Gressac Chaos 2014

La cuvée du Chaos is een vin nature bij uitstek. Een tikje chaotisch misschien, maar vooral verrassend en zeer dorstlessend!

Duizenden jaren lang werd er wijn gemaakt volgens een vrij eenvoudige procedure. Er kwamen druiven aan te pas, en een vat. En verder niks. Daar kwam verandering in toen in de 20e eeuw de biotech-industrie opkwam en steeds meer wijnmakers gebruik gingen maken van laboratoriumgisten, enzymen en allerlei andere toevoegingen. Die zorgden ervoor dat wijn gemaakt kon worden volgens een voorspelbaar proces, met voorspelbare uitkomst. Dat lijkt fijn voor de wijnmaker, want hij heeft alles onder controle. En het lijkt fijn voor de consument, want je weet ongeveer wat je krijgt als je in de supermarkt een fles Franse merlot of Italiaanse pinot grigio koopt.

Wij houden niet zo van voorspelbare wijn. Wat wijn nou juist zo leuk maakt, is het avontuurlijke, het onvoorspelbare. Dat een wijn van dezelfde wijngaard het ene jaar heel anders smaakt dan het volgende jaar. Gelukkig komen we steeds meer wijnmakers tegen die wijn maken op de ouderwetse manier. Ze beheren hun wijngaard op biologische of biodynamische manier en maken wijn zonder iets toe te voegen, zonder er iets uit te halen. Ongefilterde wijn dus, zonder sulfiet, zonder enzymen, zonder kleurstof, suiker of zuur. En alleen met de gisten die van nature op de druiven en in de kelder voorkomen. Vin nature.

Natuurlijke wijn kan een geweldige ervaring zijn. Je moet misschien even wennen aan een witte wijn die een beetje troebel is, of aan een rode wijn die aroma’s heeft die je nooit eerder in wijn aantrof. Naarmate je vaker vin nature drinkt en je erin verdiept, ontdek je dat vin nature mooier, complexer en verrassender kan zijn dan veel ‘gewone’ wijnen. Het is een wijnstijl waar je vanzelf gek op wordt en die je vanzelf gaat herkennen. Eerlijke wijnen zijn het, waarin je het vakmanschap van de wijnmaker proeft, en de eigenheid van het terroir.

We hebben een prachtige selectie vin nature. Wijnen waar je vrolijk van wordt!