Oranje wijn

Oranje wijn (of orange wine, vin orange, amber wine) is wijn van witte druiven, die met schillen en al het vat in gaan. Dat is bijzonder, want meestal morgen alleen rode druiven hun schilletjes mee het vat in nemen. Witte druiven worden uitgeperst, om alleen van het sap wijn te maken.

Schil-inweking heet het, als je de schillen laat zitten. En dat is de moeite waard, want die schillen bevatten juist veel aroma’s. Als je de schillen laat inweken, krijg je dus een heel andere wijn. Met meer geur en smaak. En met een andere kleur. Afhankelijk van hoe lang je de schillen laat inweken kan de kleur variĂ«ren van wit met een zacht oranje gloed, tot knaloranje en zelfs amber-bruin. En omdat de schillen ook tannine bevatten, krijg je bij deze oranje wijnen ook dat droge mondgevoel dat je meestal alleen bij rode wijnen ervaart.

Oranje wijnen zijn daarom een heel eigen categorie wijn, naast wit, rosé en rood. Een categorie waar je veel aan kunt ontdekken: het zijn wijnen met geuren die je misschien nooit eerder in wijnen hebt geroken. Je kunt er avontuurlijke combinaties met lekker eten mee maken, en ze zijn ook heerlijk ook gewoon zo te drinken, zonder iets bijzonders erbij.