Zomerproeverij 26 juni in De Goudfazant

26juniposterOp 26 juni vindt onze zomerproeverij plaats in Hotel de Goudfazant in Amsterdam-Noord.

Speciale gasten:
Candice Stephanou & Josef Lazarus van Lazanou Organic Vineyards
David Teyssier van Domaine de Gressac
Monique & Ron Langeveld van Wijngaard Dassemus

Een ruime selectie biologische en biodynamische wijnen en vins naturels uit Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Nederland.

26 juni 2016, 15 – 18 uur
Hotel de Goudfazant
Aambeeldstraat 10, Amsterdam-Noord

Entree €10, of gratis bij bestelling vanaf 6 flessen.

Rosé!

IMG-20160331-WA0004Wijnschrijver Nicolaas Klei in optima forma: de heerlijke rosé van Gressac beschrijft hij als ‘Spannende puurnatuurwijn vol oergeuren, waar teerbesnaarde zielen van zullen blozen.’ Gelijk heeft ie! En omdat het vandaag prachtig lenteweer is, is dit een uitstekende dag om een fles rosé open te trekken. Daarom 10% korting op alle rosé’s bij bestelling van 12 flessen.

Nog even over die rosé van Gressac: ‘De wijn is bovendien net zo jeugdig en baldadig als z’n importeur’ :-))

Nicolaas Klei in weekblad Elsevier, april 2016

Vin nature

Gressac Chaos 2014

La cuvée du Chaos is een vin nature bij uitstek. Een tikje chaotisch misschien, maar vooral verrassend en zeer dorstlessend!

Duizenden jaren lang werd er wijn gemaakt volgens een vrij eenvoudige procedure. Er kwamen druiven aan te pas, en een vat. En verder niks. Daar kwam verandering in toen in de 20e eeuw de biotech-industrie opkwam en steeds meer wijnmakers gebruik gingen maken van laboratoriumgisten, enzymen en allerlei andere toevoegingen. Die zorgden ervoor dat wijn gemaakt kon worden volgens een voorspelbaar proces, met voorspelbare uitkomst. Dat lijkt fijn voor de wijnmaker, want hij heeft alles onder controle. En het lijkt fijn voor de consument, want je weet ongeveer wat je krijgt als je in de supermarkt een fles Franse merlot of Italiaanse pinot grigio koopt.

Wij houden niet zo van voorspelbare wijn. Wat wijn nou juist zo leuk maakt, is het avontuurlijke, het onvoorspelbare. Dat een wijn van dezelfde wijngaard het ene jaar heel anders smaakt dan het volgende jaar. Gelukkig komen we steeds meer wijnmakers tegen die wijn maken op de ouderwetse manier. Ze beheren hun wijngaard op biologische of biodynamische manier en maken wijn zonder iets toe te voegen, zonder er iets uit te halen. Ongefilterde wijn dus, zonder sulfiet, zonder enzymen, zonder kleurstof, suiker of zuur. En alleen met de gisten die van nature op de druiven en in de kelder voorkomen. Vin nature.

Natuurlijke wijn kan een geweldige ervaring zijn. Je moet misschien even wennen aan een witte wijn die een beetje troebel is, of aan een rode wijn die aroma’s heeft die je nooit eerder in wijn aantrof. Naarmate je vaker vin nature drinkt en je erin verdiept, ontdek je dat vin nature mooier, complexer en verrassender kan zijn dan veel ‘gewone’ wijnen. Het is een wijnstijl waar je vanzelf gek op wordt en die je vanzelf gaat herkennen. Eerlijke wijnen zijn het, waarin je het vakmanschap van de wijnmaker proeft, en de eigenheid van het terroir.

We hebben een prachtige selectie vin nature. Wijnen waar je vrolijk van wordt!

