Recrue des Sens, Yann Durieux

Yann Durieux. Foto: Jour de Fête
Yann Durieux. Foto: Jour de Fête

Wijnmaker Yann Durieux maakt zijn wijnen thuis in Messanges, in de Hautes Côte de Nuits in de noordelijke Bourgogne (21 Côte d’Or). Jaren werkte hij bij het gevestigde wijnhuis Prieuré Roch en bij Julien Guillot in Mâcon, beiden ‘fans’ van bio & bio-dynamie. Bij Prieuré Roch is Durieux nog steeds betrokken als bodem-adviseur. Sinds een paar jaar maakt hij wijn op eigen titel, hij heeft verschillende kleine wijngaarden in het gebied met chardonnay, pinot noir en aligoté.

Omdat Durieux nogal eigenzinnige opvattingen heeft over wijnmaken, is hij ‘uit de appellation gestapt’. De Franse wijnwetgeving legt precies vast aan welke regels wijnmakers zich moeten houden om appellation d’origine contrôlée-wijnen te maken – en dat is een keurslijf waarin Durieux zich niet vrij voelt om zijn eigen, intuitieve manier wijn te maken. Hoewel zijn wijnen uit de Bourgogne komen mag dat daarom niet op het etiket staan. Vandaar zijn declassificatie tot Vin de France.

Durieux maakt natuurwijn, volgens de filosofie ‘niks erbij, niks eraf’. Geen chaptalisatie (in de Bourgogne is het met haar koelere klimaat en niet altijd volledig rijpe druiven zeer gebruikelijk om suiker toe te voegen aan de most), geen enzymen, geen gekweekte gisten en geen sulfiet. En de wijnen worden niet gefilterd. Dat klinkt als een hele hoop ‘niet’, maar gelukkig hebben deze wijnen ook een heleboel ‘wel’. Spanning bijvoorbeeld, en levendigheid, pure aardse geuren, delicate structuur, zachtheid. En precisie.
Hij maakt witte wijn van aligoté, chardonnay en van pinot blanc. Er is ‘orange’ wijn van aligoté (ook van pinot gris, verkrijgbaar op aanvraag) en er is rood van pinot noir, van diverse wijngaarden, gerijpt op oude of nieuwe vaten.

De wijnen zijn slechts beperkt beschikbaar.

De allocatie 2023 is zojuist binnen gekomen. Om te zien wat er beschikbaar is, klik hier (zie pagina 6&7):