Dit zijn de nieuwste aanwinsten van Daxivin

  • Daxivin-pakket #6

    1. Reyneke – biodynamic sauvignon blanc 2018  Van Johan Reyneke, de goeroe van de biodynamie in Zuid-Afrika. Precisie, lengte, citrus, vuursteen. De betere Loire-stijl –  uit Stellenbosch (normaal €17,50)
    2. Meinklang – Prosa ’19 Vrolijke roze picknickbubbel van biodynamisch geteelde pinot noir uit Oostenrijk, afgesloten met een kroonkurk (€10)
    3. Champagne Lelarge Pugeot – Honey Harmony  Mooie, licht florale biologische champagne van 100% chardonnay uit 2013 met toegevoegde reserve wijnen. Stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond (premier cru) in het dorp Vrigny, AOC Champagne. Deze wijn is mede uniek omdat de bij de dosage honing is gebruikt uit eigen bijenkorven in de wijngaard. Dat mag niet van de champagne-wetten, dus clandestiene champagne 🙂 (€39)
    4. Wijngaard Dassemus – Ceci n’est pas un orange 2019  Derde jaargang van onze eigen Nederlandse orange wine.  Natuurwijn van souvignier gris en muskaris, 25 dagen met de schillen & pitten vergist. Deel op staal, deel op amphoor, een deel op barrique gerijpt. Mooie florale, frisse oranje zomerwijn. (€12,75)
    5. La Grange Tiphaine – Ad Libitum 2019 Fruitig rood van de drie typische blauwe druiven uit de Touraine-Amboise streek, côt, cabernet Franc, gamay. om licht gekoeld te drinken. (€13,60)
    6. Wijngaard Dassemus – Wilde Rosé 2019  sappige, donker gekleurde Nederlandse rosé van cabernet jura en cabernet cantor met duidelijke structuur. (€12,50)
     €100,- inclusief levering
  • De derde jaargang van Ceci n’est pas un orange. Handgeplukt, spontane gisting, de pitten en schillen van de druiven mochten 25 dagen meegisten. Een deel gerijpt in gebruikt eiken barrique, een deel op amfoor, het grootste deel in staal.
    80% souvignier gris, 20% muskaris. Minieme hoeveelheid sulfiet bij de – ongefilterde – botteling.

    Mooie frisse, aromatische vin orange van de druiven souvignier gris en muskaris van Wijngaard Dassemus uit Chaam, Noord-Brabant.
    Samenwerking van Dassemus, Daxivin en Simon J. Woolf.

    Voor een verslag van een eerdere plukdag zie: eatwelltraveloften.

  • Dikke magnum diep rood van 100% grenache van de oudste wijnstokken van de broers Soulier. De naam Coulure slaat op het vallen van de bloemetjes voordat de druiven gevormd zijn. Als dat gebeurt heb je een zeer lage opbrengst (maar 7hl/ha). Dat levert een diepe, complexe wijn op met kruidigheid en en hint bittere sinaasappel. 10 maanden gerijpt in houten vaten, daarna 14 maanden op fles.

     

     

  • Zoete wijn van 100% syrah, versterkt met zelf gestookte alcohol om de fermentatie te stoppen voordat alle suiker is vergist. 16,5% alcohol.

  • Licht, krokant rood van oude grenache, geplant in 1964 door de grootvader van Charles & Guillaume. Geplukt met de hand, geperst met ouderwetse handpers. Geen gebruik  van pompen. Langzame fermentatie op barrique. Fruit, eucalyptus en laurier, krachtig.

  • Licht rood van jonge syrah en een beetje tempranillo, van kalkbodem op mooi veld met bossages rondom. De rode druiven worden mogen kort koud inweken en worden dan geperst – de schilletjes gaan dus niet mee het vat in. De wijn rijpt 6 maanden in het vat en nog 2 maanden op fles voordat de flessen verkocht worden. Het resultaat is een licht rode wijn met spannende ziltheid en bitters.

