Oranje wijn

Oranje wijn

Als je oranje wijn wilt kopen, moet je bij Daxivin zijn. Wij zijn er namelijk dol op, we weten er veel van, en we maken zelfs een oranje wijn zelf! We vertellen je graag alles over oranje wijnen (ook wel orange wine, amber wine of skin contact wines genoemd).

Bonjour van Valentin Valles: duidelijk een oranje wijn

Wat is oranje wijn?

Schilinweking: de schillen vergisten mee

Oranje wijn is gemaakt van witte druiven, die met de schilletjes het vat in gaan om te gisten. Schilinweking wordt dat genoemd, maceration pelliculaire, in Frankrijk. 

Van witte druiven wordt meestal witte wijn gemaakt. De druiven worden dan eerst uitgeperst, en van het sap wordt wijn gemaakt. 

Bij rode wijn gaat het anders: daar worden de druiven niet eerst geperst, maar gaan ze met schillen en al (en soms ook met de takjes) het vat in om te gisten. Pas daarna worden ze uitgeperst. En oranje wijn, dat is dus wijn van witte druiven, maar dan op de rode-wijn-manier. 

Dat de schilletjes mee mogen doen, maakt heel veel verschil. Ze bevatten aromatische stoffen en tannines. Daardoor heeft een oranje wijn een heel andere smaak, geur en kleur dan witte wijn die van dezelfde druiven is gemaakt. Oranje wijn voelt vaak een beetje stroef, net als rode wijn. Dat komt door de tannines uit de schilletjes. Die tannines zijn een natuurlijk conserveringsmiddel, waardoor oranje wijn vaak zonder (of maar met een piepklein beetje) sulfiet gemaakt kan worden. En dat, in combinatie met de geweldige geuren en smaken die de schilletjes aan de wijn geven, maakt oranje wijn misschien wel onze favoriete wijn. 

Win die op deze manier gemaakt wordt is vaak oranje van kleur, maar er zijn ook ‘oranje’ wijnen die donkergeel, rossig of zelfs diep bruin zijn. De naam oranje wijn gaat dus niet persé over de kleur, het zegt iets over de manier waarop de wijn gemaakt is. Oranje wijn wordt steeds meer gedronken, zeker door liefhebbers van natuurwijn. Het lijkt misschien een hype, maar dat is het zeker niet: er wordt al vele duizenden jaren op deze manier wijn gemaakt. Als je er meer over wilt weten, raad ik je van hart het boek van Simon J. Woolf aan: Amber Revolution.

Onze 'eigen' oranje wijn

Samen met wijnmaker Ron Langeveld van Wijngaard Dassemus hebben we al jaren een bijzondere samenwerking: we maken elk jaar Ceci n’est pas un orange. Een oranje wijn uit Chaam, Noord-Brabant, van souvignier gris, solaris en muskaris druiven. Dat zijn hybride druiven, speciaal gekweekt om in koude klimaten zoals in Nederland, zonder bestrijdingsmiddelen te kunnen overleven. Ceci is echt een natuurwijn: onbespoten biodynamische druiven, zonder toevoegingen gemaakt. De wijn is elk jaar maar een paar maanden te koop, dan is ie weer uitverkocht en kunnen we lang dromen en verlangen naar de volgende jaargang 🙂

Ceci n'est pas un orange, onze eigen oranje wijn uit Chaam, Noord-Brabant

Oranje wijn kopen

Zelf proeven? Hieronder vind je al onze oranje wijnen.