Oranje wijn (of orange wine, vin orange, amber wine) is wijn van witte druiven, die met schillen en al het vat in gaan. Dat is bijzonder, want meestal morgen alleen rode druiven hun schilletjes mee het vat in nemen. Witte druiven worden uitgeperst, om alleen van het sap wijn te maken.

Schil-inweking heet het, als je de schillen laat zitten. En dat is de moeite waard, want die schillen bevatten juist veel aroma’s. Als je de schillen laat inweken, krijg je dus een heel andere wijn. Met meer geur en smaak. En met een andere kleur. Afhankelijk van hoe lang je de schillen laat inweken kan de kleur variëren van wit met een zacht oranje gloed, tot knaloranje en zelfs amber-bruin. En omdat de schillen ook tannine bevatten, krijg je bij deze oranje wijnen ook dat droge mondgevoel dat je meestal alleen bij rode wijnen ervaart.

Oranje wijnen zijn daarom een heel eigen categorie wijn, naast wit, rosé en rood. Een categorie waar je veel aan kunt ontdekken: het zijn wijnen met geuren die je misschien nooit eerder in wijnen hebt geroken. Je kunt er avontuurlijke combinaties met lekker eten mee maken, en ze zijn ook heerlijk ook gewoon zo te drinken, zonder iets bijzonders erbij.

  • De vierde jaargang van Ceci n’est pas un orange. Handgeplukt, spontane gisting, de pitten en schillen van de druiven mochten 25 dagen meegisten. Een deel gerijpt in gebruikt eiken barrique, een deel op amfoor, het grootste deel in staal.

    Mooie frisse, aromatische vin orange van de druiven souvignier gris, solaris en muscaris van Wijngaard Dassemus uit Chaam, Noord-Brabant.

    Samenwerking van Dassemus en Daxivin

    ‘Ceci’ instagram:
    2019

    2020

     

  • Vrolijke troebele oranje natuurwijn van pinot gris, gewürztraminer, welschriesling. Neus van rozen, mooie frisse zuren.
    Ongefilterd gebotteld met een kroonkurk.

     

    Meinklang is het biodynamische bedrijf van de familie Michlits in het oosten van Oostenrijk (Burgenland) vlak bij de grens met Hongarije. Op het domein groeien veel verschillende druiven temidden van  veel wilde kruiden en andere planten en volop dieren die zorgen voor een evenwicht waarin druiven geteeld kunnen worden zonder bestrijdingsmiddelen of andere ingrepen. De druiven worden met eigen, natuurlijke gisten gefermenteerd.

  • Oranje wijn van Portugese druiven siria, gouveio & viosinho, in 2016 gemaakt door Simon J. Woolf samen met Oscar Quevedo in de Douro vallei in Portugal. Simon is geen wijnmaker maar een schrijver, en Oscar vroeg hem of hij het wijnmaken niet eens zelf wilde proberen. Hoe dat ging is uitgebreid beschreven op The Morning Claret. En in Simon’s boek: The Amber Revolution.

    Naar aanleiding van deze ervaring in 2016 vroegen wij Simon in het voorjaar van 2017 te helpen bij de eerste jaargang van de oranje wijn die we wilden maken bij Wijngaard Dassemus, Ceci n’est pas un orange.
    The rest is history zeggen de Engelsen dan.

  • Frisse oranje wijn van riesling, sylvaner en pinot gris. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 20 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt ongefilterd gebotteld.

    Diep oranje kleur, bijna rosé (vanwege de pinot gris), lekker volle neus waarin bloesems en rijp en ook gedroogd fruit. Mooie tannines.

    Oeps..dat ging hard.  Hij is – praktisch op. We bestellen bij! 🙂

  • Ryan Mostert is een experimentele  natuurwijnmaker in het Zuid-Afrikaanse Swartland. Zijn Smileys hebben een legendarische status en ze zijn superschaars dus we hadden bijna de hoop opgegeven dat we nog iets zouden ontvangen, maar hier zijn ze dan eindelijk. Helaas in zeer beperkte oplage, dus ‘op is op’.

