Biologische, biodynamische en natuurlijke witte wijn.

  • Frisse, kraakheldere grüner veltliner uit Oostenrijk. Biodynamisch.

  • Volfrisse sauvignon blanc – semillon uit de kleine appellatie Duras, ten oosten van Bordeaux.
    Van de familie Bireaud die daar al enkele generaties wijn maken. Grootvader Pierre Bireaud richtte de appellatie Côtes de Duras bijna een eeuw geleden op.

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant.
    Licht, ook qua alcohol. Neus doet denken aan de sauvignon blanc. Ideale begeleider van asperges. Jaargang 2017 nu courant, gebotteld in het najaar van 2018. Een zachte, biologische prachtwijn van eigen bodem.

     

  • Witte blend van sauvignon blanc (54%) en semillon (46%), met een fijne geur van kruisbes, limoen. Lange, zuivere finish.
    Geblend & gebotteld op het domein van Johan Reyneke aan de Polkadraairoad in Stellenbosch.

  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  1/3 vermentino, 1/3 roussanne en 1/3 grenache blanc. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Klassieke 100% sauvignon blanc met mooie structuur van Damien & Coralie Delecheneau uit Amboise (Loire). Enige probleem van zo’n mooie wijn met dito prijs-kwaliteitverhouding is dat-ie elk half jaar uitverkocht is. We werken aan onze (jullie) allocatie.

  • Fris en dorstlessend is de nieuwe jaargang van Chaams Genoegen. Een mooie, droge witte wijn met frisse zuren.

  • Pinot blanc is een bescheiden druif die prettige, fruitige wijnen geeft. Deze heeft frisse citrus in de neus, wat honing, duidelijke mineraliteit. De goede proever ontwaart een tikkeltje restzoet (heus een droge wijn verder..!) Een biodynamische witte parel – voor een zachte prijs.

  • Witte natuurwijn uit Nederland. Handgeplukte solaris, souvignier gris en sauvignac van een prachtige wijngaard in Chaam, Noord-Brabant. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie. Spontaan vergist, zonder sulfiet gebotteld. Frisse, zuivere witte wijn. De ijsvogel op het etiket wordt vaak gezien in de wijngaard, hij leeft bij de Chaamse Beek die langs Dassemus stroomt.

  • Halfzoete wijn. Als aperitief, bij eendenlever, bij blauwe kaas.

  • Blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven) van cabernet franc en grolleau: Kabernet Grolleau Blanc. Biologisch, met een knipoog naar de Russen. Nastrovja!

     

     

  • Een vergeten vat in de hoek van de kelder, 100% sauvignon blanc kreeg sinds 2009 de tijd om zich te ontwikkelen tot iets bijzonders. 10 jaar later gebotteld. Notig, zacht voor bij kazen, bijvoorbeeld de blauwader uit Achel (B).

  • Chenin blanc uit Anjou met 20 gram restsuiker. Da’s een beetje zoet.

    Biologisch. Spontaan vergist, ongefilterd.

    12% alcohol, deze ‘19

     

     

  • Fris wit uit de Vaucluse, Zuid-Frankrijk.  100% clairette van een klein perceel witte klei op het noorden. Hand geplukt, spontane gisting. Geen sulfiet tijdens vinificatie, een piepklein beetje bij botteling.

     

     

  • Chardonnay van de kalk-kleihellingen van de Bugey. Zeer natuurlijk en zeer precies, zoals Florie het verwoordt. De wijn heeft een uitgesproken frisheid en bijzondere mineraliteit, met een neus van citrus en tropisch fruit.

     

  • Natuurlijke verdejo uit de Rueda. Geen sulfieten toegevoegd, ook niet bij botteling. Eigen gist, stoere geuren. Soms een lichte mousse. Sluiting van de fles met kurk en daarover bijenwas van eigen bijen. Slow-wine, vandaar de slak op het etiket.

    Was jarenlang ‘huiswit’ bij wijnbar Glouglou in Amsterdam. Anders dan andere verdejo’s, want: puurnatuurwijn.

  • Zachte, frisse Loire-chenin, regio Amboise. Biodynamisch geteeld, handgeplukt, natuurlijk vergist – zoals alle wijnen van Coralie & Damien.

  • Fijne, frisse biodynamische riesling van onze nieuwe producenten Remy & Vincent (vader & zoon) Gross, uit het Middeleeuwse dorpje Gueberschwihr, in de zuidelijke Elzas. Met in de neus groene appels, wat citrus en een likje honing, fijne mineraliteit en mooie zuren.

  • Blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven) van cab franc. Biologisch Loire wit.

     

     

  • Levendige, frisse wijn van 100% colombard druiven uit de Gers (Zuidwest Frankrijk) van de wijngaard van Domaine Sebastien Fezas. Lisanne plukt de druiven zelf, perst ze ter plekke en vervoert het sap naar haar wijnmakerij in Noizay. Spontane gisting, low intervention, ongefilterd. Vin nature.

  • Zachte witte vin nature van 100% bourboulenc.

    2019 weer een heel goed jaar.

    Let op: klein domein, kleine voorraad.

  • De sauvignon blanc-druiven worden geheel geperst, waardoor de hoeveelheid oplosbare vaste stoffen in het sap wordt beperkt, omdat er geen bezinkingsenzymen worden gebruikt, voordat natuurlijke fermentatie optreedt in de 3e vulling en oudere Franse barrique. De wijn wordt 7 maanden gerijpt op de grove droesem, voordat de wijn uit het vat wordt gehaald en voorbereid voor het bottelen.

    Proefnotities
    Deze levendige Sauvignon Blanc geeft limoenschil, wat witte perzik en ananas in de mond, met een vleug oesterschelp op de neus. Het toont een mooie helderheid, een stevige zuurgraad en een niet gemakkelijk te omschrijven geur – typisch voor de Reynekewijnen. De wijn onthult meerdere lagen na opening in het glas, met rijke ondertonen en een grote complexiteit en een lange aanhoudende afdronk. Een harmonieuze wijn in alle opzichten die laat zien wat de sites van Reyneke Sauvignon Blanc kunnen produceren.

    Drink nu of geniet in de komende zeven jaar.

  • Mooie Spaanse natuurwijn van 100% garnacha blanca (grenache blanc), spontane gisting met 5 dagen schilinweking. Gerijpt op amfoor. Aromatische wijn. 11,5% alcohol.

  • Terroirwijn van biodynamische sauvignon blanc en een klein beetje semillon. Ongefilterd, mooie spannende geur van vuursteen die vaak zo kenmerkend is voor de betere witte wijnen uit de noordelijke Bourgogne. En toch komt deze uit de Cotes de Duras. Een beetje geheimzinnigheid, pourquoi pas.

    Voor de liefhebbers van de 2016 van deze wijn:  De avondmarkt aan de De Wittenkade in Amsterdam-Westerpark heeft nog enkele flessen

  • Ongefilterde lichte chenin uit Saumur – vol spanning. Uit foudre, lichte toast en slechts 3 maanden, in die kalkstenen kelder / grot aan de Loire, 2 km stroomopwaarts van Saumur.

  • De 2019 Chenin Blanc is een combinatie van druiven uit twee aangrenzende blokken. De ene wijngaard werd begin jaren 70 aangeplant en bevindt zich nu in het derde jaar van de biologische conversie. De andere wijngaard werd geplant halverwege de jaren 60 en is het oorspronkelijke biodynamische ‘block’. De twee wijnvelden worden identiek gekweekt, zowel biologisch als volgens de biodynamische principes. De wijn is gemaakt met dezelfde minimale interventionistische manier, als met alle andere gecertificeerde wijnen. De druiven worden met de hele tros geperst. Na een lichte bezinking vindt natuurlijke gisting plaats in een combinatie van 300 l tweede vulling Franse eiken vaten en twee 2500 l foudre. De wijn heeft 10 maanden gerijpt op zijn droesem met nog eens twee maanden rijping in roestvrijstalen tank vóór het bottelen.

    Proefnotities
    Deze wijn heeft een bleke stro-tint met een mooi boeket wit fruit. Geur van witte perzik en peer. In de mond een mooie frisheid met hints van kweepeer, kruiden en dunne tonen. Een elegante en uitgebalanceerde wijn, met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

    Over de 2019 schrijft Perswijn in augustus 2020: ‘zuiver, puur, wit fruit, kruidig, zeer verfijnd, zilte zuren, lang, prachtig’ (17 pnt)

  • Bijzondere, aromatische gele wijn van Hongaarse druif Hárslevelű.

  • 100% oude chenin blanc die mocht groeien op de Mont Benault in de Anjou-streek, linkeroever van de Loire. Lichte houtrijping. Nu mooi zacht, wordt nog mooier met de jaren (wie niet zult u zeggen – maar da’s een ander verhaal).

     

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

  • Biodynamische riesling en gewurztraminer, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd.

