Aan het eind van een stoffig weggetje vlak bij Wellington, aan de voet van het Hawekwa-gebergte, ligt het domein van Upland. Dr. Edmund Oettlé en zijn vrouw Elsie werken er al vele jaren volledig biologisch. Toen wijnmaker Johan Reyneke biologisch wilde gaan werken heeft hij veel gesprekken met Edmund gehad. Bio is meer dan alleen een manier van werken, aldus Edmund: “Organic is primarily philosophical as opposed to agricultural“.

Upland maakt één wijn voor de export: 100% cabernet sauvignon, langdurig gerijpt. De meest recente jaargang is nu 2009. Verder produceert het bedrijf port, grappa en, voor de echte liefhebbers, een exclusieve (en zéér geconcentreerde) pot-still brandy met een alcoholpercentage van 65%.

Aan zijn wijnen en stooksels worden geen sulfieten toegevoegd, ook niet bij botteling.

Voor eigen gebruik wil Edmund overigens nog wel eens andere wijnen en zelfs bieren maken. ‘Marnix, did you ever try my pinot noir / vonkelwine / tripel…? It’s just for fun!’
Smaakt overigens heerlijk allemaal, wie weet mag er bij een volgend transport toch eens iets van deze kant op. Smaak, zuiverheid en plezier gegarandeerd.

  • Zuid-Afrikaanse ‘port’ van eigenzinnige wijnmaker Edmund Oettle.

    De wijnoogst is 2010, het was een klein oogstjaar, opbrengst 1,2 ton per hectare. De wijngaard, cabernet sauvignon, is oud.
    Deze single vineyard-wijn is versterkt met een mix van brandy met organische alcohol. 80% één jaar, 20% zesjarig, gestookt van chenin blanc / crouchen. Gerijpt gedurende 3 jaar in kleine, eiken vaten, oud. Gebotteld zonder filtering en zonder sulfiet. Niet geklaard, het is een veganistische wijn.
    Niet te sterk, niet te zoet, mooi droog, precies goed!

http://www.organicwine.co.za/winery/upland-wines