• De vierde jaargang van Ceci n’est pas un orange. Handgeplukt, spontane gisting, de pitten en schillen van de druiven mochten 25 dagen meegisten. Een deel gerijpt in gebruikt eiken barrique, een deel op amfoor, het grootste deel in staal.

    Mooie frisse, aromatische vin orange van de druiven souvignier gris, solaris en muscaris van Wijngaard Dassemus uit Chaam, Noord-Brabant.

    Samenwerking van Dassemus en Daxivin

    And there is ‘Ceci’ on instagram

  • Carignan-stokken die onder de hete Zuid-Franse zon 100 jaar mogen worden hebben niet alleen karakter, maar ook een verhaal. Wijnmaker Erik Gabrielson luistert ernaar – en begeleidt het mooie fruit jaarlijks naar zijn kelder, een paar honderd meter verderop. Zo ook in 2016.
    Hij laat het spontaan vergisten op beton, voegt niks toe (waarom zou je) en mag trots zijn op het resultaat. Dat zijn wij ook. Een feest om mee te mogen werken.

  • Fruitige natuurwijn uit Saumur-Champigny, 100% cabernet franc, geoogst in 2019, gerijpt op beton, gebotteld in februari 2020 in speciale zes-liter-fles.

    Met de Hanami van Bobinet werken we inmiddels zo’n drie jaar, sinds mei 2017.

    Dit is het eerste jaar dat er enkele methusalems van zijn gebotteld. De inhoud hiervan bedraagt 6 liter, gelijk aan acht ‘gewone’ flessen. Een echte feestwijn, kortom. Mag gerust nog even rijpen. Drink nu tot 2027.

  • Ongefilterde natuur-chenin uit Saumur, de Loire. Van Sébastien & Emeline en de rest van het mooie team daar net ten oosten van Saumur. Gerijpt op foudre, een groot houten vat met lichte toasting. Oogstjaar 2020, in magnum (1,5l).

  • Ongefilterde natuur-chenin uit Saumur, de Loire. Van Sébastien & Emeline en de rest van het mooie team daar net ten oosten van Saumur. Gerijpt op foudre, een groot houten vat met lichte toasting. Oogstjaar 2020, in methusalem (6 liter).

  • Oranje wijn van 100% pinot gris. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen en pitten 25 dagen meegisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

     

     

  • Magnum natuurwijn uit Saumur. Cabernet franc in optima forma. 

    Cépagewijn van cabernet franc van ruim 50 jaar oude stokken. De druiven groeien op een bodem van rode klei, vuursteen en kalk. Zeer geconcentreerde wijn. De wijn rijpt 18 maanden in gebruikte houten vaten in de kalkstenen grot aan de linkeroever van de Loire iets ten oosten van Saumur.

    Perswijn: pruimen, kersen, vleug paprika, vanille, stevig en sappig, zwoel, hout, lengte ****(*)

  • Chenin blanc uit Anjou met 20 gram restsuiker. Da’s een beetje zoet. Biologisch. Spontaan vergist, ongefilterd.

     

     

  • Mondeuse op witte kleigrond in de bergen van de Bugey. De druiven worden met de hand geplukt, de helft gaat als hele trossen het vat in, de andere helft wordt ontsteeld. De schillen weken drie weken mee tijdens de spontane gisting, de wijn rijpt een jaar in grote aardewerken amfora. Ongefilterd, zonder sulfiet.

    Volle, kruidige rode wijn.

    Mag wel nog een poosje liggen.. al verkopen we hem wel. Dus voor wie een kelder wil opbouwen: drink deze parel tussen 2023 en ….?

  • Magnum natuurlijke syrah uit de Ardèche, gerijpt op oude houten vaten.

  • Subtiel lichtrood van de druiven mourvèdre en rousanne met zeer korte schilinweking, grenache die lang met de schillen in het vat is geweest, plus presse direct van carignan. Best lichtgekoeld te drinken. Vin vivant!

  • Nieuw experiment van de broers Soulier. Het idee was de witte grenache de behandelen als rode (dus zonder te persen, met schillen het vat in) – en de rode grenache als witte (dus persen direct na het plukken en zonder schillen het vat in). Het resultaat is een elegante oranje wijn, die zes maanden heeft gerijpt in halfvolle eiken vaten. Volop contact met de lucht levert een oxidatieve wijn.

    Mag zeker nog even rijpen. Koel serveren, rond 14 graden.

     

  • Spannend, experimenteel rood van 100% syrah, van Les Frères Soulier, ook wel de ‘Avant-GARDe’ uit de Gard. Met voyou experimenteren ze verder met oxydatieve vinificatie van hun syrah.

    Handgeplukt, hele trossen, macération semi-carbonique, de gisting vindt plaats in half gevulde, gebruikte houten barriques, dus volop zuurstof in het vat. Minimaal sulfiet toegevoegd.