     

     

  • Stille rode wijn uit de Champagnestreek. 100%  Pinot noir van stokken van zo’n 35 jaar oud, geoogst in 2012, 24 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille rode wijn uit de Champagnestreek. 100%  Pinot meunier van stokken van zo’n 45 jaar oud, geoogst in 2014, 18 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille wijn uit de Champagnestreek. Geen bubbels dus: deze 100%  chardonnay is ‘gewone’ witte wijn. Van stokken van zo’n 30 jaar oud, geoogst in 2011, 18 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Stille wijn uit de Champagnestreek. Geen bubbels dus: deze 100% pinot meunier is ‘gewone’ witte wijn. Van stokken van zo’n 45 jaar oud, geoogst in 2013, 12 maanden gerijpt in eiken vaten.

  • Frisse, licht florale biologische champagne van 100% chardonnay. Stokken van zo’n 35 jaar oud van een premier cru wijngaard op klei- kalk- en zandgrond in het dorp Vrigny, AOC Champagne. Deze wijn is uniek omdat de bij de dosage honing is gebruik uit eigen bijenkorven in de wijngaard. Dat mag niet van de Champagne-wetten, dus clandestiene champagne 🙂

    Geoogst in 2013 plus reserve wijnen, gebotteld in 2014, dégorgé in oktober 2019. Dosage 3 g/l, extra brut.

  • Frisse, strak-droge biologische champagne van 70% pinot meunier, 25% pinot noir. Stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond in het dorp Gueux, AOC Champagne.

    Geoogst in 2015, spontane gisting, 12 maanden gerijpt, deels in roestvrijstalen tanks en deels in eiken vaten. Gebotteld in 2016, dégorge in 2019. Dosage 2 g/l, extra brut.

  • Levendige, biologische champagne van 100% pinot meunier, stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru.

    Geoogst in 2013, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2014, dégorge in 2019. Dosage 2 g/l, extra brut.

  • 50% pinot noir, 50% chardonnay van stokken van zo’n 40 jaar oud op klei- kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru.

    Geoogst in 2015, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks en eiken vaten. Gebotteld in 2016, zonder toevoegingen: geen dosage, geen sulfiet. Dégorge in 2019.

    Vin nature champagne!

  • Half flesje champagne. 55% meunier, 30% pinot noir, 15% chardonnay van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru. Geoogst in 2016, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2017, dosage 4g suiker per liter. Dégorge in 2019.

    Rijke, frisse champagne, goede balans tussen fruit en zuren.

  • Magnum (1,5l) 55% meunier, 30% pinot noir, 15% chardonnay van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru. Geoogst in 2016, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2017, dosage 4g suiker per liter. Dégorge in 2019.

    Rijke, frisse champagne, goede balans tussen fruit en zuren.

  • 55% meunier, 30% pinot noir, 15% chardonnay van stokken van zo’n 35 jaar oud op kalk- en zandgrond, Vrigny premier cru. Geoogst in 2016, spontane gisting, 6 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Gebotteld in 2017, dosage 4g suiker per liter. Dégorge in 2019.

    Rijke, frisse champagne, goede balans tussen fruit en zuren.

  • Kruidige rode vin nature van grenache en mourvèdre. Ongefilterd, zonder toevoegingen. Stoere geuren van de ‘garrigues’, de bossages met rozemarijn, olijfbomen, pijnbomen (hars!). Je hoort de krekels.. Très glouglou – heel fijne wijn.

    Bio, spontaan vergist (nogal wiedes), ongefilterd, nauwelijks sulfiet toegevoegd.

  • Fruit en mineraliteit van 100% chenin blanc uit Paarl. De wijn is gemaakt in qvevri’s, grote aardewerken kruiken die oorsponkelijk uit Georgië komen en ook in andere landen steeds meer bewonderd worden. Het aardwerk zorgt dat de wijn met z’n omgeving verbonden is, laat een heel klein beetje zuurstof door en geeft de wijn een zeer fris karakter.