    Max 2 fles pp

    Spesiale is een orange wine van chenin blanc.

  • Hèt standaardwerk over oranje wijn, door Simon J. Woolf.

    Uitgebreide uitleg, prachtige foto’s en een overzicht van belangrijke producenten en regio’s.

    ‘Onze’ oranje wijn Ceci n’est pas un orange, een samenwerking tussen Wijngaard Dassemus, Daxivin en Simon J. Woolf, staat er ook in, evenals de Portugese Moon Lagar 2016, de eerste wijn waarbij Simon direct betrokken was bij het maken.

    Aanbieding!
  • Dé oranje wijn van Hubert & Heidi Hausherr uit Eguisheim (Elzas).

    De Copains comme Raisins hebben gezelschap gekregen van de Copines. Een droge, frisse, spannende wijn van witte en rode druiven die met de schillen gefermenteerd zijn. Qua stijl een oranje wijn, qua kleur meer een rosé. Moeilijk te plaatsen misschien, dus niet teveel in hokjes denken en gewoon van genieten!

    Gewurztraminer 53%, pinot gris 19%, riesling 11%, pinot noir 8%, chasselas 5%, sylvaner 4%

    Demeter gecertificeerd, geen sulfieten toegevoegd, geen tractor in de wijngaard, wel paard- of mankracht, druiven handmatig geperst en langzaam, natuurlijk, gefermenteerd.

    14,5% alc.

    Dit zijn de laatste flessen van deze 2020.

  • Spannende en oranje wijn met fijne structuur. Handgeplukte muscat à petits grains gaat in hele trossen 20 dagen in het vat om te gisten en wordt daarna pas geperst. De wijn heeft een jaar op grote houten vaten gerijpt. Bloemig (rozenblaadjes, geranium, vlierbloesem) en kruidig.

  • Spannende oranje wijn van 100% clairette uit de Hérault. De schilletjes van de witte druiven gisten 10 dagen mee, waardoor de wijn een prachtige koperen kleur en fijne structuur krijgt. Geen sulfieten toegevoegd.

  • Oranje wijn van 100% sylvaner. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen en pitten 30 dagen meegisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

    Met haar zachtoranje kleur, geurt de wijn naar amandelen en abrikoos. Fijne tanninestructuur en net als de andere oranje wijnen van Gross heeft ook deze iets ziltigs. Wat hem extra interessant maakt is dat er nog iets van het restsuiker van deze verder strakdroge wijn is doorgegist in de fles. Verwacht dus een zeer lichte mousse  bij opening. Dit verhoogt de drinkbaarheid.

     

     

  • Oranje wijn van 100% muscat. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 25 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 8 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld. Gastronomische wijn, zeer floraal met mooie zuren.

  • Oranje wijn van 100% pinot gris. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen en pitten 25 dagen meegisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

     

     

  • De oranje wijn van Domaine Milan. Op foudre gerijpt.

    Chardonnay, muscat blanc à petits prains, vermentino, roussanne met zo’n vier weken schilcontact. Amber kleur, zachte tannines, gedroogde abrikozen, mooie complexiteit.

    Drink nu tot 2032

  • Nieuw experiment van de broers Soulier. Het idee was de witte grenache de behandelen als rode (dus zonder te persen, met schillen het vat in) – en de rode grenache als witte (dus persen direct na het plukken en zonder schillen het vat in). Het resultaat is een elegante oranje wijn, die zes maanden heeft gerijpt in halfvolle eiken vaten. Volop contact met de lucht levert een oxidatieve wijn.

    Mag zeker nog even rijpen. Koel serveren, rond 14 graden.

