Oranje wijn (of orange wine, vin orange, amber wine) is wijn van witte druiven, die met schillen en al het vat in gaan. Dat is bijzonder, want meestal morgen alleen rode druiven hun schilletjes mee het vat in nemen. Witte druiven worden uitgeperst, om alleen van het sap wijn te maken.

Schil-inweking heet het, als je de schillen laat zitten. En dat is de moeite waard, want die schillen bevatten juist veel aroma’s. Als je de schillen laat inweken, krijg je dus een heel andere wijn. Met meer geur en smaak. En met een andere kleur. Afhankelijk van hoe lang je de schillen laat inweken kan de kleur variëren van wit met een zacht oranje gloed, tot knaloranje en zelfs amber-bruin. En omdat de schillen ook tannine bevatten, krijg je bij deze oranje wijnen ook dat droge mondgevoel dat je meestal alleen bij rode wijnen ervaart.

Oranje wijnen zijn daarom een heel eigen categorie wijn, naast wit, rosé en rood. Een categorie waar je veel aan kunt ontdekken: het zijn wijnen met geuren die je misschien nooit eerder in wijnen hebt geroken. Je kunt er avontuurlijke combinaties met lekker eten mee maken, en ze zijn ook heerlijk ook gewoon zo te drinken, zonder iets bijzonders erbij.

  • Oranje natuurwijn van pinot gris, gewürztraminer, welschriesling.

  • Aromatische vin orange van 100% biodynamisch geteelde chardonnay uit het hart van Rheinessen. Acht weken schilinweking, daarna 12 maanden op houten vaten en een jaar op fles gerijpt. Oranje voor een breed publiek.  Biodynamisch, vin nature, en dus, onder andere ungeschweifelt

    2017 courant

    Klik hier voor meer vin nature!

  • Oranje wijn van Portugese druiven siria, gouveio & viosinho, in 2016 gemaakt door Simon J. Woolf samen met Oscar Quevedo in de Douro vallei in Portugal. Simon is geen wijnmaker maar een schrijver, en Oscar vroeg hem of hij het wijnmaken niet eens zelf wilde proberen. Hoe dat ging is uitgebreid beschreven op The Morning Claret. En in Simon’s boek: The Amber Revolution.

    Naar aanleiding van deze ervaring in 2016 vroegen wij Simon in het voorjaar van 2017 te helpen bij de eerste jaargang van de oranje wijn die we wilden maken bij Wijngaard Dassemus, Ceci n’est pas un orange.
    The rest is history zeggen de Engelsen dan.

  • Mooi Zuid-Frans rood van 100% grenache noir. Niet ontsteeld, dus als hele trossen in het vat gegaan. Met de voeten gekneusd, 10 dagen gegist en toen geperst. Een jaar op oude eikenhouten vaten gerijpt. Neus en sap refereren aan volle pinot noir. Zonnig, mooie tannines. Vin vivant.

  • Vin orange. Spannende, bloemige, kruidige oranje wijn van pinot gris (Grauburgunder)

  • Spannende en oranje wijn met fijne structuur. Handgeplukte muscat à petits grains gaat in hele trossen 20 dagen in het vat om te gisten en wordt daarna pas geperst. De wijn heeft een jaar op grote houten vaten gerijpt. Bloemig (rozenblaadjes, geranium, vlierbloesem) en kruidig.

  • Spannende oranje wijn van 100% clairette uit de Hérault. De schilletjes van de witte druiven gisten 10 dagen mee, waardoor de wijn een prachtige koperen kleur en fijne structuur krijgt. Geen sulfieten toegevoegd.

  • Oranje wijn van 100% gewurztraminer. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 25 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

    Gewurz leent zich graag voor oranje wijn: het resultaat is expressief en aromatisch: rozen, rijpe bloedsinaasappels, specerijen. Fijne structuur met iets ziltigs. Bijzondere wijn, maar pas op: 14,5% alcohol.

  • Oranje wijn van 100% sylvaner. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 45 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

    Zachtoranje kleur, geurt naar amandelen en abrikoos.Fijne tanninestructuur en net als de andere oranje wijnen van Groos heeft ook deze iets lekker ziltigs. Bijzondere wijn, maar pas op: 14,2%.

  • Mousserende oranje natuurwijn van 100% grauburgunder.