Nicolas Dubost heeft zijn wijnbedrijf in de zuidelijke Beaujolais, bij Lyon. Hij nam de wijngaarden over van zijn grootvader, die de druiven altijd verkocht aan de coöperatie. Nicolas doet dat niet: hij maakt eigen wijn. Hij begon biologisch en is sinds 2015 biodynamisch gecertificeerd.
Nicolas werkt volgens het principe van selection massale. Dat betekent dat hij zijn wijngaarden beplant met stekjes van zijn beste planten, in plaats van planten te kopen bij de kwekerij. Wijnstokken van de kwekerij zijn klonen van elkaar: ze zijn genetisch 100% hetzelfde. Nicolas’ methode zorgt juist voor genetische diversiteit in de wijngaard. Als een plant afsterft en vervangen moet worden, wordt daarvoor een stekje van de beste plant op dat moment gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de wijngaard in de loop der jaren langzaam verandert: de planten passen zich aan aan veranderende omstandigheden en zijn resistenter zijn tegen ziektes. Selection massale is trouwens niks nieuws: zo hebben wijnboeren duizenden jaren lang hun wijngaarden beplant. De meestal gebruikte methode van klonen is pas sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw populair, maar steeds meer boeren zien daar nu de nadelen van in en gaan terug naar hoe het vroeger ging.
Nicolas’ rode wijnen zijn gemaakt van 100% gamay. Toch zijn zijn wijnen heel verschillend. Dat verschil zit ‘m in het verschil in terroir en de verschillende omstandigheden per jaar.