     

  • Oranje wijn van 100% chardonnay, 50 jaar oude wijnstokken op klei-kalkbodem. Handgeplukt, spontane gisting, vinificatie zonder toevoegingen, geen sulfiet of andere oenologische hulpmiddelen toegevoegd. De druiven gaan 11 dagen mee het vat in, met schil en de pitten. Het resultaat is een unieke wijn met een fijne oranje kleur, subtiele tannines en fraaie aroma’s van oa. gedroogd fruit.
    Perfect bij gevogelte (canard à la pêche) of bij fondant au chocolat.

  • Top vin orange van 100% gewürztraminer. Zes weken schilinweking, daarna rijping in oude houten vaten volgens solerasysteem. Drink nu tot 2038

    Zie de recensie van Simon Woolf.

     

  • Oranje wijn van muscat (petits grains roses & blancs), riesling en gewurztraminer afkomstig uit de Grand Cru Goldert. De druiven worden zeer rijp geoogst en gaan heel het vat in, waar de schillen 35 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders.

  • Oranje wijn gemaakt van biodynamische grüner veltliner (oude stokken), 15 dagen macération, gerijpt in betonnen ei. Zuiver, rond, complex. Indrukwekkende wijn met laag alcoholpercentage: 10,5%.

     

    Meinklang is het biodynamische bedrijf van de familie Michlits in het oosten van Oostenrijk (Burgenland) vlak bij de grens met Hongarije. Op het domein groeien veel verschillende druiven temidden van  veel wilde kruiden en andere planten en volop dieren die zorgen voor een evenwicht waarin druiven geteeld kunnen worden zonder bestrijdingsmiddelen of andere ingrepen. De druiven worden met eigen, natuurlijke gisten gefermenteerd.

  • 100% traminer, biodynamisch, gisting met de schilletjes in betonnen ei, orange wine; licht parfumé, fijn, vettig, complex, veel inhoud, complexe smaakbeleving, prachtig van opbouw, heel bijzondere traminer, grootse gastronomische wijn
    (Proefschrift, Jan van Lissum)

    max 2 fles pp

  • Oranje wijn van de mooiste chenin blanc van de Poil de Lièvre-wijngaard (Saumur). 18 maanden rijping op amphoor in de kalkstenen grot aan de Loire. Gebotteld zonder filtering, als alle wijnen van Bobinet.
    Gemaakt als hommage aan de grootmoeder van Sébastien Bobinet, Ida.

  • Een hele magnum oranje wijn van chardonnay en nog een heleboel druiven die 10 dagen met hun schilletjes in het vat hebben gezeten. Het resultaat is een frisse oranje wijn waarin je heel veel kunt ontdekken.

  • Natuurlijke stille wijn uit de Champagnestreek, Montagne de Reims (Vrigny). Zero zero, dus zonder enige toevoeging, ook geen sulfiet. 100% chardonnay, 12 maanden gerijpt op een houten vat. Totale productie: 400 flessen.

    Zie voor die mooie amber-kleur La Côte des Glaises op insta.

  • Oranje wijn van muscat (petits grains roses & blancs), riesling en gewurztraminer afkomstig uit de Grand Cru Goldert. De druiven worden zeer rijp geoogst en gaan heel het vat in, waar de schillen 35 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders.

  • 100% aligoté. Op de schillen vergist na inweking van enkele weken, waardoor de mooie oranje kleur ontstaat.  Vin nature: zonder toevoegingen, geen filter bij botteling.

  • Oranje wijn van de mooiste chenin blanc van de Poil de Lièvre-wijngaard (Saumur). 18 maanden rijping op amphoor, in de kalkstenen grot aan de Loire. Gebotteld zonder filtering, als alle wijnen van Domaine Bobinet.
    Gemaakt als hommage aan de grootmoeder van Sébastien Bobinet, Ida.
    Met de hand gebotteld in magnum, 1,5 liter.

close
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met anderen.
Lees onze Privacyverklaring.