  • Altesse (ook ‘rousette’) is een lokale druivensoort in de Bugey. De druiven groeien op een steile helling, op kalk- en rotsgrond. Ze worden zeer zachtjes geperst, gisten en rijpen 9 maanden in betonnen cuve op de fijne lies. Delicate wijn waarin je ingemaakte peren en kweeperen kunt ontdekken, en de kenmerkende mineraliteit van het terroir van Bugey.
    AOC Rousette de Bugey

  • Mousserende chardonnay volgens de methode traditionnelle. De druiven worden heel langzaam en heel zachtjes geperst, rijpen na de gisting gedurende vier maanden in cuves en daarna nog 9 maanden op fles. Ronde, zacht bruisende wijn met geuren van witte bloesems.

    Met advies van Patrick Charlin, de beroemde vorige eigenaar an de wijnstokken. Hij volgde zijn opleiding in de champagne en blijft betrokken om zijn jarenlange kennis aan Florie en Adrien over te dragen.

  • Verfijnde chenin blanc van 80 (!) jaar oude stokken uit Montlouis-sur-Loire. Bodem van zand, vuursteenklei en kalk. Lange alcoholische vergisting in gebruikte eiken barrigues.

    Verkrijgbaar in fles en in magnum van 1,5 liter.

  • Droge witte wijn van 100% gewürztraminer. handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Kan een lichte mousse geven bij opening, zie het als een cadeautje van moeder natuur.

     

     

  • Pétillant naturel van chardonnay en chenin uit Saumur (Loire)

  • Witte wijn van 60% viognier, 30% roussanne, 10% chardonnay, de chardonnay met 3 maanden schilinweking. Het etiket is van de Gentse vriend van Luc & Trees: Kamagurka.

  • Biodynamische riesling, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Een jaar gerijpt op gebruikte houten barrique gerijpt, daarna 11 jaar (!) op fles.

  • Licht zoete chenin blanc uit Montlouis-sur-Loire. Zeer complexe aromatische wijn, perfecte balans tussen zoet en sprankelende zuren. Het is dat foie gras niet meer kan wegens dierenleed.
    Maar áls…! Dan dus deze wijn erbij.

  • Prachtige terroir-sauvignon van silex bodem. Verfijnd, wordt de komende 8 jaar alleen maar beter. Biodynamisch geteeld, handgeplukt, natuurlijk vergist.

  • Mooie, frisse, droge witte wijn uit Chaam, in het Zuid-Westen van Noord-Brabant. In schitterende Elzas-magnum.

  • Reyneke Reserve White 2017

    Aparte klasse. Alleen de beste trossen sauvignon blanc worden voor deze wijn gebruikt. Spontane vergisting in nieuwe vaten van Frans eiken. Vervolgens 12 maanden in het vat (foudre) gerijpt op de droesem, gevolgd door twee maanden in de tank. Gebotteld au domaine, met de meest grove filter (‘rock filter’) om zoveel mogelijk smaak te behouden.

  • Groots Provencaals wit. Delicate aroma’s, volle wijn. Mooie gelaagdheid met veel fruit, frisheid en mineraliteit, om langzaam te ontdekken. Vin nature.

  • Fruit en mineraliteit van 100% chenin blanc uit Paarl. De wijn is gemaakt in qvevri’s, grote aardewerken kruiken die oorsponkelijk uit Georgië komen en ook in andere landen steeds meer bewonderd worden. Het aardwerk zorgt dat de wijn met z’n omgeving verbonden is, laat een heel klein beetje zuurstof door en geeft de wijn een zeer fris karakter.

  • Natuurlijke viognier-chardonnay blend uit de Ardèche

  • Fraaie Loire chenin van oude stokken. Biodynamisch geteeld, handgeplukt, natuurlijk vergist.

  • Biodynamische riesling en pinot gris, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Twee jaar sous voile in een oud houten van gerijpt. De voile is een dun laagje schimmel, dat ze bij sherry de flor noemen. Het resultaat is een oxidatieve wijn met nootachtige geur.

  • Handgeplukte chenin van 50-80 jaar oude stokken ten oosten van Saumur, met zicht op de Loire, op een bodem van kalk en klei. Zeer lage opbrengst, 14 hl / ha. Presse directe, 18 maanden op deels nieuwe, deels gebruikte barriques. Natuurlijke malolactische gisting. Ongefilterd. Vin vivant!

    AOC Saumur Blanc

  • Mousserend uit de Provence? Hadden wij ook niet direct verwacht. En al helemaal niet zo tintelfris en zuiver als deze. Indrukwekkende wijn met 0mg/l sulfiet. Vin nature.

