In Gueberschwihr, iets ten zuiden van Colmar in de Elzas liggen de kelders en wijngaarden van de familie Gross. Vincent, de jongste generatie, zoon van Remy Gross, werkt biodynamisch, met groot respect voor de natuur en voor de bodem in het bijzonder. Behalve druiven groeien er ook veel andere planten en fruitbomen in zijn wijngaarden: goed voor de natuurlijke balans.

Hij maakt wijnen van typische Elzas-druiven: pinot blanc, gewurtztraminer, riesling, muscat, sylvaner en pinot noir, allemaal zeer geconcentreerd en precies. Zijn oranje wijnen zijn een vondst, ze laten zien wat een enorme aromatische kracht zijn druiven hebben.

  • Pinot blanc is een bescheiden druif die prettige, fruitige wijnen geeft. Deze heeft frisse citrus in de neus, wat honing, duidelijke mineraliteit. De goede proever ontwaart een tikkeltje restzoet (heus een droge wijn verder..!) Een biodynamische witte parel – voor een zachte prijs.

  • Opus is een assemblage van de verschillende witte druiven die rond het dorpje Gueberschwihr groeien: riesling, sylvaner, pinot gris, pinot auxerrois, chasselas en gewurztraminer. Vin vivant, zonder toevoegingen, in een literfles!

  • Bruiswijn van 80% pinot auxerrois en 20% riesling. De druiven worden met de hand geplukt en heel langzaam geperst. De wijn rijpt 8 maanden op de fijne droesem (sur lie) en wordt daarna met een lage dosage van 5 gr/l gebotteld in een champagnefles.  Zachte bubbel, mooi lichtgele wijn.

  • Fijne, frisse biodynamische riesling van onze nieuwe producenten Remy & Vincent (vader & zoon) Gross, uit het Middeleeuwse dorpje Gueberschwihr, in de zuidelijke Elzas.

    Met in de neus groene appels, wat citrus en een hint van honing, in de mond fijne mineraliteit en mooie zuren.

  • Pétillant naturel van pinot noir, pinot gris en sylvaner. De wijn wordt gebotteld vlak voordat alle suikers vergist zijn. Daardoor gaat de gisting in de fles door, en krijgt de wijn z’n bubbels. Geen toevoegingen. Nieuw, eerste jaargang.

  • Frisse oranje wijn van riesling, sylvaner en pinot gris. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 20 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt ongefilterd gebotteld.

    Diep oranje kleur, bijna rosé (vanwege de pinot gris), lekker volle neus waarin bloesems en rijp en ook gedroogd fruit. Mooie tannines.

    Oeps..dat ging hard.  Hij is – praktisch op. We bestellen bij! 🙂

  • Fijn fruitig rood van 100% pinot noir. Handgeplukt, spontaan vergist, 15 dagen met de schillen & pitten in het vat. Gerijpt in RVS vaten gedurende 6 maanden. Vin vivant.

     

  • Oranje wijn van 100% sylvaner. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen en pitten 30 dagen meegisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld.

    Met haar zachtoranje kleur, geurt de wijn naar amandelen en abrikoos. Fijne tanninestructuur en net als de andere oranje wijnen van Gross heeft ook deze iets ziltigs. Wat hem extra interessant maakt is dat er nog iets van het restsuiker van deze verder strakdroge wijn is doorgegist in de fles. Verwacht dus een zeer lichte mousse  bij opening. Dit verhoogt de drinkbaarheid.

     

     

  • Oranje wijn van 100% muscat. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 25 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 8 maanden in oude houten foeders en wordt na een zeer lichte filtering gebotteld. Gastronomische wijn, zeer floraal met mooie zuren.

  • Pinot noir cépagewijn. De druiven worden ontsteeld en gaan heel het vat in, waar de schillen 26 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 12 maanden in barriques, waarvan een klein deel nieuw. De wijn wordt niet gefilterd en wordt zonder sulfiet gebotteld.

    Frisse rode wijn met in de neus rijpe en geconfijte kersen, tonen van zoethout en een haast ziltige afdronk. Gastronomische wijn.

     

  • Bruiswijn van 80% pinot auxerrois en 20% riesling. De druiven worden met de hand geplukt en heel langzaam geperst. De wijn rijpt 8 maanden op de fijne droesem (sur lie) en wordt daarna met een lage dosage van 5 gr/l gebotteld in een champagnefles.  Zachte bubbel, mooi lichtgele wijn.

  • Oranje wijn van muscat (petits grains roses & blancs), riesling en gewurztraminer afkomstig uit de Grand Cru Goldert. De druiven worden zeer rijp geoogst en gaan heel het vat in, waar de schillen 35 dagen meevergisten. Daarna wordt de most voorzichtig geperst. Na de fermentatie rijpt de wijn 10 maanden in oude houten foeders.