Daxivin najaarsproeverij: 22 november

Poster-najaarsproeverij-2015Op zondagmiddag 22 november organiseren we onze najaarsproeverij in Hotel de Goudfazant in Amsterdam-Noord. We schenken onze biologische en biodynamische wijnen uit Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland.

Zojuist bevestigd: de jonge en ambitieuze wijnmaker David Teyssier van Domaine Gressac (nieuw bij Daxivin!) komt zijn natuurlijke wijnen toelichten. Komt dat horen, proeven en zien! Een tipje van de sluier, zie: www.gressac.com.

Vanaf 15.00 staan de wijnen open, rond zessen is het weer afgelopen en heeft u wellicht een keuze kunnen maken welke wijnen u thuis beter wilt leren kennen. Die worden spoedig daarna geleverd.

Kazen van Fromagerie Abraham Kef, sardienen van La Perle des Dieux NL, brood van Gebr. Niemeijer.

U bent van harte welkom.

Aanmelden graag via info@daxivin.nl.

22 november 2015
15 – 18 uur
Aambeeldstraat 10, Amsterdam-Noord
Entree €12,50 p.p., of gratis bij bestelling vanaf 6 flessen
www.hoteldegoudfazant.nl

Hartelijke groeten,
Niels Huijbregts & Marnix Rombaut

Zomerproeverij op 14 juni

ZomerproeverijWe nodigen u graag uit voor onze zomerproeverij, op 14 juni van 15 tot 18 uur in Hotel de Goudfazant in Amsterdam Noord. Alle wijnen gaan open, we proeven onder andere de nieuwe wijnen van False Bay Vineyards, de heerlijkheden van Ron Langeveld, Johan Reyneke en Josef Lazarus, de schitterende wijnen van Waterkloof, Upland en Santa Tresa, en de nieuwe Champagne van Rolf Muntz!

Bovendien van de partij: Sardienen van La Perle des Dieux en
Chocolade van Chocolatemakers.

De entrée is gratis bij een bestelling van 6 flessen (anders €10,- p.p.), aansluitend gelegenheid tot diner.

Harold Hamersma bespreekt Lazanou chenin blanc en viognier

lazanou chenin viognier 2014

Harold Hamersma bespreekt Lazanou chenin blanc en viognier

Vandaag bespreekt wijnjournalist Harold Hamersma ‘onze’ Josef Lazarus in zijn rubriek Over de Tong.

Hamersma:
“kittig en pittig, geschild peertje dringt voor bij mandarijn, honingspat, limoenzest dirigeert richting frisse finale.”

Josef Lazarus heeft een van de kleinste wijngaarden in Zuid-Afrika. Hij werkt in Wellington volledig biologisch op een boerderij waar ook koeien en schapen rondlopen en groenten en fruit worden gekweekt. De wijngaard is volledig in harmonie met natuur en omgeving en Lazarus maakt er schitterende wijnen die eerder aan de Rhône doen denken dan aan Zuid-Afrika.

Lazanou Chenin blanc, € 13,50
Lazanou Viognier, € 20,75

Klik hier voor Hamersma’s hele artikel

Proeverijen met Josef Lazarus

Na het succes van vorig jaar komt Josef Lazarus van Lazanou Organic Vineyards opnieuw naar Nederland. Dit is het programma:

josefkefDonderdag 19 maart: proeverij in de Natuurwinkel in Amersfoort

Josef leidt ons langs alle wijnen van Lazanou en vertelt over zijn biologische manier van werken in de wijngaard en de wijnkelder. We proeven alle wijnen, inclusief enkele oudere jaargangen.
Natuurwinkel Amersfoort, Leusderweg 27, Amersfoort.

Vrijdag 20 maart: Proeverij bij Kef

De wijnen van Lazanou combineren uitstekend met de kazen van Kef, merkten we vorig jaar al. We organiseren daarom opnieuw een proeverij in deze uitstekende kaas- en wijnwinkel: 17.00u – 19.30u.
Fromagerie Abraham Kef, Marnixstraat 192, Amsterdam.