  • Loepzuivere aligoté van 40 jaar oude wijnstokken. Vin nature: zonder toevoegingen, ongefilterd. Heel goede zuren, soms zelfs een (zeer) lichte mousse. Stoere geur, enorme precisie.

    Of, aldus wijnschrijver Nicolaas Klei het zegt: ‘het voorportaal van de hemel’.

  • Biodynamische pinot noir, handgeplukt, in de Elzas (Eguisheim). Vin nature: geen toegevoegd sulfiet, spontaan vergist, ongefilterd. Langdurig op hout gerijpt.

  • Ongefilterde natuur-chenin uit Saumur, de Loire. Van Sébastien & Emeline en de rest van het mooie team daar net ten oosten van Saumur. Gerijpt op foudre, een groot houten vat met lichte toasting. Oogstjaar 2019, in magnum (1,5l).

  • Halfzoete chenin blanc uit Montlouis-sur-Loire. Bodem van zand, vuursteenklei en kalk. Vin moëlleux wordt in Frankrijk graag als aperitief gedronken, we hopen in Nederland binnenkort ook!

  • Verfijnde & feestelijke pétillant naturel uit Montlouis-sur-Loire, gemaakt van biodynamisch geteelde chenin blanc. In Magnum (1,5l)!

  • Zuid-Afrikaanse chenin, handgeplukt, spontane gisting. 12 maanden gerijpt in oude eiken vaten. Vol, zeer aromatisch (peer, perzik), zijdezacht.

  • Verfijnde, droge, licht houtgerijpte chenin uit Montlouis-sur-Loire. In Magnum (1,5l).

  • Vin naturel van Isabelle & Jean-Yves Vantey uit de Hautes-Côtes-de-Beaune, (100% chardonnay) in feestelijke Magnum (1,5l).

  • Handgeplukte chenin van 50-80 jaar oude stokken ten oosten van Saumur, met zicht op de Loire, op een bodem van kalk en klei. Zeer lage opbrengst, 14 hl / ha. Presse directe, 18 maanden op deels nieuwe, deels gebruikte barriques. Natuurlijke malolactische gisting. Ongefilterd. Vin vivant!

    Drink over 2-20 jaar

    Op magnum (1,5 liter)

    AOC Saumur blanc

  • Gemaakt van chardonnay van een veld oude stokken op een bijzondere plek daarvoor op de Hautes-Côtes de Nuits (zie hier op google maps).  24 maanden gerijpt op gebruikte eiken vaten. Deze cuvée is vernoemd naar de dochter van Yann & Christela: Manon.

  • Loepzuivere aligoté van 40 jaar oude wijnstokken. Vin nature: zonder toevoegingen, ongefilterd. Heel goede zuren, soms een lichte mousse.

    Of, aldus wijnschrijver Nicolaas Klei het zegt: ‘het voorportaal van de hemel’.

  • De eerste echte natural wine van Johan Reyneke. Druiven van oude stokken, spontane gisting, ongefilterd gebotteld zonder enig sulfiet toe te voegen. Een meesterwerk.
    Wine Spectator: 94 points

    quite-simply-one-of-the-best-chenin-blancs-tasted-in-2017/

  • Een proefdoos met de wijnen van ons nieuwe wijnhuis La Combe au Mas, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Alle wijnen rijpen in honderd jaar oude amfora’s. Dat geeft ze een frisse mineraliteit.

    Bouquier – Fris wit van  1/3 vermentino, 1/3 roussanne en 1/3 grenache blanc
    Clairette – Iets voller wit van 100% clairette
    Roumille – Fijne nazomer-rosé van veel grenache en een beetje syrah
    Rigaou – Zeer sappige rode doordrinkwijn van grenache en carignan
    Peirardié – Volle rode wijn van 30% zeer oude grenache (stokken van 70+ jaar), syrah en carignan
    Souvage – Exclusieve wijn van wilde wijngaard met zeer lage opbrengst. Cinsault, syrah en carignan

    Samen 87,50 inclusief bezorging in Nederland

  • Top chardonnay van Les Dames Huguettes, 500 meter van de wijngaarden Nuits Saint Georges 1er cru. 24 maanden op eiken gerijpt.

  • Gemaakt van chardonnay van een veld oude stokken op een bijzondere plek daarvoor op de Hautes-Côtes de Nuits (zie hier op google maps). 24 maanden gerijpt op gebruikte eiken vaten. Deze cuvée is vernoemd naar de dochter van Yann & Christela: Manon.
    In magnum (1,5l)