Yann Durieux. Foto: Jour de Fête

Yann Durieux. Foto: Jour de Fête

Wijnmaker Yann Durieux maakt zijn wijnen thuis in Messanges, in de Hautes Côte de Nuits in de noordelijke Bourgogne (21 Côte d’Or). Jaren werkte hij bij het gevestigde wijnhuis Prieuré Roch en bij Julien Guillot in Mâcon, beiden ‘fans’ van bio & bio-dynamie. Bij Prieuré Roch is Durieux nog steeds betrokken als bodem-adviseur. Sinds een paar jaar maakt hij wijn op eigen titel, hij heeft verschillende kleine wijngaarden in het gebied met chardonnay, pinot noir en aligoté.

Omdat Durieux nogal eigenzinnige opvattingen heeft over wijnmaken, is hij ‘uit de appellation gestapt’. De Franse wijnwetgeving legt precies vast aan welke regels wijnmakers zich moeten houden om appellation d’origine contrôlée-wijnen te maken – en dat is een keurslijf waarin Durieux zich niet vrij voelt om zijn eigen, intuitieve manier wijn te maken. Hoewel zijn wijnen uit de Bourgogne komen mag dat daarom niet op het etiket staan: officieel maakt hij vin de France.

Durieux maakt vin naturel, volgens de filosofie ‘niks erbij, niks eraf’. Dat wil zeggen druiven en een vat, en verder niks. Geen chaptalisatie (in de Bourgogne is het zeer gebruikelijk suiker toe te voegen), geen enzymen, geen gekweekte gisten en geen sulfiet. En de wijnen worden niet gefilterd. Dat klinkt als een hele hoop ‘niet’, maar deze wijnen hebben vooral een heleboel ‘wel’: het zijn levende wijnen die je zeer zullen verbazen. Verbluffende aligoté, wit en ‘orange’, unieke chardonnay en een aantal indrukwekkende pinot noirs.

De wijnen zijn helaas slechts beperkt beschikbaar.