  • Frisse, kraakheldere grüner veltliner uit Oostenrijk. Biodynamisch.

  • Al het moois van La Grange Tiphaine, het biodynamische wijndomein van Coralie en Damien Delecheneau uit Amboise & Montlouis-sur-Loire.

    Van €244 voor €220,- inclusief levering

    Trinq’âmes 2019 – Klassieke 100% sauvignon blanc met mooie structuur. Ideale aperitiefwijn, zo een die mee mag eten.
    Ad Libitum 2019 – Côt, cabernet franc, gamay. Fruitig rood van de drie typische blauwe druiven van Touraine-Amboise. 2019 was een lange warme zomer en dat pakt goed uit: het is een prachtige volle wijn geworden.
    Bel Air 2019 – Zachte, frisse Loire-chenin uit Amboise met die lichte geur van bloemenhoning.
    Rosa Rosé Rosam 2019 – Feestelijke rosé pétillant naturel uit de Loire, gemaakt van hand-geplukte grolleau, côt, cabernet franc en gamay. Met een kroonkurk-sluiting.
    Nouveau Nez 2018– Verfijnde & feestelijke pétillant naturel, gedegorgeerd en met champagne-kurk. Uit Montlouis-sur-Loire, dus 100% chenin blanc. Van oude stokken.
    Bécarre 2018 – Touraine – cab franc in de klassieke zin. Donker, de bekende ‘groene paprika’, heel mooi in balans.
    Clef de Sol rouge 2018 – Hartverwarmende assemblage van: cabernet franc (60%) en côt (40%) van gemiddeld 60 jaar oude stokken. Spontaan vergist op beton, gerijpt op houten vaten van 225 en 400 liter.
    Clef de Sol chenin blanc 2018 – Montlouis-sur-Loire is chenin blanc-terroir bij uitstek. In deze wijn stuwen terroir en druif de wijn naar grote hoogte. Verfijnd, elegant, mineraal. En ’18 had een lange warme zomer het levert nog meer structuur op.
    Côt Vieilles Vignes 2015 – 100% Côt (malbec) van wijnstokken die omstreeks het jaar 1905 zijn geplant. Om vervolgens als wijn rustig nog eens jaren te ouderen. Drink nu tot 2060.
    Les Grenouillères 2017 – Licht zoete chenin blanc uit Montlouis-sur-Loire. Zeer complexe aromatische wijn, perfecte balans tussen zoet en sprankelende zuren.  Is in Frankrijk meer gewoonte om zo’n wijn ook voor het eten te drinken. Wij raden het van harte aan.
    Quatre Mains 2017 – Prachtige terroir-sauvignon van silex bodem. Verfijnd, wordt de komende 8 jaar alleen maar beter. Voor verzamelaars. In Frankrijk vind je alleen de 2018 – wij doen het rustig aan.
    Les Epinays – Fraaie, complexe chenin van zeer oude stokken van een van de beste wijngaarden van Montlouis-sur-Loire. Zeer geconcentreerd – ineens begrijp je waarom de Franse koningen hun kastelen juist in dié streek lieten bouwen.

  • Côt, Cabernet Franc, Gamay uit Touraine-Amboise

    ‘19 had een warme, lange zomer, het fruit mooi rijp geplukt. En zo komt deze nog steeds zeer goed drinkbare jaargang ineens aan de 14% alcohol. Allez 🍷

    Perswijn over de ’18: bramen, bosgrond, peper, veel (vers) fruit, puur, gezonde tannine ****(*) zou je zo ook over de ’19 kunnen schrijven.

  • Zachte, frisse Loire-chenin, regio Amboise. Biodynamisch geteeld, handgeplukt, natuurlijk vergist – zoals alle wijnen van Coralie & Damien.

