Johan Reyneke
In 2005 was er voor de wijnen van Reyneke nog geen importeur in Nederland. Dé reden om Daxivin op te richten en aan de slag te gaan. Een beslissing waar we nu, ruim 12 jaar later, nog dagelijks plezier van beleven.
De wijngaarden van Johan Reyneke kijken uit over Stellenbosch en False Bay. Het landgoed werd in 1863 gesticht onder de naam Uitzicht en Reyneke maakt zijn wijnen zoals het toen ook ging. Zonder chemicaliën of technologische hoogstandjes. “Biodynamic Winemaking. The future lies right at the beginning.

Reyneke is de grondlegger van de biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika. Hij gebruikt mest van eigen koeien en eenden, en geen enkele herbicide, pesticide of fungicide. Dat levert een supergezonde wijngaard op, waardoor op een natuurlijk manier fantastische wijn kan worden gemaakt. Zonder commercieel gekweekte gisten of bacteriën of andere onnatuurlijke toevoegingen. De wijnen van Reyneke scoren keer op keer zeer hoog in de Zuid-Afrikaanse Platter’s Guide en op proeverijen over de hele wereld. En dit is de korte versie. We vinden het altijd leuk om meer te vertellen over dit bijzondere wijnhuis en zijn inspirerende oprichter Johan Reyneke. Mail ons, bel ons op, nodig ons uit voor een presentatie, we doen het graag.

Kijk in de tussentijd ook eens op

www.reynekewines.co.za

  • Stevige rode wijn met fijne tannines, uit de kelder van het domein van Johan Reyneke in Stellenbosch Zuid-Afrika. Met druiven uit het Swartland, gecertificeerd biologisch.

    89% syrah, 11% cabernet sauvignon

  • Witte blend van sauvignon blanc en semillon, met een fijne geur van kruisbes, limoen. Lange, zuivere finish.
    Geblend & gebotteld op het domein van Johan Reyneke aan de Polkadraairoad in Stellenbosch.

  • Onze Sauvignon blanc-druiven worden geheel geperst, waardoor de hoeveelheid oplosbare vaste stoffen in het sap wordt beperkt, omdat er geen bezinkingsenzymen worden gebruikt, voordat natuurlijke fermentatie optreedt in de 3e vulling en oudere Franse barrique. De wijn wordt 7 maanden gerijpt op de grove droesem, voordat de wijn uit het vat wordt gehaald en voorbereid voor het bottelen.

    Proefnotities
    Deze levendige Sauvignon Blanc barst van limoenschil, wat witte perzik en ananas, met een vleugje oesterschelp op de neus. Het gehemelte vertoont een mooie helderheid, een stevige zuurgraad en een niet gemakkelijk te omschrijven geur – typisch voor de Reynekewijnen. De wijn onthult meerdere lagen na opening in het glas, met rijke ondertonen en een grote complexiteit en een lange aanhoudende afdronk. Een harmonieuze wijn in alle opzichten die laat zien wat de sites van Reyneke Sauvignon Blanc kunnen produceren.

    Drink nu of geniet in de komende zeven jaar.

  • Elegante biodynamische syrah van wijnmaker/surfer/filosoof Johan Reyneke. Specerijen, bloemen, zwarte bes, peper. Drink nu tot, bijvoorbeeld, 2024.

  • ‘Best value red wine in the world’ R. Parker, Wine Advocate

    ***** Platter’s South African Wine Guide 2016

    Elegante, volle biodynamische syrah van wijnmaker/surfer/filosoof Johan Reyneke. Specerijen, bloemen, zwarte bes, peper. Gecertificeerd biodynamisch. Drink nu tot 2022.

  • Klassieke Bordeaux-blend van biodynamisch geteelde cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, 18 maanden gerijpt op eiken vaten, waarvan 20% nieuw. Cornerstone staat voor de hoeksteen van dit wijnhuis: de hechte gemeenschap van medewerkers van Johan Reyneke: de opbrengst van de wijn draagt bij aan het Cornerstone fonds, ter stimulering van het eigen woningbezit. Zie voor meer informatie: The Cornerstone Project

    Stevig rood, mooie tannines. Drink nu tot 2025.

  • De 2017 Chenin Blanc is een combinatie van druiven, uit onze twee aangrenzende blokken. De ene wijngaard werd begin jaren 70 aangeplant en bevindt zich nu in het derde jaar van de biologische conversie. De andere wijngaard werd geplant halverwege de jaren 60 en is het oorspronkelijke biodynamische ‘block’. De twee wijnvelden worden identiek gekweekt, zowel biologisch als volgens de biodynamische principes. De wijn is gemaakt met dezelfde minimale interventionistische manier, als met alle andere gecertificeerde wijnen. De druiven worden met de hele tros geperst. Na een lichte bezinking vindt natuurlijke gisting plaats in een combinatie van 300 l tweede vulling Franse eiken vaten en twee 2500 l foudré. De wijn heeft 10 maanden gerijpt op zijn droesem met nog eens twee maanden rijping in roestvrijstalen tank vóór het bottelen.

    Proefnotities
    Deze wijn heeft een bleke stro-tint met een mooi boeket wit fruit. Geur van witte perzik en peer. In de mond een mooie frisheid met hints van kweepeer, kruiden en dunne tonen. Een elegante en uitgebalanceerde wijn, met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

  • Reyneke Reserve White 2015

    Aparte klasse. Alleen de beste trossen sauvignon blanc worden voor deze wijn gebruikt. Spontane vergisting in nieuwe vaten van Frans eiken. Vervolgens 12 maanden in het vat (foudre) gerijpt op de droesem, gevolgd door twee maanden in de tank. Gebotteld au domaine, met de meest grove filter (‘rock filter’) om zoveel mogelijk smaak te behouden.

  • Reyneke Reserve White 2015

    Aparte klasse. Alleen de beste trossen sauvignon blanc worden voor deze wijn gebruikt. Spontane vergisting in nieuwe vaten van Frans eiken. Vervolgens 12 maanden in het vat (foudre) gerijpt op de droesem, gevolgd door twee maanden in de tank. Gebotteld au domaine, met de meest grove filter (‘rock filter’) om zoveel mogelijk smaak te behouden.

  • Het vlaggenschip van ‘vinehugger’ Johan Reyneke. Kracht, elegantie, lengte.
    Biodynamisch gecertificeerd (Demeter).

  • Het vlaggenschip van ‘vinehugger’ Johan Reyneke. Vijf sterren in Platter’s wijngids 2017.
    Biodynamisch gecertificeerd (Demeter).
    Drink nu tot 2030.