waterkloofDe wijngaarden van Waterkloof liggen op de Schapenberg, vlak bij False Bay en Stellenbosch, aan de voet van de Hottentot-Holland bergen tussen 150 en 300 meter boven zeeniveau. Er wordt biodynamisch gewerkt, de wijnen van Waterkloof zijn biologisch en deels biodynamisch gecertificeerd.

Waterkloof is een erg mooi bedrijf dat bruist van de biodiversiteit. Overal prachtige planten, bloemen en dieren. Ze werken op een natuurlijke manier en nemen dat zeer serieus: zo wordt met paard en wagen gewerkt omdat tractoren en andere machines de grond te veel aandrukken.

  • Het vlaggenschip van Waterkloof. De twee wijngaard blokken voor deze sauvignon blanc liggen op een zuidwesthelling van de Schapenberg, plm. vier kilometer van de zee. Geplant op een hoogte van tussen de 270 en 300 meter boven de zeespiegel. De bodems zijn van zandsteen met middelgrote stenen, deze helpen met drainage met behoud van de mogelijkheid om vocht vast te houden. De wijngaarden zijn 18 jaar oud. De productie ongeveer 3 ton/ha.

    Er wordt gebruik gemaakt van biologische en biodynamische methoden, duurzame praktijken in de wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden gevoed en in balans blijven. De bodem is vrij van chemicaliën en wordt gezond gehouden door het gebruik van plantenextracten, schimmels en bacteriën uit eigen biologische compost .

  • Mouvedre van prachtig rijp fruit, door Niels met de voeten bewerkt.

  • Met de Circle of Life White brengt Waterkloof een eerbetoon aan haar wijngaarden. De wijn schept zichzelf, met minimaal ingrijpen: de wijnmaker kiest uiteindelijk alleen de blend die het karakter van de wijngaard het best tot uitdrukking brengen. De druiven worden vroeg in de ochtend geplukt, zodat ze nog koel zijn als ze geperst worden. Fermentatie zonder toegevoegde gisten, een deel van de druiven wordt in oude houten vaten vergist. De wijn is een blend van verschillende druiven, in een verhouding die de wijnmaker niet precies wil verklappen: “This wine is a unique blend of predominantly Sauvignon Blanc, Chenin Blanc with a lick of Semillon and a tickle of je ne sais quoi.
    Het resultaat: een grootse, rijke wijn.

  • Het rode vlaggenschip van Waterkloof. Gelaagd, complex, rijk. Fijn, zacht, lengte…

  • Bijzonder elegante rosé: loepzuiver, fris, combineert zowel met pittige gerechten als met het lekkers dat de zee te bieden heeft. Zit er niet ook ansjovis in een salade nicoise?
    Aan de mooie woorden van Jancis Robinson over deze wijn hebben we weinig toe te voegen: www.jancisrobinson.com/articles/circumstance-cape-coral-mourvedre-2014-stellenbosch. Santé!

  • De trossen van deze superieure sauvignon blanc groeien met zicht op de oceaan. Zeewind maakt de druiven klein, de schil sterk en stevig. Het sap complex en vol van smaak. Geur van citroen, limoen, een toets van vuursteen. Als aperitief, maar de fles mag zeker mee aan tafel, liefst bij schaal & schelpdieren of bij een romige pasta. Drink nu tot 2020.

  • Door de oude ‘Bush Vines’ heeft deze wijn een uitgebalanceerde tanninestructuur en mooie lengte. De wortels van deze – ongeveer 50 jaar oude – wijnstokken reiken vaak zo’n 6 meter diep, daarom konden ze in dit extra droge jaar (2015) voldoende vocht en mineralen krijgen.
    In de neus geeft de wijn een combinatie van kersen, zoethout en kruiden aangevuld met aardse tonen. Een bijzondere wijn met veel complexiteit, licht gekoeld op z’n best.