Amourette en Le Mignon van Les Hauts de Riquets zijn twee natuurlijke wijnen zonder poespas. Gezonde druiven, gefermenteerd met eigen gisten. Zonder toevoegingen, ongefilterd, minimaal sulfiet. Levende wijnen met een eigen, sprankelende persoonlijkheid.

Les Hauts de Riquets is het biodynamische bedrijf van de familie Bireaud. Het ligt midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac in de piepkleine appellation Côtes de Duras. De 15 hectare wijngaard van de familie liggen verspreid in de directe omgeving van de boerderij op zeer verschillende bodems: van witte kalk tot leem en kleigrond. Daarop groeien kerngezonde druiven: merlot, cabernet franc en malbec, en witte sauvignon, chenin en sémillon. Naast wijn heeft de familie ook aardbeien, graan, schapen, honing en andere heerlijkheden. Een echt holistisch biodynamisch bedrijf.

We ontmoetten Marie-Jo en Pierre Bireaud op de beurs in Luik (B). We maakten kennis en proefden hun wijnen. Het klikte meteen, zowel met die wijn als met de Bireauds. Wat later zochten we ze op op hun domein, midden in de pluktijd. “Helpen jullie plukken?” Ja graag! “eten jullie mee?” alstublieft. “Logeren? Kies maar een bed!”. De wijnen van Hauts de Riquets zijn zoals de familie Bireaud zelf: hartelijk en gul, en met aanstekelijke levensvreugd. Inmiddels treden Marie-Jo en Pierre op de achtergrond en laten vol vertrouwen de volgende generatie hun gang gaan. Léa maakt de wijnen en doet de verkoop, Ivan is het meest op het land, hij is de vigneron.

 • Rode vin de soif uit de Cotes de Duras, ten oosten van Bordeaux.

  Biodynamisch (demeter), handgeplukt, spontaan vergist. Ongefilterd. Resultaat: een heerlijke, spannende, sappige wijn. 70% merlot, 20% malbec, 10% cabernet franc.

 • Volfrisse sauvignon blanc – semillon uit de kleine appellatie Duras, ten oosten van Bordeaux.
  Van de familie Bireaud die daar al enkele generaties wijn maken. Opa Pierre Bireaud richtte de appellatie Côtes de Duras bijna een eeuw geleden op.

 • Halfzoete wijn. Als aperitief, bij eendenlever, bij blauwe kaas.

 • Een vergeten vat in de hoek van de kelder, 100% sauvignon blanc kreeg sinds 2009 de tijd om zich te ontwikkelen tot iets bijzonders. Notig, krachtig, voor bij een zachte kaas, bijvoorbeeld de blauwader uit Achel (B).

 • Volle rode wijn uit de Cotes de Duras, ten oosten van Bordeaux. Biodynamisch, handgeplukt en wegens lage sulfieten, natuurlijke vergisting en de afwezigheid van een filter bij het bottelen gerust & zeker naturel te noemen. Sappig, mooi fruit, nog een glas graag!

   

 • Terroirwijn van biodynamische sauvignon blanc en een klein beetje semillon. Ongefilterd, mooie spannende geur van vuursteen die vaak zo kenmerkend is voor de betere witte wijnen uit de noordelijke Bourgogne. En toch komt deze uit de Cotes de Duras. Een beetje geheimzinnigheid, pourquoi pas.

  Voor de liefhebbers van de 2016 van deze wijn:  De avondmarkt aan de De Wittenkade in Amsterdam-Westerpark heeft nog enkele flessen

 • Zachte rode wijn van 95% merlot en 5% cabernet franc uit de Cotes de Duras, ten oosten van Bordeaux. Biodynamisch, handgeplukt en laag sulfiet-niveau en ongefilterd: vin vivant!