Yann Durieux. Foto: Jour de Fête

Yann Durieux. Foto: Jour de Fête

Wijnmaker Yann Durieux is gevestigd in Messanges, in de Hautes Côte de Nuits in de noordelijke Bourgogne (21 Côte d’Or). Hij heeft jaren gewerkt voor het gevestigde wijnhuis Prieuré Roch en bij Julien Guillot in Mâcon, waar hij  biologisch en biodynamisch heeft leren werken. Hij is nu nog steeds bij Prieuré Roch betrokken als bodem-adviseur. Sinds een paar jaar maakt hij wijn op eigen titel, hij heeft verschillende kleine wijngaarden in het gebied met chardonnay, pinot noir en aligoté.

Omdat Durieux nogal eigenzinnige opvattingen heeft over wijnmaken, is hij ‘uit de appellation gestapt’. De Franse wijnwetgeving die precies vastlegt aan welke regels wijnmakers zich moeten houden om appellation d’origine contrôlée-wijnen te maken, is een keurslijf waarin Durieux zich niet vrij voelt om zijn eigen opvattingen over wijn te vormen. Hoewel zijn wijnen uit de Bourgogne komen mag dat daarom niet op het etiket staan: officieel maakt hij vin de France.

Durieux maakt vin naturel, volgens de filosofie ‘niks erbij, niks eraf’. Dat wil zeggen druiven en een vat, en verder niks. Geen chaptalisatie (in de Bourgogne is het zeer gebruikelijk suiker toe te voegen), geen enzymen, geen gekweekte gisten en geen sulfiet. En de wijnen worden niet gefilterd. Dat klinkt als een hele hoop ‘niet’, maar deze wijnen hebben vooral een heleboel ‘wel’: het zijn levende wijnen die je zeer zullen verbazen. Verbluffende aligoté, wit en ‘orange’, unieke chardonnay en een aantal indrukwekkende pinot noirs.

De wijnen zijn helaas slechts beperkt beschikbaar.