De broers Charles en Guillaume Soulier leerden we kennen via de wijnmakers  David Teyssier en Valentin Valles uit de Gard. Het eerste bezoek, zomer 2017 was onvergetelijk en meteen raak. Vat na vat moesten we proeven – en alles smaakte naar meer. Nu, in 2021 krijgen we nog steeds regelmatig een batch opgestuurd, terwijl de fanbase groeit..
Ze maken wijn op hun eigen wijze – met een goede taakverdeling. Charles de extraverte vigneron, Guillaume de viticulteur, het meest op zijn gemak in de wijngaard. Daar leven ook hun schapen, die weer melk geven en waarvan ze zelf kaas maken.
Ze bezitten 8 hectare wijngaarden in Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. En soms kopen ze druiven van bevriende boeren. Hun land wordt biodynamisch bewerkt, samen met hun paard.  Bij het wijnmaken wordt niets toegevoegd of weggenomen. Soms mag er een beetje sulfiet bij botteling bij de als dat nodig is – de enige uitzondering. Levendige, energieke natuurwijnen van twee eigenzinnige broers. Lage opbrengsten, kleine voorraden en allocaties want de broers zijn hot in oa Parijs, Londen, Berlijn en Japan.

PS Soulier betekent ‘schoen’. Vandaar de beeltenis van het mooie schoentje op, onder meer, de kurk in de fles en het ouderwetse uithangbord voor hun huis en cave.

And then it’s all much better described here..: https://notdrinkingpoison.com/2019/03/16/les-freres-soulier-vignerons-charles-guillaume-gard/

  • Zoete wijn van 100% syrah, versterkt met zelf gestookte alcohol om de fermentatie te stoppen voordat alle suiker is vergist. 16,5% alcohol.

  • Nieuw experiment van de broers Soulier. Het idee was de witte grenache de behandelen als rode (dus zonder te persen, met schillen het vat in) – en de rode grenache als witte (dus persen direct na het plukken en zonder schillen het vat in). Het resultaat is een elegante oranje wijn, die zes maanden heeft gerijpt in halfvolle eiken vaten. Volop contact met de lucht levert een oxidatieve wijn.

    Mag zeker nog even rijpen. Koel serveren, rond 14 graden.

     

  • Spannend, experimenteel rood van 100% syrah, van Les Frères Soulier, ook wel de ‘Avant-GARDe’ uit de Gard. Met voyou experimenteren ze verder met oxydatieve vinificatie van hun syrah.

    Handgeplukt, hele trossen, macération semi-carbonique, de gisting vindt plaats in half gevulde, gebruikte houten barriques, dus volop zuurstof in het vat. Minimaal sulfiet toegevoegd.

    We bieden de wijn nu te koop aan – en probeer deze alvast gerust, maar we denken dat deze wijn (nog) mooiere vergezichten gaat tonen met een maandje of wat flesrijping. Ofwel: drink vanaf augustus 2021 tot 2030. Schaarse wijn, het is een zeer gewild, dus wacht bij twijfel niet te lang. Het kan zo weer verdwenen zijn.

    Aanbevolen serveertemperatuur rond 15 graden Celsius.

    De foto op het etiket is van de mystieke Johann Fournier.

     

     

  • Volle, donkere rosé van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume net buiten het dorpje Saint Hilaire d’Ozilhan op de grens Côtes du Rhône / Gard. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse houten handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig. Doet denken aan oranjewijn: rosé met beetje tannines.

     

  • Dikke magnum diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.