    We bieden de wijn nu te koop aan – en probeer deze alvast gerust, maar we denken dat deze wijn (nog) mooiere vergezichten gaat tonen met een maandje of wat flesrijping. Ofwel: drink vanaf augustus 2021 tot 2030. Schaarse wijn, het is een zeer gewild, dus wacht bij twijfel niet te lang. Het kan zo weer verdwenen zijn.

    Aanbevolen serveertemperatuur rond 15 graden Celsius.

    De foto op het etiket is van de mystieke Johann Fournier.

     

     

  • Magnum licht troebele witte wijn van het mooie jaar 2019 met een randje volatiliteit. 100% macabeu. Vin vivant.

  • Zoet wit van Patrick Charlin uit de Bugey. De druiven worden zeer laat geoogst, als ze zeer rijp zijn en door de wind en zon sterk ingedroogd. Zo is et suikergehalte van de druiven zeer hoog, wat resulteert in een zoete wijn met vrij hoog alcoholgehalte: 14%.

    De druiven groeiden op een steile helling, op kalk- en rotsgrond. Delicate wijn met de kenmerkende mineraliteit van het terroir van Bugey.

    Klein flesje: 37,5cl

  • Biologische ‘rouzé’: licht rood of donkere rosé van gamay, grolleau noir en cabernet franc .
    Deel direct geperst, deel carbonic maceratie. Afzonderlijk gevinifieerd en daarna geblend en gebotteld. Snelle macération carbonique (een week) om de aroma’s te behouden en lichte tannines te creëren. De direct geperste wijn geeft veel fruitaroma’s met licht vegetale tonen.

    Het idee: fles gekoeld op tafel als aperitief, om zo tijdens de maaltijd, iets opgewarmd te mogen blijven staan, met iets meer structuur.
    1 gram sulfiet in het vat bij botteling om de ‘souris‘ te vermijden.

    Et voilà: grolleau rouzé nature 🍷

  • Fijne, tikje funky witte Loirewijn gemaakt van de druiven grolleau gris (60%) en chenin. Levendig, fris, spanning.

     

  • Blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven) van cabernet franc en grolleau: Kabernet Grolleau Blanc. Biologisch, met een knipoog naar de Russen. Nastrovja!

     

     

  • Super sappige, lichte rosé van chenin blanc en cabernet franc. De cabernet franc grotendeels direct geperst (blanc de noir), een klein deel met schilinweking, voor de rosé kleur en een beetje meer structuur.
    De naam PIAK! slaat op het smakkende geluid dat je lippen zullen maken als je een slok proeft. Of het geluid van een de klakkende tong – dat mag je er ook in horen. Ce sont des vins libres!

    Ook in magnum.

  • Vin nature van 100% gamay, van oude stokken, handgeplukt. Wijlen Marcel Lapierre – vader van huidige wijnmakers Matthieu en Camille – was één van de grondleggers van de vin naturel-beweging in Frankrijk. En dus: wijnen gemaakt van puur druivensap. Geen gisten toegevoegd, geen filtering. Magnum = dubbel lekker.

  • Vin nature van 100% gamay, van oude stokken, handgeplukt. Wijlen Marcel Lapierre – vader van huidige wijnmaker Matthieu – was één van de grondleggers van de vin naturel-beweging in Frankrijk. En dus: wijnen gemaakt van puur druivensap. Geen gisten toegevoegd, geen filtering. Wel een een heel klein beetje sulfiet toegevoegd voor de botteling (vandaar de ‘S’ op het achter-etiket).

  • Lichtzoete (26 gr/l restzoet) witte wijn van gewurtztraminer, pinot gris en riesling. Handgeplukt in de Elzas, net buiten het Middeleeuwse dorpje Eguisheim. Vin nature van Hubert & Heidi Hausherr: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Avontuurlijke wijn!

  • Stille rosé uit de Champagnestreek van 100% pinot meunier. Demeter gecertificeerd, oogstjaar 2018. Zeer kleine productie, plusminus 450 flessen per jaar.

  • L’Adieu. Vaarwel, tot ziens. Na ruim veertig oogstjaren houdt Patrick Charlin het voor gezien. Hij heeft het stokje overgedragen aan Florie en Adrien van Domaine d’Ici la – met wie we nu met veel plezier samenwerken. Eind september bezochten we ze, daar in de Bugey. We hadden ook het genoegen Patrick te ontmoeten, een zeer vriendelijke, bedachtzame man met een haast boeddhistische glimlach. Hij liet ons deze wijn proeven, plus ook zijn andere, delicaat zoete dessertwijn. Er was nog wat van en ja, we mochten het kopen. Zo loop je zomaar ineens tegen twee parels van wijnen aan.

    De druiven groeiden op een steile helling, op kalk- en rotsgrond. Delicate wijn met de kenmerkende mineraliteit van het terroir van Bugey. Al mooi gerijpt (2017), nu op dronk tot.. 2030?
    AOC Rousette de Bugey

close
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met anderen.
Lees onze Privacyverklaring.