  • Klassieke 100% sauvignon blanc met mooie structuur van Damien & Coralie Delecheneau uit Amboise (Loire). Enige probleem van zo’n mooie wijn met dito prijs-kwaliteitverhouding is dat-ie elk half jaar uitverkocht is. We werken aan onze (jullie) allocatie.

  • Het was februari 2018 op wijnbeurs La Dive in kalkstenen grotten langs de Loire. We zochten goede oranje wijn en vonden deze bij Heidi & Hubert. En kregen er, naast kennis en inspiratie, veel andere spannende cuvées bij.
    Om hiermee kennis te maken hebben we een pakket voor je samengesteld:
    zes keer Elzas-maar-dan-anders.
    Van €152,00 voor €133,- inclusief levering

    Le Sentier au Sud 2017 – riesling en pinot gris die samen in één wijngaard staan. Zuiver, fruitig, droog, lengte. Tintelfrisse zuren.
    Le Jardin Là-Haut 2015 – riesling en gewurztraminer 50-50. Aromatisch, een neus als goede Bourgogne, vol, weer mooie zuren.
    La Colline Celeste 2017 – riesling, pinot gris en gewurztraminer. Avontuurlijke ervaring, deze wijn. Hij heeft een hoge viscositeit, en een beetje fizz. Een dikke wijn met bubbels? Mais oui!
    Au Bout du Sentier 2008 – 100% riesling, prachtig gerijpt. Geeft alles wat je van een klassieke, oudere riesling hoopt te krijgen: diepgang, gelaagdheid, een droomwijn.
    Le Coin du Voile 2015 – Experiment van Hubert: riesling en pinot gris, twee jaar in een houten vat sous voile gerijpt. Dat is dezelfde manier van wijnmaken die voor sherry wordt gebruikt. In het vat ontstaat een dun laagje schimmel op de wijn – de voile – die bijzondere aroma’s veroorzaakt. oxidatieve stijl, complexe, notige aroma’s.
    Rouge de Fête 2017 – 100% pinot noir, maceration carbonique. De druiven gaan heel het vat in en de vergisting vindt plaats in de druiven. Deze manier van wijnmaken zorgt voor een uitbundig fruitige feestwijn.

  • De 2019 Chenin Blanc is een combinatie van druiven, uit onze twee aangrenzende blokken. De ene wijngaard werd begin jaren 70 aangeplant en bevindt zich nu in het derde jaar van de biologische conversie. De andere wijngaard werd geplant halverwege de jaren 60 en is het oorspronkelijke biodynamische ‘block’. De twee wijnvelden worden identiek gekweekt, zowel biologisch als volgens de biodynamische principes. De wijn is gemaakt met dezelfde minimale interventionistische manier, als met alle andere gecertificeerde wijnen. De druiven worden met de hele tros geperst. Na een lichte bezinking vindt natuurlijke gisting plaats in een combinatie van 300 l tweede vulling Franse eiken vaten en twee 2500 l foudre. De wijn heeft 10 maanden gerijpt op zijn droesem met nog eens twee maanden rijping in roestvrijstalen tank vóór het bottelen.

    Proefnotities
    Deze wijn heeft een bleke stro-tint met een mooi boeket wit fruit. Geur van witte perzik en peer. In de mond een mooie frisheid met hints van kweepeer, kruiden en dunne tonen. Een elegante en uitgebalanceerde wijn, met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

  • In 1999 werden de stokken geplant voor deze cuveé, op Le Vallon: een wijngaard van Domaine Milan met een bodem van kalksteen met blauwe mergel. De grenache, syrah & cinsault voor deze wijn zijn samen gefermenteerd. De wijn mocht 12 maanden rijpen in oude vaten, in de kelder in St-Remy-de-Provence. Slechts 48 flessen bestemd voor de Nederlandse markt. De wijn is al mooi op dronk met veel fruit en vrij uitgesproken tannines. Over de jaren zal dit versoepelen. We verheugen ons op deze ontwikkeling. Drink nu tot 2030.