Zaterdag 21 maart: Wijnmakersdiner met Josef Lazarus in Hotel de Goudfazant

De chef van Hotel de Goudfazant kookt een speciaal diner bij de wijnen van Lazanou. We eten met z’n allen aan een of twee lange tafels, Josef geeft heldere uitleg en staat open voor vragen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus teken snel in!
Hotel de Goudfazant, Aambeeldstraat 10 H, Amsterdam Noord.

Voor meer informatie en om aan te melden: stuur een mailtje!

Foto, april 2014: Josef Lazarus (links) van Lazanou Organic Vineyards, Marike van der Werff, Fromagerie Kef

Jazz & Wine

Wineandjazz_flyer_smallOp 16 januari organiseren we samen met galerie The Merchant House een avond vol kunst, muziek en wijn aan de Herengracht in Amsterdam. Tussen werken van André de Jong, zullen we luisteren naar muziek van Lasca ten Kate & Berend van den Berg, en proeven we de wijnen van Lazanou, waaronder de nieuwe chenin blanc 2014, die net in Nederland is aangekomen.

André de Jong is een visionaire kunstenaar die vanuit Friesland werkt aan schilderijen, tekeningen en folds. Deze avond is de afsluiting van zijn expositie in Amsterdam, voordat die vertrekt naar New York. De avond wordt muzikaal omlijst door zangeres Lasca ten Kate en toetsenist Berend van den Berg.

Wine and Jazz at The Merchant House 16 januari 2015, 18 uur.
Herengracht 254 Amsterdam.
Toegang vrij. Wees welkom, we heffen graag het glas met u!

Najaarsproeverij op 30 november

herfstOp zondagmiddag 30 november organiseren we onze najaarsproeverij in Brasserie Breitner op de Van der Palmkade nummer 16 in Amsterdam, van 14 tot 17 uur. Met plezier schenken we onze heerlijke wijnen: nieuwe jaargangen van oude bekenden en mooie nieuwe ontdekkingen, speciaal voor de naderende feestdagen. We trekken alle daxi-wijnen open, om te proeven, te beoordelen. Kaas, brood & water erbij – en een goed wijnglas. Wij vertellen graag, over houten vaten of juist staal, over natuurlijke gisten, over opleggen of meteen drinken, over ganzen in de wijngaard in plaats van gif, over weerstand, over klei en zand, de wind, de zee en over het stoken van grappa in een koude schuur in Brabant.
Wees welkom.

Entree € 10, retour bij een bestelling vanaf 6 flessen. Parkeren is in Westerpark gratis op zondag.

Aanmelden graag via info@daxivin.nl of via de evenementspagina op facebook.

6 juli: Daxivin Zomerproeverij

WijnrankOp zondagmiddag 6 juli organiseren we een overzichtsproeverij van al onze wijnen, in restaurant De Pizzakamer in Amsterdam. We trekken al het lekkers open: nieuwe jaargangen van oude bekenden, en mooie nieuwe ontdekkingen. De zeer verrassende Solaris 2013 van Wijngaard Dassemus in Chaam bijvoorbeeld, die inmiddels bij de Amsterdamse restaurants BAK, tHuis aan de Amstel en Hotel de Goudfazant op de kaart prijkt. En de fantastische Circumstance en Circle of Life wijnen, de biodynamische parels van Waterkloof. De wijnen van Lazanou – vrijwel uitverkocht sinds de laatste proeverij – zijn tegen die tijd weer volop voorradig en de klassiekers van Reyneke zullen als vanouds rijkelijk vloeien, net als een aantal nieuwe toevoegingen aan ons assortiment.

Heel wat moois te proeven kortom! Zeker met kaas en brood van Fromagerie Kef, de pizza’s van de Pizzakamer en natuurlijk goed gezelschap.

Zondag 6 juli, De Pizzakamer, Van der Palmkade 16 Amsterdam