • Diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.

     

     

  • Volle, donkere rosé van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume net buiten het dorpje Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse houten handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig. Doet denken aan oranjewijn: rosé met beetje tannines.

     

  • Counoise is een vergeten druivensoort uit de Rhône. De broers Soulier hebben in 2015, toen ze hun domein begonnen, deze druivenstokken aangeplant, van selection massale uit Châteauneuf du Pape. Semi-carbonische gisting, daarna tien maanden gerijpt in aardewerken en oude houten vaten, zonder bij te vullen. Unieke, licht oxidatieve rosé met veel kruidigheid.
    Alleen in magnum.

  • Aromatische, aardse grenache van oude wijnstokken (1956). In magnum! Biodynamische natuurwijn uit de Gard.

     

     

  • Dikke magnum diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.