Vin Naturel uit de Sud-Ouest: Hauts de Riquets

Amourette en Le Mignon van Les Hauts de Riquets zijn twee natuurlijke wijnen zonder poespas. Gezonde druiven, gefermenteerd met eigen gisten. Zonder toevoegingen, ongefilterd, minimaal sulfiet. Levende wijnen met een eigen, sprankelende persoonlijkheid.

Les Hauts de Riquets is het biodynamische bedrijf van de familie Bireaud. Het ligt midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac in de piepkleine appellation Côtes de Duras. De 15 hectare wijngaard van de familie liggen verspreid in de directe omgeving van de boerderij op zeer verschillende bodems: van witte kalk tot leem en kleigrond. Daarop groeien kerngezonde druiven: merlot, cabernet franc en malbec, en witte sauvignon, chenin en sémillon. Naast wijn heeft de familie ook aardbeien, graan, schapen, honing en andere heerlijkheden. Een echt holistisch biodynamisch bedrijf.

We ontmoetten Marie-Jo en Pierre Bireaud op de beurs in Luik (B). We maakten kennis en proefden hun wijnen. Het klikte meteen, zowel met die wijn als met de Bireauds. Wat later zochten we ze op op hun domein, midden in de pluktijd. “Helpen jullie plukken?” Ja graag! “eten jullie mee?” alstublieft. “Logeren? Kies maar een bed!”. De wijnen van Hauts de Riquets zijn zoals de familie Bireaud zelf: hartelijk en gul, en met aanstekelijke levensvreugd. Inmiddels treden Marie-Jo en Pierre op de achtergrond en laten vol vertrouwen de volgende generatie hun gang gaan. Léa maakt de wijnen en doet de verkoop, Ivan is het meest op het land, hij is de vigneron.